دکتر سعید گلابی سرپرست پروژه خودروی برقی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این خبر گفت: ساخت این خودرو در حال حاضر به پایان رسیده است و در مراحل تست قرار دارد.
وی توسعه فناوری خودروهای الکتریکی را موجب جایگزین شدن سوخت پاک با سوختهای فیسلی ذکر کرد و افزود: از این رو اقدام به طراحی و ساخت این خودرو در دانشگاه کاشان کردیم.
گلابی به جزئیات این خودرو اشاره کرد: این خودرو همانند سایر خودروهای برقی دو سرنشین دارای هشت باتری 12 ولت است که در مدت زمان 6 ساعت شارژ می شود و با سرعت 80 کیلومتر می تواند 100 کیلومتر را در ساعت طی کند.
دانشیار گروه مکانیک دانشگاه کاشان، قدرت این باتریها را 2/7 وات دانست و ادامه داد: در جعبه دنده این خودرو از جعبه دنده های موجود در بازار و تولیدات داخلی کشور استفاده شده است.
مجری طرح خودروی برقی به موتور این خودرو اشاره کرد و ادامه داد: موتورهای این خودرو از نوع مغناطیسی است که دارای حجمی کوچک و وزنی کم است.
وی با بیان اینکه به دلیل محدود بودن کاربردهای موتورهای الکتریکی در کشور، سازندگان داخلی تمایلی برای تولید این نوع موتورها ندارند به مهر گفت: این خودروها بیشتر در کشورهای آلمان و آمریکا تولید می شوند.
دانشیار گروه مکانیک دانشگاه کاشان با تاکید بر اینکه تکنولوژی موتورهای الکتریکی پیچیده نیست، خاطرنشان کرد: با تولید انبوه در داخل کشور می توان در جهت توسعه فناوری خودروهای الکتریکی اقدام کرد. این اقدام می تواند به ویژه در شهرهای بزرگ در کاهش آلودگیها موثر باشد.
وی همچنین به توانایی کشور در زمینه تولید باتریهای این نوع خودروها اشاره و اضافه کرد: ما برای شروع از باتریهای معمولی خودروها استفاده کردیم ولی در داخل کشور توانایی لازم برای تولید انواع باتریهای خشک و اسیدی وجود دارد.
به گزارش مهر، خودروهای برقی دیگری نیز در دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسی و آزاد قزوین تولید شده است.
نظر شما