به گزارش خبرنگار مهر، زمانی نه چندان دور شاهد گسترانیدن سفره های افطاری بودیم که با پنیر و سبزی و چای و خرما و بعضا آش و سوپ تزئین می شد و مردمانی که دوست داشتند لحظه دلنشین و ملکوتی اذان مغرب در کنار فامیل و دوستان روزه خود را افطار کنند. اما امروز کمتر سفره ای را می بینیم که پهن شود و بیشتر از تعداد انگشتان یک دست روزه دار در کنار آن نشسته باشند. چون گرانی اقلام و مایحتاج غذایی مردم برای پهن کردن سفره های افطاری علاوه بر اینکه این سفره ها را بی رنگ و رو کرده است باعث شده اقوام و فامیل نتوانند شجاعت به خرج دهند و یکدیگر را برای افطار دعوت کنند.
محمد مهدی پور ساکن یکی از محله های جنوب تهران که چهار سر عائله دارد و کارگر ساده کارخانه دولتی است، می گوید: وقتی افطار می شود با خودم می گویم چرا نمی توانم برای یک دفعه هم که شده پدر و مادرم و خواهران و برادرانم را برای افطاری دعوت کنم. چون می دانم برای دادن یک افطاری باید هزینه زیادی را متقبل شوم که آن موقع شرمنده اهل و عیال می شوم.
حقوق ماهیانه آقا محمد 300 هزار تومان است و به گفته خودش 120 هزار تومان آن را بابت اجاره خانه می دهد و مابقی را هم قسط بانک و خرج روزانه خانه می کند. پس اگر بخواهد خانواده اش را دعوت کند، باید خانواده همسرش را نیز در نظر بگیرد که با این اوصاف توانایی مالی برای پهن کردن سفره ساده افطاری را ندارد. این در حالی است که دادن افطاری از سوی ائمه و امامان ما سفارش شده و حضرت محمد (ص ) نیز مسلمانان را به افطاری دادن حتی با نصف خرما و لیوان آب و شربت سفارش کرده اند.
اما قیمت مایحتاج اولیه مردم همواره در آستانه ماه مبارک رمضان با جهش سرسام آوری مواجه می شود به طوری که برخی اقلام و کالاها تا دو برابر قیمت عرضه می شود که این موضوع خود یکی از چالشهای اساسی و پیش روی مسئولان است که می بایست مردم را با پاسخهای خود قانع کنند.
خانم سعیدی کارمند یکی از ادارات دولتی در تهران با حقوق ماهانه حدود 400 هزار تومان می گوید: حساب کردم اگر بخواهم یک سفره افطاری ساده برای خانواده خودم و همسرم که حدود 25 نفر می شوند پهن کنم باید حداقل 250 هزار تومان هزینه کنیم.
وی به گرانی خرما، پنیر و حتی نان اشاره می کند و ادامه می دهد: حقوق من و همسرم روی هم تقریبا 900 هزار تومان می شود که نصف آن بابت کرایه خانه و هزینه آب، برق، گازو تلفن صرف می شود. حالا هم که به آغاز سال تحصیلی نزدیک شده ایم باید به فکر وسایل مورد نیاز بچه ها برای مدرسه باشم که همین طوری هم کلی کم می آوریم.
اما گلایه و اعتراض مردم نسبت به گرانی مایحتاج اولیه و اساسی برای پهن کردن سفره های افطاری در حالی عنوان می شود که معاون وزیر بازرگانی معتقد است امسال بحران قیمت در کالاهای اساسی نداریم.
معاون وزیر بازرگانی در توسعه بازرگانی داخلی به مردم اطمینان داد، با توجه به متعادل بودن قیمتها در ماههای اخیر در ماه مبارک رمضان امسال شاهد گرانی کالاهای پرمصرف و مورد نیازشان نخواهند بود.
محمد صادق مفتح با عنوان این مطلب که در حال حاضر سطح عمومی قیمتها مناسب است، می گوید: اقدامات دولت نهم درسالهای اخیر و همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان در کنترل و نظارت بر قیمتها بی سابقه بوده و به جز توزیع مواد پروتئینی همچون گوشت و مرغ، سایر کالاها با قیمت مناسب عرضه شده است.
احمد شهیدی شهروند 60 ساله تهرانی که با حقوق بازنشستگی امورات زندگی خودش و سه سر عائله را می گذراند، با گلایه از قیمتهای گران کالاهای خوراکی مثل خرما، پنیر و... که بیشترین محل مصرف در ماه مبارک رمضان را دارند، می گوید: پنیرهای پاستوریزه بسته بندی شده را وقتی باز می کنی می بینی که نصف شده است.
او ادامه می دهد: بابت یک جعبه خرما که معلوم نیست وزنش چقدر است، باید 2500 تومان بدهی و وقتی آن را باز می کنی، می بینی که خرماها آنقدر ریز شده اند که خجالت می کشی آنها را سر سفره افطار بیاوری!
تازه ترین آمارهای بانک مرکزی از قیمت مواد غذایی نیز نشان می دهد که از اوایل مرداد ماه قیمت انواع لبنیات، مواد پروتئینی و میوه و سبزیجات رو به گرانی نهاده است. به طوری که در روزهای اخیر قیمت گوشت قرمز و مرغ به ترتیب 15 و 10 درصد افزایش یافته است. این در حالی است که دولت در سالهای گذشته نسبت به توزیع بن کالای رمضان اقدام می کرد اما امسال به ادعای معاون وزیر بازرگانی به دلیل مناسب بودن سطح قیمتها و نبود بحران در قیمت کالاهای اساسی در کشور، بن فوق العاده به مناسبت ماه مبارک رمضان توزیع نمی شود.
در حال حاضر قیمت هر کیلو گوشت قرمز در مناطق مختلف شهر تهران بین 13 هزار تا 17 هزار تومان است در حالی که قیمت مرغ نیز بین 3000 تا 4000 تومان برای هر کیلو متفاوت است.
از سوی دیگر، پختن غذاهای گرم مثل آش، سوپ و حلیم در ماه مبارک رمضان دو چندان می شود و اغلب مردم دوست دارند در این ماه سر سفره افطاری، کاسه ای آش یا حلیم و سوپ قرار دهند. اما گرانی حبوبات باعث شده که آش هم از سفره های افطاری حذف شود و گرانی حلیم هم با توجه به قیمت آن برای همه میسر نیست.
در حال حاضر قیمتهای انواع حبوبات همراه سایر اقلام مواد غذایی طی چند ماه گذشته با رشد مواجه بوده به گونه ای که مسئولان برای قیمت گذاری حبوبات و اعمال تدابیری برای کنترل قیمتهای این محصولات هیچگونه اقدامی انجام نداده اند.
البته در کنار گرانی کالاهای اساسی و مایحتاج اولیه مردم باید به گران بودن میوه نیز اشاره کرد که مصرف آن بعد از افطار افزایش می یابد. ضمن اینکه متخصصین تغذیه نیز به روزه داران توصیه می کنند مصرف میوه را در برنامه بعد از افطار خود لحاظ کنند تا کمبود ویتامین و آب بدن در ساعات روزه داری مرتفع شود.
این در حالی است که قیمت میوه های تابستانی مثل انگور، هلو، هندوانه، خربزه و... به طور سرسام آوری افزایش یافته و حتی قیمت خیار نیز به کیلویی 500 تا 1000 تومان در مناطق مختلف شهر تهران افزایش یافته است.
صدای اذان مغرب به گوش می رسد، مادر سفره افطار را با چند عدد خرما و تکه ای نان و پنیر برای خانواده می چیند.
-----------------------------------------
گزارش: حبیب احسنی پور
نظر شما