به گزارش خبرنگار مهر وزیر پیشنهادی رئیس جمهور برای تصدی وزارت نفت در دولت دهم جزئیات برنامه های خود را در بخشهای افزایش ظرفیت تولید نفت خام و گاز طبیعی، اکتشاف حوزه های جدید هیدرو کربوری، چگونگی توسعه میادین مشترک، توسعه صنعت پتروشیمی، افزایش وسعت شبکه انتقال گاز، نفت خام و فرآورده های نفتی، افزایش تعداد مشترکان گاز روستایی و شهری و توسعه ظرفیت پالایشگاهههای نفت و گاز تشریح کرد.
کشف 5/8 میلیارد بشکه نفت قابل استحصال
اجرای برنامه های مصوب حوزه های اکتشافی یکی از مهمترین اهداف وزارت نفت در دولت دهم است. بر این اساس اجرای برنامههای مصوب حوزه های اکتشافی در جهت افزایش میزان ذخایر قابل استحصال نفت و گاز موجود به میزان 4/18 میلیارد بشکه نفت معادل درجا طی پنج ساله 1389 تا 1393 (میزان نفت خام اکتشافی قابل استحصال 5/8 میلیارد بشکه و 9/9میلیارد بشکه معادل نفت خام گاز طبیعی) پیش بینی شده است.
اولویت دادن به اکتشاف در مناطق مرزی و میادین مشترک، اکتشاف در لایههای عمیق و زیرین میادین تولیدی موجود، گسترش عملیات اکتشافی در خشکی، اکتشاف در دریا با تأکید بر اجرای عملیات اکتشافی در دریای خزر و تداوم و گسترش طرحهای اکتشاف و توسعة توأم (بلوکهای اکتشافی) از مهمترین طرح های وزیر پیشنهادی رئیس جمهور در دولت دهم است.
افزایش 640 هزار بشکه ای ظرفیت تولید نفت خام
براساس برنامه اعلام شده از سوی میر کاظمی پیش بینی می شود با توسعه بیش از 40 میدان جدید میزان تولید نفت خام تا پایان فعالیت های دولت دهم بالغ بر 640 هزار بشکه در روز افزایش یابد.
از این رو توسعة میدانهای نفتی شوروم، کوه ریگ، دودرو، چشمه خوش (ب)، کوه کاکی، البرز، بوشهر، سروستان، سعادت آباد، خشت، چشمه خوش آ، پایدار و پایدار غرب، سرکان، ماله کوه، دهلران ( فاز 1 و 2)/ دانان ( آ و ب )، شاخه، ویزنهار، آبان توسط شرکت مناطق مرکزی؛ توسعه میادین هندیجان، رشادت، رسالت، هنگام، فروزان، اسفندیار، هرمز، آلفا (فاز1)، فارو آ- ب، ماهشهر، هندورابی و تندر توسط شرکت نفت فلات قاره؛ استفاده از توان اجرایی شرکت متن در توسعه میادین آزادگان، آزادگان شمالی، مسجد سلیمان، یادآوران، جفیر، بند کرخه، آذر، دارخوین فاز3، کوه مند، فردوسی، چنگوله، اروند، سوسنگرد در این برنامه ارائه شده است.
همچنین پیش بینی شده با تولید ثالثیه از میادین با استفاده از فناوری های جدید با توجه به وجود 500 میلیارد بشکه نفت درجای کشف شدة میادین فعلی، در صورت افزایش یک درصد به ضریب بازیافت، معادل پنج میلیارد بشکه به ثروت ملی افزوده شود.
افزایش ظرفیت پالایش نفت به 6/2 میلیون بشکه
به گزارش مهر، بهینهسازی مصرف سوخت از طریق تدویـن معیـارها و استانداردهای پیشرفته و اعمال آنها در بخش های مختلف مصرف سوخت های مایع، ارتقاء تکنولوژی در بخش های صنایع، حمل و نقل وسائل و تجهیزات خانگی و ساختمانی مصرف کننده سوختهای مایع، کاهش نرخ مصرف سوخت های مایع در واحدهای صنعتی و سایر بخشها، حمایت های مالی و فنی دولت از اقدامات و فعالیت های بهینه سازی مصرف فرآورده های نفتی از دیگر محورهای کاری وزیر پیشنهادی نفت در دولت دهم خواهد بود.
در این رابطه افزایش خـوراک پالایشگاهها (نفـت خام و میعانات گازی) از یک میلیون و 677 هزار بشکه در روز در سالجاری به 2 میلیون و 670 هزار بشکه در روز در سال 1393پیش بینی شده است.
همچنین افزایش تولیـد پنج فرآورده اصلـی نفتی 1387 به 365 میلیون لیتر در روز، افزایش سهم تولید فرآورده های سبک نفتی 1/71 درصد در سال1393 ازطریق بهینه سازی الگوی پالایشی، متوسط خوراک پالایشگاهها (نفت خام و میعانات گازی) به 1708 هزار بشکه در روز برنامه وزیر پیشنهادی نفت در دولت دهم گنجانده شده است.
افزایش ظرفیت انتقال، ذخیره سازی و توزیع نفت و فرآورده های نفتی
از سوی دیگر جبران کاهش احتمالی نفت خام در دسترس برای صادرات با ترانزیت و صادرات نفت کشورهای همسایه برای حفظ سهم بازار، توسعه ظرفیت بورس نفت، گاز و پتروشیمی در جهت ایجاد بازار نفتی بزرگ در منطقه و ایفای راهبری تجارت محصولات نفتی، حضور موثر در بازارهای بین المللی سازمان یافته بورس نفت جهت مدیریت ریسک و کاهش آسیبپذیری ناشی از نوسانات قیمت، استفاده از روشهای جدید بازاریابی و فروش نفت و فرآوردههای نفتی، ایجاد فرصت برای بخش خصوصی داخلی برای ورود به تجارت نفت، گاز وپتروشیمی و ایفای نقش در جهت ایجاد قیمتهای پایة جهانی برای نفت، گاز و پتروشیمی احداث پایانه های جدید و توسعه پایانه های موجود صادرات نفت از دیگر برنامه پیش بینی شده در بخش انتقال، ذخیره سازی و توزیع نفت خام و فرآورده های نفتی در دولت دهم است.
افزایش ظرفیت خطوط انتقال نفت خام به میزان 480 هزار بشکه در روز، وسعت خطوط انتقال فرآورده به میزان یک میلیون 827 هزار بشکه در روز، خطوط انتقال میعانات گازی به 180 هزار بشکه در روز، افزایش طول خطوط انتقال نفت خام به 838 کیلومتر، افزایش طول خطوط انتقال فرآورده به میزان 2940 کیلومتر و افزایش طول خطوط انتقال میعانات گازی به میزان 980 کیلومتر تا سال 1393 نیز از دیگر برنامه پیشنهادی این وزیر پیشنهادی رئیس جمهور در دولت دهم است.
توسعه صنایع پتروشیمی
به گزارش مهر، اهداف کمی تعیین شده برای وزارت نفت دولت دهم در بخش پتروشیمی بر اساس افق های پیش بینی شده در سند چشم انداز 20 ساله و همچنین برنامه پنجم توسعه کشور تدوین شده است.
افزایش ظرفیت تولیدات مجتمعهای پتروشیمی (موجود و واگذارشده به بخش خصوصی) از 9/40 میلیون تن در سال 1387 به 8/98 میلیون تن، افزایش میزان صادرات محصولات پتروشیمی از 5/15 میلیون تن در سال 1388 به 1/47 میلیون تن، ارزش کل فروش محصولات پتروشیمی از 94 هزار میلیارد ریال در سال 1388 به 237 هزار میلیارد ریال از برنامه های پیشنهادی در این بخش است.
