به گزارش خبرگزای مهر، جانداران در طول حیات خود به منظور یافتن جفت مناسب، غذای خوب یا زیستگاه امن تن به سفرهای طولانی و پر مخاطره ای می دهند. برای مثال طی ماه جاری بیش از بیلیونها زنجره از زیستگاه 17 ساله خود خارج شده و یکی از طولانی ترین سفرهای جهان را آغاز خواهند کرد.
دانشمندان و جانورشناسان با استفاده از شیوه های مختلف این سفرها را مورد مطالعه قرار داده اند تا چگونگی شکل گیری آنها، نحوه انتخاب مقصد و یا دلیل آغاز سفر را کشف کنند اما تا کنون اطلاعات کمی از این پدیده های طبیعی در اختیار محققان قرار گرفته است. در قسمتی از این تحقیقات دانشمندان موفق به یافتن 10 گونه جانوری شده اند که در جهان برای دستیابی به اهداف مختلف طولانی ترین سفرها را به انجام می رسانند.
والهای گوژپشت در میان دیگر گونه ها رکورددار پیمایش و سفر در مسیرهای طولانی است. جمعیت این جانداران در ماه های گرم در قسمتی از اقیانوس ساکن بوده و وقت خود را به بلعیدن روزانه یک تن غذا صرف می کنند. اما با آغاز فصل سرد، والهای گوژپشت با طی بیش از هشت هزار کیلومتر خود را به آبهای گرم در حوالی کلمبیا یا اکوادور می رسانند.
مارماهی های مهاجر ذاتا مسافر متولد می شوند و بدن آنها نسبت به شرایط سخت و طاقت فرسای آبها بسیار مقاوم است. این ماهی ها پس از متولد شدن در دریای سارگاسو خود را به آبهای آزاد انگلستان و سواحل شرقی آمریکای شمالی می رسانند. در این مسیر به دلیل مواجه شدن با محیطهای مختلف، این ماهی ها با نوسانات خواص آب دریاها از جمله شوری آبها به خوبی انطباق پیدا می کنند. مار ماهی های مهاجر پس از تخمگذاری به همراه گروه خود به محل تولد اولیه باز می گردند.
لک لک های فریاد زن یا Whooping Cranes، بلندترین پرنده آمریکای شمالی و یکی از نامهای لیست گونه های در حال انقراض نیز در طول حیات خود سفرهای بسیار طولانی را تجربه می کنند. دانشمندان با استفاده از روباتهای کنترل از راه دور و هواپیماهای سبک به تعقیب این پرندگان پرداخته و مسیر سفر آنها را به سمت مناطق گرمسیری ردیابی کرده اند. عمده دلیل مهاجرت این لک لک ها فرار از سرمای زمستان عنوان شده است.
پروانه ملکه خصوصیت سفرهای طولانی و دراز مدت را از زمان تولد به همراه دارد. هزاران نوع از این حشرات در هر پاییز به سمت غرب کالیفرنیا و مکزیک پرواز می کنند. طی سفر این حشرات زیبا بیش از چهار هزار کیلومتر را برای رسیدن به زیستگاه مورد نظر خود طی می کنند. دانشمندان تا کنون موفق به کشف چگونگی انتخاب زیستگاه توسط پروانگان نشده اند.
مرغ مگسخوار سینه سرخ قبل از آغاز سفر 800 کیلومتری به سمت آمریکای مرکزی به اندازه کافی از شهد گیاهان و انواع حشرات تغذیه می کنند. در واقع این پرندگان دو گرمی قبل از آغاز سفر خود به اندازه ای می خورند که وزن آنها دو برابر می شود تا به این شکل بتوانند با پروازی بدون وقفه خود را به خلیج مکزیک برسانند.
ماهیهای آزاد پس از سالها شنا کردن در میان اقیانوسها با استفاده از نشانه های به جا گذاشته به جریان آبهای آزاد وارد شده و به محل تولد خود باز می گردند تا روزهای آخر عمرشان را در این محل سپری کنند. این ماهی ها برای بازگشتن به زادگاه خود صدها کیلومتر را بر خلاف جهت جریان شدید شنا می کنند.
لاکپشت سبز معمولا برای تخم گذاری به زادگاه اولیه خود باز می گردد. این لاکپشت در هنگام بارداری هزاران کیلومتر را در میان اقیانوس شنا کرده و خود را به جزیره زادگاه خود می رساند. سپس با حفر گودالی در شنهای ساحل تخمگذاری کرده و مجددا به سمت زیستگاه خود حرکت می کند.
گوزنهای یالدار به منظور یافتن مراتع و علفزارهای سرسبزتر تن به سفرهای طولانی می دهند. سالانه در حدود 1.5 میلیون از این نوع جانور به همراه غزالها و گورخرها هزاران کیلومتر را برای یافتن زیستگاهی سر سبز و فرار از گرما و خشکی کنیا و تانزانیا طی می کنند.
بر اساس گزارش لایوساینس و به گفته دانشمندان با وجود مدارکی مبنی بر دلایل آغاز سفر در میان جانداران، تاکنون درک درستی از چگونگی درک نیاز به آغاز سفر، چگونگی انتخاب زیستگاه و چگونگی انتخاب مسیر درست توسط جانوران به دست نیامده است و دانشمندان به دلیل ناآگاهی نسبت به این پدیده همچنان مطالعات و کاوشهای خود را ادامه می دهند.
نظر شما