۱۷ شهریور ۱۳۸۸، ۹:۱۲

تفکر انتقادی نیازمند فضایی متکی بر گفتگو است

تفکر انتقادی نیازمند فضایی متکی بر گفتگو است

سیاوش جمادی گفت: تفکر انتقادی بسیار در جامعه ما ضرورت دارد منتها این نوع تفکر نیازمند به فضایی است که در آن شرایط گفتگو برای همه اطراف گفتگو برابر باشد.

سیاوش جمادی که با خبرنگار مهرگفتگو می‌کرد در پاسخ به این سؤال که جامعه ما تا چه اندازه به نقد و تفکر انتقادی برای توسعه همه‌جانبه نیاز دارد؟ گفت: اندازه تفکر انتقادی یا حد تفکر انتقادی را به هیچ وجه نمی‌توانم محدود کنم. تفکر تا آنجایی که تفکر است و کلمه تا آنجایی که کلمه هست و حرف تا آنجایی که حرف است حدی برای محدودیت ندارند.

وی افزود: منتها در جامعه آزاد کلمه را با کلمه پاسخ می‌دهند و نه با ابزار زور. تفکر انتقادی بسیار در جامعه ما ضرورت دارد منتها این نوع تفکر نیازمند به فضایی است که در آن شرایط گفتگو برای همه اطراف گفتگو برابر باشد.

جمادی در پاسخ به این سؤال که فلسفه تا چه اندازه به بهبود تفکر انتقادی در جامعه کمک می‌کند؟ گفت: کلمه جامعه یک کلیت مفروض است که دارای کثرات و طبقات و اصناف و گروههای متعددی است. به یک لحاظ می‌توان افراد جامعه را برحسب آگاهی تحصیلات و حساسیت آنها نسبت به مسائل جمعی طبقه‌بندی کرد.

این مترجم آثار فلسفی تصریح کرد: فلسفه البته می‌تواند به تدریج و در کنار سایر علوم انسانی جامعه را پیوسته به طرف مدنیت بیشتر هدایت کند. وقتی مدنیت بیشتر یا تغییر بافت فرهنگی به وجود آید جامعه پویا، طلبکار و توانمند می‌شود و قدرت نمی‌تواند از بخش ایستمند و نا آگاه جماعت علیه بخش آگاهتر بهره‌گیری کند.

جمادی در پاسخ به این سؤال که نهادهای علمی چگونه می‌توانند به رشد تفکر انتقادی در جامعه کمک کنند؟ گفت: در صورتی که آزادی باشد و دولت بر درونمایه کار آنها تولیت و دخالت نکند و بگذارد که این نهادها خود در زمینه گفتگو کاملاً آزاد رشد کنند و با یکدیگر در آویزند و به حقایقی که علم و عقل هادی آنهاست رهنمون شوند ما شاهد نقش نهادهای علمی در رشد تفکر انتقادی خواهیم بود.  

کد خبر 943548

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha