۴ شهریور ۱۳۸۸، ۹:۵۲

گزارش خبری مهر/

90 درصد کشتارگاههای آذربایجان غربی غیراستاندارد هستند

90 درصد کشتارگاههای آذربایجان غربی غیراستاندارد هستند

ارومیه - خبرگزاری مهر: با وجود سیاستگذاری چندین ساله مسئولان و اتحادیه های صنفی برای ساماندهی مسائل بهداشت مواد غذایی 90 درصد کشتارگاههای استان آذربایجان غربی غیراستاندارد اعلام شده اند.

به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، امروزه ایجاد شرایط مناسب برای کشتارگاههای محلی، بهسازی ساختار ناوگان حمل و نقل دام و گوشت استحصال شده، فراهم آوردن مکانهایی مناسب و بهداشتی برای عرضه گوشت و فرآورده های خام دامی در سطح کشور جهت کمک به صادرات و جذب بخش خصوصی برای سرمایه گذاری امری اجتناب ناپذیر است ولی این ضرروت هنوز در استان در بین مسئولان احساس نشده است.

15 کشتارگاه سنتی، میدان عرضه دام زنده، ناوگان حمل و نقل گوشت استحصال شده و مراکز عرضه توزیع مواد خام دامی آذربایجان غربی به خصوص در مرکز استان که هر کدام به نوعی دارای مشکلات بهداشتی از نظر ساختار فیزیکی، محیطی و عدم آموزش افراد شاغل در این بخشها هستند، نیاز جدی به ساماندهی اساسی جهت رفع برخی مشکلات بهداشتی دارند.

تنها دو کشتارگاه غیرسنتی در آذربایجان غربی وجود دارد
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی اداره کل دامپزشکی آذربایجان غربی در این زمینه با اعلام اینکه هم اکنون 90 درصد از کشتارگاههای استان به صورت سنتی اداره می شوند به خبرنگار مهر گفت: هم اکنون از 17 کشتارگاه فعال در سطح استان 15 کشتارگاه سنتی هستند.

حسین دهقانی ادامه داد: کشتارگاههای سنتی تحت تملک شهرداریها در سطح استان نیاز به بازسازی و بهسازی در ساختار فیزیکی و تجهیزات مورد استفاده در کشتارگاه دارند که در کنار این موضوع به تقویت و توسعه ناوگان حمل گوشت استحصال شده از کشتارگاهها نیاز ویژه ای داریم.

وی در ادامه با بیان اینکه برای عملی شدن طرحهای بهسازی کشتارگاهها، سازمان دامپزشکی و سازمان شهرداریها و دهیاریهای وزارت کشور تفاهم نامه همکاری مشترک به منظور تضمین رعایت اصول کشتار بهداشتی و پیشگیری از بروز بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان و بیماری های نو پدید و باز پدید بین انسان و دام که می تواند از طریق مصرف گوشت منتقل شود منعقد شده است.

وی اظهار داشت: برای عملیاتی شدن مفاد این تفاهم نامه در سطح وزارت خانه و استانها کمیته های استانی و شهرستانی امور کشتارگاهها برگزار می شود که کمیته مرکزی متولی طراحی برنامه های مربوط به اصلاح و بازسازی و کمیته های استانی و شهرستانی مسئولیت برآورد وضعیت کشتارگاههای تحت تملک شهرداری ها و پیگیری جهت بازسازی و بهسازی کشتارگاههای مشکل دار است.

دهقانی در ادامه حذف پیکره فرسوده ناوگان حمل و استقرار ناوگان مجهز از نظر فضا و ظرفیت و سیستم های سردساز، ایجاد محوطه و محیط مناسب از نظر کنترل تردد، شست و شو و ضد عفونی خودروهای وارده به گشتارگاهها، احداث سالن استراحت و انتظار پیش ازکشتار دام، شوکر، بالابر لاشه دام پس از خونگیری، تامین ریل آویز جهت ایجاد امکان برای اعمال عملیات مرحله ای کشتار از قبیل پوست کنی، شکم گشایی، تخلیه امحا و احشا، شقه سازی لاشه و شستشوی نهایی، ایجاد محیط فیزیکی بهداشتی از طریق ترمیم سطوح، دیواره های جانبی سالن، رنگ آمیزی سیستم تهویه و نور دهی و تامین آب گرم را از جمله امکانات ضروری برای یک کشتارگاه جهت استحصال بهداشتی دام بر شمرد.

دهقان تصریح کرد: در صورت عدم امکان بازسازی و بهسازی اقدام به تعطیلی کشتارگاهها دامی کرده و گوشت مورد نیاز شهروندان از گشتارگاههای مجاز و صنعتی استان تامین خواهد شد.

وی اجرای طرح بهسازی کشتارگاههای مشکل دار را منوط به تامین اعتبارات لازم از سوی شهرداری ها دانست و بیان داشت: باید مشارکت بخش خصوصی نیز به منظور احداث و راه اندازی کشتارگاههای صنعتی و بهداشتی در سطح استان جذب کنیم.

وی خاطر نشان کرد: برای احداث سه باب کشتارگاه صنعتی در شهرستانهای میاندوآب، ارومیه و پلدشت پروانه تاسیس از سوی اداره دامپزشکی صادر شده که هم اکنون از 20 درصد پیشرفت فیزیکی هستند.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی اداره کل دامپزشکی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه با وجود برخی کاستی های ساختاری و تجهیزاتی در کلیه کشتارگاههای 17 گانه آذربایجان غربی بازرسی بهداشتی لاشه و آلایش های خوراکی دامی از سوی بازرسان بهداشتی اداره دامپزشکی استان انجام می شود، اظهار داشت: همچنین در بیش از 9 شهرستان بازرسی پیش از کشتار دامهای زنده کشتاری از سوی دامپزشکی انجام می شود.

به گفته دهقان سوابق مربوط به تعطیلی کشتارگاههای غیر بهداشتی سنتی و توسعه ناوگان حمل بهداشتی از سوی دامپزشکی استان در قالب طرح تجمیع کشتار دام در کشتارگاهها به سال 83 بازمی گردد به طوری که کشتارگاههای سنتی و غیر بهداشتی نوشین شهرارومیه، محمدیار نقده، حمزیان خوی و پلدشت تعطیل شده است.

وی خاطر نشان کرد: با توجه به روند فعلی موضوع بازسازی و بهسازی اصلاح ساختار کشتار دام در آذربایجان غربی، امیدواریم شاهد ارتقای سطح بهداشتی و کیفی محصولات استحصالی در کشتارگاههای دامی در آینده نزدیک بوده که پیرو ابلاغ تفاهم نامه مذکور به فرمانداران شهرستانها اقدامات بهسازی در شهرستانهای ماکو، خوی بوکان و ارومیه شروع شده است.

برخی کشتارگاههای آذربایجان غربی حتی مجوز عرضه مواد خام دامی ندارند
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی آذربایجان غربی
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی اداره دامپزشکی آذربایجان غربی در خصوص مراکز عرضه مواد خام دامی منطقه شیره پز خانه ارومیه نیز گفت: متاسفانه برخی از این اماکن به دلیل نداشتن فضای کافی برای استقرار یخچال جهت نگهداری بهداشتی گوشت حتی کارت یا مجوزعرضه مواد خام دامی از سوی اداره کل دامپزشکی استان ندارند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی آذربایجان غربی نیز به مهر گفت: مشکل منطقه شیره پز خانه ارومیه تا زمانی که این منطقه با ساختار فعلی به فعالیت ادامه دهد حل نخواهد شد.

کامران دهقان در ادامه با اشاره به بازرسی های مستمر بازرسان معاونت بهداشت از این مراکز گفت: متاسفانه بعد از مدتی از تعطیلی واحد های متخلف اقدام به بازگشایی واحد کرده با وجود اینکه هنوز مشکل ساختاری وجود دارد.

مدیر کل امور شهری استانداری آذربایجان غربی در خصوص مشکلات کشتارگاهها، میادین عرضه دام زنده و مراکز عرضه مواد خام دامی به خبرنگار مهر گفت: ساماندهی کشتارگاههای تحت تملک شهرداری ها حساسیت و اهمیت ویژه ای دارند به طوری که ساماندهی و یا جمع آوری کشتارگاههای غیر بهداشتی و احداث کشتارگاههای مدرن و نظارت بر ذبح شرعی و بهداشتی دام در اولویت کاری مسئولان مربوط قرار گرفته است.

علی داداش زاده با تاکید برضرورت برگزاری کارگاههای آموزشی برای مسئولان کشتارگاهها، ضابحان و ناظران کشتار دام، بیان داشت: این افراد باید با نحوه صحیح و شرعی ذبح، بیماریهای بین انسان و دام، نحوه استحصال صحیح و بهداشتی گوشت آشنا شوند.

وی اصلاح ساختار فیزیکی داخل و اطراف کشتارگاهها، تامین تجهیزات بهداشت فردی و تامین ناوگان حمل و نقل بهداشتی بین روستاها و شهرها را از جمله الزامات مورد توجه در کشتارگاههای موجود سطح استان دانست و اظهار داشت: 100میلیون ریال از محل اعتبارات شهرداری ها و 200 میلیون ریال از محل اعتبارات سازمان دامپزشکی استان برای ساماندهی وضعیت خودروهای یخچالدار جهت عرضه به مراکز فروش مواد خام دامی در سال جاری اختصاص یافته است.

وی از ساماندهی شش میدان عرضه دام درسطح استان خبر داد و خاطر نشان کرد: طی سال گذشته 10 میلیارد ریال جهت احداث  و بهسازی میادین عرضه دام اعتبار اختصاص یافت.

معاون خدمات شهری شهردار ارومیه نیز به مهر گفت: کشتارگاه نیمه صنعتی ارومیه هیچگونه مشکل بهداشتی ندارد.

حسین ستارپور همچنین در خصوص مشکل منطقه شیره پز خانه ارومیه گفت: اداره دامپزشکی درخواست احداث بازار روز مجزا برای  استقرار واحد های عرضه خام دامی کرده است که به دلیل جوابگو بودن بازار های روز فعلی هم اکنون اجرای این درخواست برای شهرداری ارومیه وجود ندارد.

با این وضعیت تکلیف مردمی که نمی دانند گوشت خریداری شده خود در کدام گشتارگاه با چه مشکل بهداشتی و چگونه ذبح شده است چه می شود؟ آیا مرکز عرضه که از آن گوشت تهیه کرده اند دارای شرایط بهداشتی بوده یا نه؟

سالانه 53 هزار و 792 تن گوشت قرمز در آذربایجان غربی تولید و برای مصرف مردم عرضه می شود که 10 الی 12 هزار تن مازاد آن به خارج از استان ارسال می شود.

در حال حاضر استان آذربایجان غربی از لحاظ تولید گوشت قرمز مقام سوم را در کشور به خود اختصاص داده است.

کد خبر 934849

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha