تراب محمدی به خبرنگار مهر در تبریز گفت: قلعه ای سه هزار ساله با معماری منحصر به فرد و دیوارهای عظیم و پشت بندهای مستحکم در روستای هرزند عتیق شهرستان مرند واقع شده است.
وی افزود: قلعه هولاکو در نزدیکی کاروانسرای تیموری آیراندیبی در سمت غربی راه آهن جلفا- مرند واقع شده و به دلیل ویژگیهایی که داراست با شماره 6177 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی افزود: قلعه هولاکو، حصار بسیار محکمی دارد که فقط عرض آن بیش از 40/3 سانتی متر است و با لبه اره ای شکل و بدون ملات ساخته شده و هنوز هم آثار پشت بندهای دیواره ها کاملا مشهود است.
به گفته وی در سطح مرتفع قلعه، آثاری از محل دروازه و بقایای دیوارهای داخلی نیز دیده می شود.
محمدی با اشاره به کشف سفالهای مربوط به هزاره اول قبل از میلاد و سبک معماری قلعه و یافته های باستان شناسان، این بنا را متعلق به دوره اورارتویی می داند که بعدها به دلیل موقعیت ویژه در دوره مغول هم مورد استفاده مجدد قرار گرفته است.
وی ابراز امیدواری کرد با تعیین حریم و مرمت قلعه و مشخص شدن وضعیت کشاورزی درپایه تپه ای که قلعه روی آن است، وضعیت کاربری قلعه هولاکو از متروکه بودن خارج شود و بتوان از آن جهت اقدامات فرهنگی بهره برد.
محمدی با اشاره به برخی حفاری های غیرمجاز در این منطقه گفت:بر اساس ماده 562 قانون مجازات های اسلامی هرگونه حفاری و کاوش به قصد به دست آوردن اموال تاریخی و فرهنگی ممنوع بوده و مرتکب به حبس از 6 ماه تا 3 سال و ضبط اشیای مکشوفه به نفع سازمان میراث فرهنگی و آلات و ادوات به نفع دولت محکوم می شود.
در ضلع شرقی قلعه در کنار جاده مرند – جلفا، کاروانسرای آیراندیبی که تنها بقایای سنگ ازاره سیاه رنگ آن پدیدار است و مورد تخریب واقع شده وجود دارد، این کاروانسرا احتمالا مربوط به قرن هفتم است.
همچنین در پنج کیلومتری شمال شرقی این کاروانسرا و جاده مرند به جلفا سد قدیمی معروف به سد خضیر از دوره صفویه و یا قبل از آن نیز وجود دارد و چنین به نظر می رسد که قلعه هولاکو، کاروانسرای آیراندیبی و سد خضیر چراگاه امیر با هم در ارتباط و مورد استفاده مردم بوده اند.
نظر شما