در صورت تحقق اهداف سرمایه گذاری، پیش بینی می شود ظرفیت تولیدات مجتمعهای پتروشیمی تا پایان سال جاری به 50 میلیون تن افزایش یابد.
اصلاح اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی
از سوی دیگر اصلاح اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی و تبدیل آن به سازمان گسترش صنایع پتروشیمی (شرکت سهامی) برای احداث و سرمایه گذاری طرحهای پتروشیمی در مناطق کمتر توسعه یافته تا سقف 49 درصد مشارکت و واگذاری آنها پس از بهرهبرداری به بخش خصوصی، سرمایه گذاری دولتی جهت افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و واگذاری آنها بعد از توسعه به بخش خصوصی، تضمین بازپرداخت تسهیلات مالی شرکتهای پتروشیمی ایرانی، اعم از خصوصی و دولتی با وثیقه ارزش سهام آنها توسط سازمان گسترش صنایع پتروشیمی، تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز با بکارگیری فناوریهای پیشرفته از طریق تبدیل مواد هیدروکربوری به محصولات پتروشیمی، واگذاری مجتمع های پتروشیمی به بخش خصوصی در جهت اجرای سیاستهای کلی اصل 44 و تسریع در فرآیند توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی از دیگر برنامه های توسعه این صنعت پایین دستی نفت است.
افزایش 430 میلیون متر مکعبی تولید گاز
افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی کشور یکی دیگر از برنامه های ویزر پیشنهادی رئیس جمهور در دولت دهم است که پیش بینی می شود با توسعه میادین در مجموع 430 میلیون مترمکعب در روز به ظرفیت تولید گاز غنی افزوده شود.
از این رو توسعه میادین گازی گردان، عسلویه، مختار، سلخ، کبیرکوه، تنگ بیجار، کمانکوه در فازهای 1، 2 و3، گشوی جنوبی، دی / سپید زاخور، نمک غربی، زیره، سورو، سمند، توسعه میادین لاوان، لایه گازی ایلام در میدان اسفندیار، لایه گازی غار در میدان بهرگانسر، میدان گازی فارو آ- ب، لایه گازی دالان کنگان در میدان رشادت، لایه گازی دالان کنگان در میدان رسالت و لایه گازی دالان کنگان در میدان بلال و میدان کیش و توسعه 14 فاز پارس جنوبی، توسعه میدان گازی پارس شمالی و گلشن و فردوسی در خلیج فارس، توسعه میدان کیش( فاز2) و میدان فرزاد بی( فارسی) در برنامه توسعه ای دولت دهم دیده شده است.
همچنین بهره برداری زود هنگام از میادین گازی به منظور تامین منابع مالی جهت اجرای طرح های توسعه میادین نفت، اعمال مشوقهای لازم برای شرکتها در تولید از میادین مشترک با کشورهای همسایه در اجرای طرحهای توسعه، مشارکت هوشمندانه با شرکتهای تراز اول جهان به منظور بومی کردن طراحی و ساخت پروژه های صنعت نفت از سیاست های پیش بینی شده در این برنامه است.
پیش بینی می شود با اجرای این برنامه ها تولید گاز غنی از 552 میلیون متر مکعب در روز در سال 1387 به 996 میلیون متر مکعب در روز در سال 1392 افزایش یابد.
از سوی دیگر افزایش گاز تحویلی به پالایشگاه و مصارف داخلی سیستم تزریق از 452 میلیون متر مکعب در روز در سال 1387 به 994 میلیون متر مکعب در روز در سال 1393، افزایش ظرفیت پالایش و نم زدایی گاز طبیعی نیز از 497 میلیون متر مکعب در روز در سال 1387 به 738 میلیون متر مکعب در روز در سال 1393 ، افزایش تولید میعانات گازی، مایعات گازی و نفتا نیز از 442 هزار بشکه در روز در سال 1387 به 1084 هزار بشکه در روز در سال 1393 نیز در این برنامه دیده شده است.
نظر شما