دکتر محمد ضیمران استاد فلسفه هنر در گفتگوبا خبرنگار مهر اظهار داشت: مسلم است که جامعه برای پیشرفت و تبادل اندیشه نیازمند نقد است . جامعه باید بتواند افکار مشکل و پیچیده را درک ، کاستی ها را رفته رفته شناسایی و آنها را برطرف بکند. بنابراین نقد یک ابزار بسیار اساسی و مهم برای حل معضلات و مهندسی اجتماع است .
این استاد فلسفه هنر در پاسخ به این سؤال که فلسفه تا چه اندازه به بهبود تفکر انتقادی در جامعه کمک می کند ؟ گفت : فلسفه رویکردی به هستی، زندگی، معرفت، ارزش و به زیبایی دارد بنابراین به عقیده من فلسفه رشته ای است که می تواند در شکوفا کردن اندیشه ها نقش کلیدی داشته باشد .
وی افزود : از جمله در حوزه های مختلفی چون معنای هستی و معنای معرفت . چون معرفت شناسی یکی از حوزه های کلیدی فلسفه است و امروزه از اهمیت خاصی برخوردار است و تأکید روی معرفت غیر قابل اجتناب است بنابراین یکی همین معرفت است و موضوع دیگر ارزششناسی است . بررسی چند و چون ارزشهای اخلاقی ، هنجارهای اجتماعی آن چیزی که جامعه را به سوی ایده آلها سوق می دهد .
ضیمران در پاسخ به این سؤال که نهادهای علمی چگونه می توانند به رشد تفکرانتقادی در جامعه کمک بکنند ؟گفت : این سؤال بسیار مهمی است. کل علم جدید ماهیتش نقادی است . نقادی پیدا کردن عیب و ایراد نیست بلکه مراد از نقادی سنجش است، در واقع بررسی میزان ارزش یک پدیده ، بررسی میزان چیستی یک پدیده ، ماهیت پدیده است .
ضیمران در پایان اظهار داشت : علم و نقادی دو روی سکه هستند علم نمی تواند نقاد نباشد به دلیل اینکه ماهیتش این است یکی از راهبردها و یکی از هدفهای علم این است که بتواند از راه نقادی به مجهولات پی ببرد و در واقع معلومات خودش را گسترش بدهد .
نظر شما