به گزارش خبرنگار مهر در بندرعباس، محمدعلی سعیدی پور پیش از ظهر سه شنبه در نشست مطبوعاتی گفت: از مهرماه سال گذشته با توجه به روند رکود اقتصادی جهان، کار مطالعات تشکیل کمیته بررسی بحران جهانی آغاز و پس از انجام این مطالعات از دی ماه این کمیته کار خود را با مشارکت کارشناسان آغاز کرد.
وی در خصوص اقدامات انجام شده در این بندر در جهت جلوگیری از آثار منفی رکود جهانی بر عملکرد بندر شهید رجایی بیان کرد: آمار هشت سال گذشته را استخراج کرده و بررسی کردیم که مشخص شد در بخش صادرات و ترانزیت با افت قابل ملاحظه ای روبرو بودیم.
سعیدی پور خاطرنشان کرد: تعدیل تعرفه ها و بازاریابی و تلاش در جهت جذب خطوط کشتیرانی بزرگ دنیا از جمله راهکارهای خوبی بود که در این کمیته پیش بینی شد که ورود بزرگترین کشتی کانتینری دنیا از جمله آثار مثبت تشکیل این کمیته بود.
معاون طرح و توسعه اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان خاطر نشان کرد: با اقداماتی که در این کمیته انجام شد شاهد این هستیم که آمار تخلیه و بارگیری کالا در مردادماه با رشد 18 درصدی روبرو بوده است و در بخش کانتینری نیز با رشد سه درصدی مواجه بودیم که توانستیم با توسعه ترانشیپ، بانکرینگ، کاپوتاژ و صادرات نفتی بخشی از کاهش اتفاق افتاده درترانزیت و صادرات کالاهای غیر نفتی را جبران کنیم.
سعیدی پور به وضعیت بنادر دنیا اشاره کرد و گفت: رکود اقتصادی جهان تاثیر منفی بر عملکرد بنادر بزرگ دنیا گذاشته است به طوری که شاهد هستیم این بنادر با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کنند اما با دور اندیشی که با تشکیل این کمیته در بندرشهید رجایی انجام شد خوشبختانه بحران جهانی تاثیر منفی بر عملکرد این بندر برجای نگذاشت.
وی در عین حال رشد هشت پله ای بندر شهید رجایی در بین 100 بندر بزرگ دنیا را نشان از تلاش مسئولان این بندر در جهت ارتقای رتبه این بندر و تبدیل شدن به بندر هاب منطقه خواند.
نظر شما