۱۸ مرداد ۱۳۸۸، ۱۳:۰۶

گزارش علمی مهر /

آغاز موج نگرانی مردم جهان از فعال سازی مجدد برخورد دهنده بزرگ هادرون

آغاز موج نگرانی مردم جهان از فعال سازی مجدد برخورد دهنده بزرگ هادرون

خبرگزاری مهر - گروه فناوریهای نوین: اعلام آغاز به کار برخورد دهنده بزرگ هادرون در ماه نوامبر، نگرانیهای زیادی را در میان مردم کشورهای مختلف به وجود آورده است زیرا بر خلاف تاکید دانشمندان برخی معتقدند برخورد دادن پروتونها در LHC می تواند زمین را با خطر نابودی مواجه سازد.

به گزارش خبرگزاری مهر، سال گذشته زمانی که آزمایشگاه عظیم هادرون افتتاح شد برخی از افراد از ایجاد سیاهچاله ای بزرگ توسط این دستگاه که می تواند جهان را در خود ببلعد ابراز نگرانی شدید کردند. نگرانی که پس از انتشار خبر فعال سازی مجدد این آزمایشگاه در حدود سه ماه آینده مجددا آغاز شده است.

برخورد دهنده بزرگ هادرون، بزرگترین ماشین علمی جهان که ساخت آن هزینه ای برابر 10 بیلیون دلار داشته است، تنها 9 روز پس از فعال سازی از کار افتاد و موفق به برخورد دادن اتمها با یکدیگر نشد. این آزمایشگاه 27 کیلومتری در زیر سطح مرزی سوئیس فرانسه قرار گرفته و با کمک متخصصان بی شماری از سراسر جهان بنا شده است. در حال حاضر بیش از هشت هزار و 970 فیزیکدان برای آغاز به کار مجدد این آزمایشگاه لحظه شماری می کنند و در برابر بسیاری از مردم جهان امیدوارند این آزمایشگاه هرگز فعال نشود. بسیاری از این فیزیکدانان معتقدند انجام چنین آزمایشی برای درک نوع بشر از جهان هستی بسیار حیاتی است.

سازمان تحقیقات اتمی اروپا (سرن) روز جمعه اعلام کرد که این برخورد دهنده بر اساس اصراری که دانشمندان جهان به منظور آغاز آزمایش برخورد دادن اتمها دارند از ماه نوامبر و با کمک نیمی از انرژی که برای آن در نظر گرفته شده بود، فعال خواهد شد. اما به گفته جیمز گیلیز سخنگوی سرن در این صورت باید این دستگاه در سال آینده مجددا خاموش شود تا پس از تعمیرات نهایی با انرژی برابر هفت تریلیون الکترون ولت، هفت برابر بیشتر از انرژی هر دستگاه و آزمایشگاه علمی دیگر در جهان فعال شود.

به گزارش مهر، این سازمان از سال گذشته در تلاش بوده است اختلالاتی را که در اثر بروز نقص در اتصالات الکتریکی به وجود آمده است را ترمیم و تعمیر کند. این نقص باعث شد چندین تن از مایه هلیوم سرد به داخل سیستم نفوذ کند. سرن میزان بودجه مورد نیاز برای ترمیم نهایی اختلالات برخورد دهنده بزرگ را در حدود 37 میلیون دلار تخمین زده است که این میزان سرمایه توسط  بودجه 20 سازمان از کشورهای مختلف جهان تامین خواهد شد.

اکنون سرن تصمیم دارد در کنار تمامی بیم و امیدها، بزرگترین آزمایشگاه جهان را با 3.5 تریلیون الکترون ولت در ماه نوامبر راه اندازی کند با وجود اینکه این سطح از انرژی تنها نیمی از انرژی اصلی برخورد دهنده به شمار می رود اما در همین سطح نیز انرژی برخورد دهنده بزرگ هادرون 3.5 برابر انرژی قدرتمند ترین شتاب دهنده جهان است.

در صورتی که تنظیمات این سیستم در فصل زمستان صورت گیرد دانشمندان می توانند آزمایشی که برای انجام آن لحظه شماری می کنند را با کمک نیمی از انرژی دستگاه آغاز کرده و اطلاعات مربوط به برخورد پروتونها را به ثبت برسانند. به گفته دانشمندان در صورت استفاده از انرژی کامل برخورد دهنده می توان ذراتی مانند بوزون هیگز که در حالت عادی غیر قابل ردیابی به شمار می روند را کشف کنند.

فیزیکدانان برای سالهای متمادی از برخورد دهنده هایی کوچک برای مطالعه اتمها استفاده می کردند. در آن زمان کوچکترین اجزای ماده را پروتونها و نوترونها تشکیل می دادند اما استفاده از برخورد دهنده ها نشان داد که ذراتی به نام کوارکها و گلونها نیز در ماده وجود دارند و ذرات و انرژی های ناشناخته بسیاری در جهان از چشم انسان پنهانند. در عین حال تا کنون سئوالات بی شماری درباره ضد ماده، ماده تاریک، و حجم ماده باقی مانده اند که دانشمندان قصد دارند پاسخ این سئوالات بنیادین را از آزمایشهایی که در هادرون صورت خواهد گرفت، به دست آورند.

فیزیکدانان معتقدند ذراتی که پس از برخورد در هادرون به جا خواهند ماند می تواند بخشی بسیار کوچک از آنچه پس از انفجار بزرگ -نظریه ای که بر اساس آن جهان هستی پس از یک انفجار عظیم شکل گرفته است- در جهان هستی شکل گرفته را نمایان سازد.

اما در کنار اشتیاق نامحدودی که دانشمندان جهان برای آغاز آزمایشهای برخورد دهنده بزرگ از خود نشان می دهند، نظریه ها و شایعاتی نیز مطرح است که افراد در جوامع مختلف از آن نگران بوده و بر اساس آن علاقه ای به آغاز به کار این آزمایشگاه جهانی ندارند. بر اساس این شایعات در صورتی که برخورد دهنده بزرگ هادرون دو پروتون را با یکدیگر برخورد دهد، می تواند با ایجاد میکرو سیاهچاله ها زمین و جهان را به خطر بیاندازد.

سیاهچاله ها به صورت طبیعی از چنان انرژی گرانشی عظیمی برخوردارند که می توانند سیاره ها و ستارگان متعددی را به درون خود فرو ببرند. به همین دلیل بسیاری معتقدند در صورتی که برخورد دادن پروتونها باعث انفجار زمین یا بخشی از آن نشود به طور حتم می تواند سیاهچاله ای را به وجود آورد که زمین را ببلعد! با این حال مقامات سرن و رهبران علمی این پروژه با رد کردن این شایعات اعلام کرده اند آزمایشهای برخورد دهنده بزرگ هادرون هیچ خطری برای زمین و ساکنانش نداشته و از امنیت کامل برخوردار است.

بر اساس گزارش فاکس نیوز، در حال حاضر تمامی هزار و 600 مغناطیس ابررسانا و تمامی 10 هزار اتصالات الکتریکی برخورد دهنده مورد آزمایش ایمنی قرار گرفته اند که با استفاده از همین میزان از تعمیرات، هادرون توانایی تحمل انرژی برابر پنج تریلیون الکترون ولت را خواهد داشت. تعمیرات نهایی و ترمیم چند اتصال الکتریکی باقی مانده به سال 2010 موکول شده است تا با خاموشی مجدد برخورد دهنده در ماه نوامبر سال آینده، آزمایشهای بعدی در این آزمایشگاه عظیم با استفاده از انرژی کامل انجام گیرند.

کد خبر 926326

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha