۲ شهریور ۱۳۸۸، ۹:۳۸

"ربع قرن کتاب دفاع مقدس" دستخوش یک مصاحبه!

"ربع قرن کتاب دفاع مقدس" دستخوش یک مصاحبه!

در پی مصاحبه زنجانی دبیر اجرایی جشنواره ربع قرن کتاب دفاع مقدس با خبرگزاری مهر و واکنش وزارت ارشاد، محمدرضا سنگری دبیر علمی این جشنواره هم نسبت به ماجرای جایزه "ربع قرن کتاب دفاع مقدس" واکنش نشان داد.

به گزارش خبرنگار مهر، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در واکنش به مصاحبه دبیر اجرایی جایزه ربع قرن کتاب دفاع مقدس تحت عنوان "جایزه ربع قرن کتاب دفاع مقدس را بدون کمک ارشاد برگزار می‌کنیم" اعلام کرد ترویج ادبیات دفاع مقدس سرلوحه کار معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد است.

متن  کامل توضیحات معاونت امور فرهنگی ارشاد به شرح ذیل است: در خصوص مصاحبه آقای سرهنگ زنجانی با آن خبرگزاری محترم در مورد برگزاری جایزه ربع قرن دفاع مقدس بدون کمک ارشاد موارد زیر را به‌اطلاع می‌رساند:

1ـ از ابتدا بنای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر اجرای توافقنامه‌ای با بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس بود که این موافقتنامه مربوط به برنامه‌های متنوع در این حوزه می‌شود و قرار نبود به یک جایزه (همچون جوایز کتاب سال) محدود شود.

2ـ بنا بر ماده دو موافقتنامه قرار بود شورای متشکل از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد حفظ آثار، بنیاد شهید، حوزه هنری، صدا و سیما، بنیاد فرهنگی روایت فتح، سازمان‌های حفظ نشر و آثار ارتش و سپاه، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه، انجمن قلم ایران و انجمن نویسندگان کودک و نوجوان تشکیل شود و این شورا اجرای موضوع موافقتنامه را پیگیری کند که به جز دو جلسه این امر مغفول ماند.

3ـ حسب ماده چهار موافقتنامه ساختار و سازمان اجرا و نحوه کار و داوری و نوع هدایا و جوایز باید با نظر طرفین تعیین می‌شد. معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی البته از طریق جراید و رسانه‌ها در جریان بخشی از مسائل فوق قرار گرفته است!

4ـ براساس ماده هفت موافقتنامه انجام کلیه امور برعهده نمایندگان طرفین بوده است. نمایندگان معاونت امور فرهنگی معتقدند نظرات کارشناسی ایشان به مدیران بنیاد منعکس شده اما مورد بی‌توجهی قرار گرفته است.

5ـ دبیر اجرایی ربع قرن دفاع مقدس در مصاحبه با آن خبرگزاری احساس کرده‌اند که متن تفاهمنامه تا به حال از سوی مسؤولان وزارتخانه مورد مطالعه قرار نگرفته است از این روی بند بند متن (موافقتنامه) مورد اشاره قرار گرفت تا معلوم شود چه کسی از متن آن بی‌اطلاع است.

6ـ اگر قرار بود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسؤولی برای جشنواره ربع قرن تعیین کند قطعاً از یک شخصیت فرهنگی بهره می‌برد. انتساب انتخاب فردی که به‌عنوان دبیر اجرایی مشغول است به این وزارتخانه تکذیب می‌شود.

7ـ فرموده‌اند «ما عطای این کمک مالی مختصر را به لقای فرهنگ دفاع مقدس می‌بخشیم». توصیه می‌شود قبل از به کارگیری ضرب‌المثلها به معنای آن نیز توجه کافی مبذول داشته شود. امید است منظورشان ترجیح  نادیده گرفتن فرهنگ دفاع مقدس از سوی خودشان نباشد!

8ـ همانگونه که این معاونت بارها پیش‌ از این نیز متذکر شده است بنا به نظر کارشناسان اهدای جایزه به یکی از دهها هنرمند و نویسنده‌ای که طی سی سال گذشته برای انقلاب و دفاع مقدس زحمت کشیده‌اند هیچ کمکی به «ترویج فرهنگ ایثار و شهادت» نمی‌کند تفاهمات اولیه اجرای برنامه‌هایی برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت بود که متأسفانه به دلیل ضعف مدیریت این جشنواره به یک انتخاب ساده اثر برگزیده همچون سایر سالها (که تازه آن هم گفته می‌شود در برخی رشته‌ها برگزیده‌ای ندارد) تقلیل یافت.

9ـ متأسفانه ناآشنایی برخی افراد با کارکرد شورای سیاستگذاری باعث شده تا تصور کنند برگزاری دو جلسه که به مصوبات آن نیز بی‌توجهی شده است کفایت می‌کند. خوب است توضیح داده شود که کدام مصوبات شورا مورد عمل قرار گرفته و کدامیک از اقدامات انجام شده براساس مصوبات بوده است.

10ـ برگزاری 24 جلسه مشترک با نمایندگان وزات فرهنگ و ارشاد اسلامی و اجرای مصوبات تکذیب می‌شود. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از طریق مطبوعات و رسانه‌ها و گاهی نیز از طریق دریافت نامه‌های مهربانانه (!) از سوی مدیران سطوح مختلف بنیاد در جریان تصمیمات ایشان قرار گرفته است. وزارت فرهنگ  و ارشاد اسلامی معتقد به نامه‌نگاری‌های متعدد نیست و زیاد بودن مکاتبات را نشانه قوت کار تلقی نمی‌کند.

11ـ بودجه اعلام شده از سوی مسؤولان این جشنواره گاهی تا دو برابر اختلاف را نشان می‌دهد. برای نمونه مدیر اجرایی محترم می‌توانند به مصاحبه خودشان با خبرگزاری فارس در مورخ 28/2/88 مراجعه کنند که در آنجا مشخصاً فرموده‌اند: «هزینه اهدای جوایز، داوران و برگزاری مراسم پایانی زیر چهارصد میلیون تومان است.» این فرمایش را می‌توانند با سهم پانصد میلیون تومانی که در مصاحبه‌های دیگر برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تعیین کرده بودند (یعنی هزینه‌ یک میلیارد تومانی برای برگزاری جشنواره) مقایسه نمایند.

12ـ سرهنگ زنجانی در مقام پرسش از معاون امور فرهنگی مطالبی را مطرح نموده‌ که در حضور شخص وی و مقامات بالاتر او از سوی نمایندگان معاونت رد شده و مشخص شده که اساساً چنین توافقاتی در کار نبوده است. قطعاً نمایندگان معاونت امور فرهنگی مهر تأیید بر اقدامات غیر کارشناسی نزده‌اند. متأسفانه کم‌توجهی برخی افراد که به مسؤولیت‌های بزرگ گماشته می‌شوند موجب می‌شود تا با ادبیاتی سخیف مطالبی را به مسؤولین نظام نسبت دهند و خوراک تبلیغی برای مخالفین و معاندین فراهم آورند.

امید است سرنوشت ادبیات و هنر دفاع مقدس در دست انسانهای بزرگی قرار گیرد که نه تنها در کلام بلکه در عمل هم اهل بلند شدن از خاک باشند و توانایی درک نظرات کارشناسی را داشته و مسائل کارشناسانه را از کارشناسان حوزه‌های مختلف بیاموزند و با حب و بغض‌های شخصی در نیامیزند.

یادآور می‌شود همانطور که معاون محترم امور فرهنگی بیش از این نیز اعلام کرده‌اند این معاونت در جهت ترویج ادبیات دفاع مقدس در حال برنامه‌ریزی برای حمایت از چاپ آثار نویسندگان برجسته این حوزه می‌باشد و حمایت از کلیه زحمت‌کشان عرصه دفاع مقدس را در سرلوحه کار خویش قرار داده است به زودی نتایج اقدامات اولیه در این زمینه اعلام خواهد شد.
 
بر اساس این گزارش ستاد خبری جشنواره "ربع قرن کتاب دفاع مقدس" هم با ارسال نمابری به خبرگزاری مهر واکنش محمدرضا سنگری دبیر علمی این جشنواره را به سخنان اخیر محسن پرویز معاون فرهنگی وزارت ارشاد منعکس کرد.

سنگری در واکنش به سخنان اخیر محسن پرویز گفت: متاسفانه معاونت فرهنگی وزارت ارشاد با جشنواره ربع قرن کتاب دفاع مقدس همکاری نکرد و در میانه راه ما را تنها گذاشت و اکنون قصد ارائه کمک مختصری به جشنواره را دارد. به لطف خدا سخت‌ترین مراحل کار را پشت سر گذاشته‌ایم. فقط بخشهای اجرایی جشنواره باقی مانده و به کمک ارشاد نیازی نیست.

وی در تشریح سطح همکاری بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با خواسته‌های معاونت فرهنگی ارشاد افزود: گروه داوری "ادبیات داستانی" یکی از حوزه‌های مورد دغدغه دکتر محسن پرویز بود که آن را به سه شاخه "خاطره - داستان"، "رمان" و "داستان کوتاه" و "مجموعه داستان" تقسیم کردیم و این نشانگر توجه ویژه ما به این عرصه است.

سنگری ادامه داد: نگرانی دکتر پرویز از بالا آمدن چند کتاب خاص در مراحل داوری گروه ادبیات داستانی بود که ما با تاکید بر معیارهای کلی انتخاب آثار برتر جشنواره ماننده همخوانی کتابها با ارزشهای دفاع مقدس و عدم توهین به شخصیتهای برجسته جنگ سعی در ایجاد اطمینان در وی داشتیم.

دبیر علمی جشنواره "ربع قرن کتاب دفاع مقدس" از وجود متن تفاهمنامه ارشاد و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس یاد کرد و گفت: اولین نگاه به مفاد این تفاهمنامه نشانگر لزوم همکاری این دو نهاد در برگزاری جشنواره ربع قرن کتاب دفاع مقدس است. دبیران علمی و اجرایی این جشنواره با حضور نمایندگان ارشاد در شورای سیاستگذاری انتخاب شدند و این نشانگر اطمینان وزارت ارشاد به ماست بنابراین نظر داوران انتخابی هم باید مورد وثوق آنها باشد.

وی افزود: ما طرحها و مصوبات خود را ارائه و از آنها نیز نظرخواهی کردیم حتی نمایندگان ارشاد در مراحل اولیه انتخاب داوران حضور داشتند و با این اوصاف جای هیچ بهانه‌ای برای وزارت ارشاد وجود ندارد.

سنگری در پایان با تاکید بر برگزاری حتمی جشنواره "ربع قرن کتاب دفاع مقدس" گفت: مراسم اختتامیه جشنواره روز یکشنبه پنجم مهرماه به همت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار خواهد شد.

کد خبر 934789

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha