به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، سیدحسن محسنیان ظهر چهارشنبه در حاشیه سمینار علمی کاربردی سیستم های حمل و نقل هوشمند ترافیک در جمع خبرنگاران افزود: شورای ITS کشور شهر پایلوت به منظور پیاده سازی سیستم حمل و نقل هوشمند را انتخاب خواهد کرد.
وی در خصوص قابلیت های شهر مشهد برای پایلوت شدن گفت: مشهد اولین شهری است که در سال 77 مطالعات جامع حمل و نقل خود را در شورای عالی ترافیک کشور به تصویب رسانده است.
محسنیان تصریح کرد: مطالعات اولیه طرح جامع حمل و نقل ترافیک مشهد در سالهای 72 تا 77 توسط دانشگاه صنعتی شریف صورت گرفت و بهنگام سازی این مطالعات نیز از سال 87 آغاز شده و تاکنون ادامه دارد.
مدیر دفتر مطالعات سازمان حمل و نقل ترافیک مشهد با بیان اینکه از دیگر ویژگی های مثبت برای پایلوت شدن مشهد جهت پیاده سازی سیستم حمل و نقل هوشمند ناوگان اتوبوسرانی دارا بودن تجهیزات و سیستم های پیشرفته و هوشمند حمل و نقل در نقاط مختلف سطح شهر مشهد جهت نظارت و کنترل ترافیک است، گفت: نصب 82 دوربین نظارت تصویری در سطح شهر، تجهیز 85 تقاطع سطح شهر مشهد به سیستم هوشمند، تجهیز مبادی ورودی شهر مشهد به سیستم هوشمند راهداری جهت تشخیص و شمارش خودروها براساس نوع خودرو از جمله سیستم های هوشمندی است که در مشهد مورد استفاده قرار می گیرد.
وی با اشاره به نصب 9 تابلوی متغیر به منظور اطلاع رسانی در سطح شهر، برخورداری از سخت افزار و نرم افزارهای مرتبط با سیستم های حمل و نقل هوشمند دارا بودن کارشناسان و متخصصان مربوطه افزود: همچنین با توجه به مراجعه بیش از 20 میلیون زایر در سال به مشهد، اجرای سیستم هوشمند ناوگان اتوبوسرانی در مشهد به عنوان پایلوت توجیه پذیر است.
نظر شما