به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، سرمایه گذاری در بخش ایجاد صنایع تبدیلی مواد معدنی آذربایجان غربی به دلیل قرار گرفتن در موقعیت خاص جغرافیایی و هم مرز بودن با سه کشور با وجود دارا بودن پتانسیلهای زیادی در بخش معدن روند بسیار کندی را طی می کند که رسیدن به توسعه اقتصادی و افزایش صادرات غیر نفتی ضرورت توجه به این بخش را دو چندان می کند.
متاسفانه با توجه به کاهش نزولات جوی و اینکه اقتصاد آذربایجان غربی بر پایه کشاورزی و صنایع غذایی استوار است هم اکنون شاهد تعطیلی واحدهای فراوری و اخراج کارگران این واحد ها هستیم که می توان با سرمایه گذاری و ایجاد پویایی در معادن و ایجاد صنایع تبدیلی مواد معدنی در شهرهای مرزی و جنوب استان که سرشار از منابع معدنی هستند و همچنین ایجاد امنیت پایدار در منطقه اشتغال موجود را حفظ و اشتغال جدید ایجاد کرد.
شهرستان تکاب جنوبی ترین شهر آذربایجان غربی است که دارای ذخایر شناخته شده کانسنگ و طلا با ظرفیت هشت میلیون تن است که از این میزان کانسنگ سالانه نزدیک به 50 تن طلای خالص از این معادن قابل برداشت است که متاسفانه این شهرستان نیز بدلیل عدم توجه سرمایه گذاران و برخی مسئولان استانی و شهرستانی نادیده گرفته شده و جوانان این شهرستان از بیکاری رنج می برند.
رئیس خانه صنعت و معدن آذربایجان غربی در خصوص علل عدم سرمایه گذاری اساسی و توجه جدی به بخش معادن استان به مهر گفت: روند کشف معادن و اخذ مجوز بهره برداری از آنها در آذربایجان غربی مطلوب است ولی معدن کاران استان با مشکلات عدیده ای مواجه هستند.
موسی جوادی با بیان اینکه مشکلات معدن کاران استان ریشه پولی و اعتباری دارد، خاطر نشان کرد: متاسفانه هم اکنون به دلیل فرسودگی تجهیزات و نداشتن امنیت سرمایه گذاری، معادن استان با تمام ظرفیت بهره برداری نمی شوند.
وی خواستار حمایت های غیر مستقیم دولت از جمله کمک در پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی کارگران، ترخیص رایگان تجهیزات معادن از گمرک، ارائه تخفیف در مصرف انرژی را شد.
رئیس خانه صنعت و معدن آذربایجان غربی در ادامه از تهیه اطلس معادن استان خبر داد و افزود: در این اطلس تمامی اطلاعات مربوط به معادن در مناطق مختلف استان ازجمله نوع معدن، میزان ماده معدنی برآورد شده، نحوه مناسب بهره برداری، صنایع تبدیلی مرتبط و کشور های هدف برای صادرات درج می شود.
معاون امور معاون و اکتشافات معدنی اداره کل صنایع و معادن آذربایجان غربی نیز به مهر گفت: طی سال گذشته از 280 فقره معدن در سطح استان 224 فقره فعال و 56 فقره غیر فعال بودند و همچنین تعداد معادن دارای پروانه اکتشاف 128 فقره است.
اکبر طاهری عدم وجود امنیت سرمایه گذاری برای اکتشاف و بهره برداری را از آفتهای معادن آذربایجان غربی برشمرد و اظهار داشت: سرمایه گذاری در بخش معدن با سرمایه گذاری در سایر بخشهای اقتصادی متمایز است زیرا با وجود پیشرفت علم و تکنولوژی هنوز قادر به شناخت کافی از کمیت ذخایر معدنی نیستیم و کیفیت ذخیره نیز متغییر است.
وی اظهار داشت: همچنین ریسک سرمایه گذاری در این بخش بالاست بطوریکه از هر 100 فقره فعالیت و سرمایه گذاری اکتشافی به طور متوسط هفت فقره آن به کشف کانی قابل سرمایه گذاری به عنوان معدن منجرمی شود.
وی با اشاره به اینکه بر اساس ماده 31 قانون معادن مصوب 1377 دولت موظف شده به منظور تحقق توسعه پایدار در بخش معدن و ایجاد تضمین و امنیت سرمایه گذاری در فعالیتهای معدنی و همچنین هدایت و راهبری این سرمایه گذاری در راستای اهداف کلان کشور و نیز جهت تامین تمام یا قسمتی از خسارات احتمالی ناشی از عدم کشف کانی و سرمایه گذاریهای موجود، گفت: صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیتهای معدنی تاسیس شده است.
طاهری با انتقاد از ناهمگون بودن روند بهره برداری از معادن و توسعه واحد های فرآوری در سطح استان گفت: متاسفانه آذربایجان غربی از ارزش افزوده حاصل از فرآوری مواد معدنی تولید شده کم نصیب است.
وی با بیان اینکه گرچه آذربایجان غربی از نظر جذب تسهیلات صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیتهای معدنی رتبه چهارم را دارد ولی به دلیل فرسودگی ماشین الات اکثریت معادن، تنوع مواد معدنی و توسعه نیافتگی واحدهای فرآوری مواد معدنی مستلزم حمایت های بیشتری است.
طاهری همچنین با اشاره به افتتاح شعبه صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیتهای معدنی که موجب روان سازی سیستم، کاهش فاصله و ارتباط منسجم بین صندوق و سیستم بانکی وام دهنده و معدنداران شده است، خاطر نشان کرد: تا کنون مسیر برای افزایش سرمایه گذاری در اکتشاف و بهره برداری از معادن استان و نیز احداث واحدهای فرآوری و تبدیلی مواد معدنی که یکی از عوامل مهم اثرگذار در فعالیتهای معدنی می باشد فراهم نشده است.
معادن غالب آذربایجان غربی سنگ های تزئینی است که بالغ بر 50 درصد معادن استان را شامل می شود.
در این معادن افزون بر 100 نوع سنگ تزئینی رنگی در آذربایجان غربی شناسایی شده است از جمله مرمرهای سفید، پیازی، عسلی، کاهویی و سبز نقده و مهاباد و میاندوآب و شاهین دژ، تراونتهای سفید، کرمی و گردویی تکاب، سلماس و ماکو، تراونتهای الوان لیمویی، حنایی و پرتقالی ماکو مرمریتهای الوان و سفید استخوانی خوی و ارومیه گرانیتهای مشکی ارومیه و گلبهی، گل پنبه ای، طوسی، چیتی و دلفینی شاهین دژ و میاندوآب سینیتهای سبز مهاباد و پیرانشهر نمونه ای از این ثروتهای ملی در آذربایجان غربی هستند.
آذربایجان غربی به لحاظ تولید گرانیت، باریت، میکا و طلا رتبه اول کشوری و طلا خیزترین منطقه کشور است که بالغ بر 50 درصد ذخایر طلای کشور که تاکنون شناسایی شده اند در این استان است و هم اکنون در شهرستان تکاب معدن طلای آغ دره در مرحله بهره برداری است و زره شوران در مرحله مقدماتی، تجهیز و آماده سازی است در سایر نقاط استان نیز از جمله در سایر مناطق تکاب و حومه شاهین دژ اطراف سردشت اکتشاف بر روی طلا همچنان ادامه دارد.
امید است شاید با ایجاد صنایع تبدیلی و با بهره برداری از این معادن عقب ماندگیهای شهرهای جنوب آذربایجان غربی و بیکاری موجود در این شهر ها رفع شود.
نظر شما