۷ شهریور ۱۳۸۸، ۹:۴۴

گزارش خبری مهر/

درخشش تمدن ایران باستان در تاریکی شب با نورپردازی کول فرح

درخشش تمدن ایران باستان در تاریکی شب با نورپردازی کول فرح

اهواز - خبرگزاری مهر: سپردن برخی از آثار و مناطق باستانی ایران به هنر و تکنولوژی مدرن باعث می شود این آثار که به هزاران دلیل هنوز برای تعداد قابل توجهی از مردم ایران و جهان ناشناخته مانده است، شکل زیباتری به خود بگیرند و این کار باعث شناخت و معرفی بیشتر آنها می شود.

به گزارش خبرنگار مهر در اهواز، یکی از این مناطق که قرار است به واسطه تکنولوژی جدید زیباتر شده و در معرض دید علاقمندان قرار بگیرد منطقه کول فرح در شهرستان ایذه است که قرار است نورپردازی زیبایی این منطقه را در شب تاریک، روشن تر از همیشه کند.

نیایشگاه کول فرح، تنگه ای شاد و فرح بخش در جنوب شرقی شهرستان ایذه در استان خوزستان است که از دوره عیلام نو تاکنون به حیات خود ادامه می دهد.

کول فرح در دوره حاکمان آیاپیر از اهمیت و موقعیت ارزشمندی برخوردار بوده است. شهر ایذه نیز در روزگار باستان از نواحی آباد گیتی و از مرکز تمدن قدیم بوده به طوری که در سنگ نوشته های کول فرح و اشکفت سلمان به عظمت ایذه اشاره شده است.

در این تنگه و در خانه های سنتی ساکنان معاصر، آثاری برجای مانده است که مردم محلی به آن "بنه" می گویند.

در کول فرح، شش نقش برجسته وجود دارد. بر روی دو قطعه سنگ بزرگ که البته شکل هندسی ندارند تصاویری از شاه و کاهنان قابل مشاهده است. در دیگر سو، نقش هایی در دامنه کوه حجاری شده است و منظره های مختلفی از حرکت، جنگ، رزم و بزم را نشان می دهد.

در سمت دیگری از کول فرح در ارتفاعی پنج متری از سطح زمین لوحهایی با خط میخی یک انسان، نقوشی از حیوانات و نوازندگان وجود دارد.

سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی خوزستان در گفتگو با خبرنگار مهر در اهواز گفت: این نیایشگاه باستانی قرار است توسط یک متخصص ایرانی به صورت کاملا زیبا نورپردازی شود تا نورپردازی در این نیایشگاه متعلق به "هانی" که حاکمی محلی بوده است، معنا و مفهوم دیگری پیدا کند.

مجتبی گهستونی اظهار داشت: چندی پیش از انجمن دوستداران میراث فرهنگی خوزستان دعوت شد تا به همراه کارشناسانی از یک شرکت فعال در زمینه نورپردازی آثار و محوطه های تاریخی، در کول فرح شاهد نورپردازی آزمایشی سنگ نگاره های این منطقه باشند.

کول فرح پس از نورپردازی قطب گردشگری شمال شرق خوزستان می شود

وی افزود: انعکاس نورپردازی با نورهای متنوع بر روی سنگ نگاره ها که بر روی آنان بیش از 400 تصویر انسان و دیگر جانداران حک شده است به قدری زیبا بود که پس از اجرا، این تنگه تاریخی را به قطب گردشگری شمال شرق خوزستان تبدیل خواهد کرد.

گهستونی اضافه کرد: نکته جالب توجه آنکه انعکاس نور بر روی سنگ نگاره های کول فرح هیچ آسیبی به واسطه نور مستقیم ایجاد نمی کند، بلکه این نورپردازی در شب به قدری آرامبخش است که برای گردشگران، تاریخ عیلامی ها به وضوح روایت می شود.

وی تصریح کرد: محمد حسین فرامرزی، مجری نورپردازی کول فرح با ارائه پیشنهادی به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان وعده داده است که علاوه بر شش کتیبه موجود، تمام کول فرح را نورپردازی کند.

مجری نورپردازی کول فرح نیز در این خصوص به خبرنگار مهر در اهواز گفت: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان تصمیم گرفته است که پس از تجربه موفق چغازنبیل در انجام یک نورپردازی که توسط پایگاه چغازنبیل انجام شده است، این بار در وسعت کاری بیشتر با انجام یک قرارداد 260 میلیون تومانی کول فرح را نورپردازی کند تا پس از بهره برداری از آن، این محوطه عیلامی قابلیت بازدید شبانه را پیدا کند.

محمدحسین فرامرزی افزود: مشاهده شب هنگام نقش برجسته های حاکم محلی، حیوانات در حال قربانی شدن، نوازندگان، کاهنان، نیایش کنندگان و خدایان به قدری زیبا خواهد بود که انسان وادار به نیایش خداوند می شود.
 
وی تصریح کرد: برای نورپردازی شش کتیبه کول فرح از 24 پروژکتور و برای نورپردازی کوه این نیایشگاه که در آن قرار دارد از 70 پروژکتور استفاده می شود.

فرامرزی اظهار داشت: قرار است نورپردازی با آغاز فصل گردشگری در استان خوزستان انجام شود تا گردشگران پس از بازدید شبانه از کول فرح بر اثر مشاهده سنگ نگاره های عظیم این منطقه باستانی بر حیرتشان افزوده شود.

کد خبر 937325

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha