به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر دكتر بدخشان هوشمند امروز در جمع خبرنگاران گفت: سالي 200 ميليون تومان براي پيشگيري از اپيدمي بيمار يهاي قابل انتقال بين انسان و حيوان به مركز مبارزه با بيماري هاي مشترك انسان و حيوان پرداخت مي شود كه قابل توجه نيست و اين بودجه مستقل از بودجه هاي دانشگاه هاي علوم پزشكي در اين زمينه است و در واقع فعاليت هاي اصلي در زمينه مبارزه با اين بيماري ها توسط دانشگاه ها انجام مي شود.
وي در خصوص بيماري هاري و گاز گرفتگي انسان به وسيله حيوانات گفت: واكسن هاي هاري به علت عدم ساخت آن در كشور از خارج وارد مي شود اما بسيار مطمئن و موثر هستند ، به طوري كه اگر كسي دچار گازگرفتگي شد در صورت استفاده بلافاصله از اين واكسن، صد درصد نجات خواهد يافت اما بايد گفت در صورت تاخير در استفاده از آن بايد گفت كه ديگري راهي وجود ندارد چون هاري جزء بيماري هايي است كه درمان ندارد.
دكتر هوشمند با بيان اينكه واكسن هاري بدون عارضه اما بسيار گران است ، افزود: به علت حساسيت اين بيماري و عدم درمان آن در تمام شهرستان هاي كشور مراكز تحت عنوان واحد درمان و پيشگيري از هاري داريم كه حداقل دو نفر مامور آموزش ديده به صورت 24 ساعت خدمات ارائه مي دهند.
وي گفت: با وجود اينكه در سال گذشته حدود 108 هزار حيوان گزيده بايد با اين تعداد حدود 10 تا 15 هزار مرگ ناشي از بيماري هاري داشته باشيم اما با وجود اين مراكز فقط 10 مورد مرگ ناشي از هاري داشتيم و علت آن هم عدم مراجعه اين افراد به مراكز مربوطه براي زدن واكسن هاي هاري بوده است.
دكتر هوشمند درباره بيماري سالك افزود: سالانه هزينه زيادي براي مبارزه با بيماري سالك به وسيله خريد سم و انجام عمليات سم پاشي در كشور صورت مي گيرد و اين بيشتر در شهرهاي آلوده به اين بيماري نظير بم به كار برده مي شود، چون معمولا اين بيماري در مناطقي كه خانه هاي آن خشتي و گلي است به وفور يافت مي شود و از اين جهت مي توان گفت كه شهرستان بم يكي از كانون هاي قديمي بيماري سالك است كه خوشبختانه با سم پاشي ميزان آن نسبت به سال گذشته كاهش يافته است.
وي گفت: از جمله كارهاي انجام شده در زمان زلزله شهرستان بم كنترل سگ هاي ولگرد به ويژه در شب براي پيشگيري از بيماري هاري بوده است كه تا پيش از اين به روش تير اندازي و كشتن سگ ها انجام مي شد اما به علت اينكه در اين شهرستان عده زيادي به خاطر حادثه زلزله در چادر زندگي مي كردند و احتمال اصابت تير به افراد وجود داشت بنابراين از روش هاي ديگري سگ ها را كه به صورت زنده مي گيرند، استفاده شد.
دكتر هوشنمد در مورد وضعيت كشور هاي همسايه در مورد بيماري هاي قابل انتقال و مشترك بين انسان و حيوان گفت: متاسفانه وضعيت كشورهاي همسايه نظير افغانستان و پاكستان بسيار بد است به صورتي كه اين كشورها از عمده ترين كشورهايي هستند كه در زمينه بيماري سالك بسيار آلوده هستند و متاسفانه استان خراسان را نيز كه همجواربا اين كشورها تحت تاثير خود قرار داده است.
مدير مركز مديريت بيماري هاي وزارت بهداشت نيز گفت: بايد ارتباط خود را با كشورهاي ديگر جدي بگيريم چرا كه متاسفانه كشورهاي همسايه ما وضعيت خوبي از نظر بيماري هاي مشترك انسان و حيوان ندارند، بخش عمده اي از برخي بيمار ي ها نظير" كلينو كنگو" به كشور هاي پاكستان و افغانستان مربوط مي شود.
دكتر محمد گويا افزود: متاسفانه مشكل ديگري كه ما با آن روبرو هستيم اين است كه هنوز نظام ثبت ميزان بيماري ها در عراق تصويب نشده است و اطلاعات و گزارش هاي آنها در زمينه بيماري ها نمي تواند قابل اعتماد باشد و شرايط موجود، وضع ما را براي كنترل بيماري ها پيچيده تر مي كند و كشور ما هرسال هزينه هاي زيادي را براي كنترل بيماري هايي كه از عراق وارد مي شود صرف مي كند.
وي اظهار داشت: يكي از بيماريهايي كه در عراق وجود دارد به بيماري سالك عشايري معروف است كه نوعي بيماري انگلي خطرناك است كه اين بيماري به وسيله وارد شدن انگل هاي موجود در آب هاي آلوده به پوست انسان ايجاد مي شود كه اين انگل ها از طريق رگ هاي خوني وارد جدار مثانه مي شوند و باعث خونريزي دستگاه ادراري شده و در صورت طولاني شدن آن منجر به سرطان مثانه مي شوند.
دكتر گويا گفت: اين بيماري در سال هاي گذشته در ناحيه شمال خوزستان وجود داشت كه نزديك به 10 سال است كه ديگر اين بيماري در اين ناحيه مشاهده نشده و مي توان گفت ريشه كن شده است اما همچنان در عراق اين بيماري وجود دارد.
وي با بيان اينكه بر اساس آمار هاي موجود 60 درصد بيماري مالارياي كشور مربوط به كشور پاكستان مي شود، افزود: در سال گذشته در شهر كابل 200 هزار مورد سالك مشاهده شده و احتمال آلودگي در سرتاسر اين كشور بسياراست ، بنابراين اگر تردد هاي مكرر به اين مناطق بيشتر شود ما بايد منتظر افزايش اين بيماري باشيم.
دكتر گويا افزود: 75 درصد نوع خطرناكي از بيماري مالاريا كه از پاكستان وارد كشور شده است مالاريايي است كه از طريق درمان هاي فعلي جواب نمي دهد و بايد رژيم درماني را انتخاب كنيم كه تقريبا هزينه درمان را 100 برابر مي كند.
معاون بهداشت سازمان دامپزشكي نيز در اين نشست خبري گفت: بيماري آنفولانزاي پرندگان از جمله بيماري اي است كه در سال گذشته در كشور پاكستان شيوع پيدا كرده كه اقدامات زيادي در سيستان و بلوچستان براي جلوگيري ازتهديد هاي مربوط به اين بيماري در كشور صورت گرفته است .
وي گفت: با شناسنامه دار كردن دام هاي كشور از ورود دام هاي غير مجاز كه به صورت قاچاق وارد كشور مي شود جلوگيري مي كنيم.
نظر شما