به گزارش خبرنگار مهر، دکتر آرش رشیدیان ظهر پنجشنبه در نشست تخصصی کشوری بررسی پیش نویس دستورالعمل رسیدگی به تخلفات پژوهشی در علوم پزشکی در محل دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اهمیت رسیدگی به تخلف در پژوهش افزود: میزان خطاهای پزشکی همواره مورد مناقشه بوده است اما بر اساس آمارهای جهانی یک درصد مرگ در بیمارستانها در اثر خطای پزشکی رخ می دهد اما از مهمترین عواقب آن می توان به گمراه شدن و ناراحتی همکاران پژوهشی اشاره کرد.
وی صدمه دیدن اعتبار دستگاهها و دانشگاهها و همچنین ایجاد مشکلات برای محققان و ایجاد احساس حق کشی را از دیگر عواقب تخلف در پژوهش برشمرد و گفت: زمانی که افرادی با تخلف در حوزه پژوهش پیشرفت کنند احساس سرخوردگی در سایر محققان ایجاد می شود و این موضوع به حوزه پژوهش آسیب جدی وارد می کنند.
رئیس موسسه ملی تحقیقات سلامت با اشاره به وجود نظامهای پیشگیری در چند کشور گفت: در صورت تصویب نظام پیشگیری از تخلف در پژوهش تنها کشور منطقه خواهیم بود که این نظام را ایجاد کرده ایم.
وی با اشاره به مصادیق تخلف در پژوهش در کشورهای مختلف و همچنین ایران گفت: سرقت ادبی، جعل داده های یک تحقیق، سرقت ادبی در ترجمه های فارسی به انگلیسی و انگلیسی به فارسی، جعل هویت نگارنده مقاله و سایر مواردی از این دست بخشی از مصادیق تخلف در پژوهش محسوب می شوند.
رشیدیان یادآور شد: تحقیقی در یکی از دانشگاههای علوم پزشکی کشور در مورد نظر دانشجویان نسبت به تخلف در پژوهش مورد پرسش قرار گرفته که متاسفانه نیمی از دانشجویان کپی گرفتن از پایان نامه ها را مردود نمی دانستند و حدود 37 درصد از دانشجویان معتقد بودند تخلف پژوهشی بیشتر در مصداق سرقت ادبی انجام می گیرد و تنها نیمی از آنها تحریف داده ها در نتایج آماری یک مقاله را مردود دانستند.
وی اضافه کرد: این نشان می دهد که موضوع بسیار جدی است و تغییر نگرش باید انجام گیرد در واقع به دلیل شایع بودن این موضوع دانشجو نمی داند که کپی از پایان نامه دیگران و ذکر نکردن آن در کار خود تخلف است.
رئیس موسسه ملی تحقیقات سلامت با تاکید بر این موضوع که خرید و فروش پایان نامه در وزارت بهداشت هیچگاه جدی نبوده است یادآور شد: البته باید توجه داشت که شایعه خرید و فروش مقاله در برخی مواقع شنیده می شود.
نظر شما