"موفق الربیعی" در گفتگو با مهر به مسائلی از جمله بحث طایفه گرایی و احزاب و همچنین مسئله کرکوک پرداخته است که متن آن به شرح زیر است :
* آقای ربیعی شما پیش از آنکه مشاور امنیت ملی عراق باشید یکی از سیاستمداران عراقی محسوب می شوید ، اما این روزها دیگر خبری از فعالیت های سیاسی شما در صحنه عراق نیست ، آیا پست و مقام امنیتی به مذاق شما بیشتر از فعالیت های سیاسی خوش می آید ؟
موفق الربیعی : در واقع می توان گفت که فعالیت های امنیتی بیشتر وقت مرا گرفته است اما مسایل امنیتی هم چندان از سیاست دور نیستند، چون امنیت و سیاست همسو وهمراه یکدیگرند، من همچنان به عنوان دبیکر کل حزب وسط که از محبوبیت قابل توجهی در صحنه عراق برخوردار است می باشم.
* یعنی شما قصد دارید با حزب وسط که در انتخابات گذشته تاسیس و وارد ساختار ائتلاف عراق یکپارچه شد و بعد از آن دیگر خبری از آن نشد وارد فعالیت های انتخاباتی شوید، راستی شما در کدام جبهه قرار خواهید گرفت؟
- حزب وسط همواره با گزینه ملی عراق خواهد بود ، گزینه ای که شامل تمامی جریان های ملی فرا طایفه ای است، یکی از اهداف این حزب تشکیل دولت نهاد محور است و از این رو از هر نوع تشکل طایفه ای یا مذهبی دور بوده وهدف اصلی ، اول وآخر خود را عراق اعلام می کند.
* بعد از گذشت 6 سال از سقوط رژیم صدام حسین وضعیت سیاسی عراق را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا با این نظر موافق هستید که عراق بعد از گذشت شش سال از خارج شدن از قبضه دیکتاتوری همچنان نتوانسته است خود را از قبضه طایفه گری رها سازد ، شما هم این مسئله را قبول دارید که احزاب در عراق ابتدا در چارچوبی طایفه ای شکل گرفته وبعد برای خارج کردن نام خود از لیست احزاب طایفه ای ـ مذهبی چند شخصیت خارج از این چارچوب را به حزب خود الحاق می کنند ؟
- خیر، گزینه ملی امروز گزینه ومعیار اصلی رای دهنده عراقی شده است وهر نوع طرح طایفه ای یا مذهبی سرنوشتی جز شکست نخواهد داشت، این مسئله به خودی خود بیانگر پختگی سیاسی جامعه عراقی و رای دهنده عراقی است.
* شما در بالاترین نقطه هرم امنیتی عراق قرار دارید، به مسئله کرکوک چگونه می نگرید، این مسئله که همه طرف ها خود را در آن محق دانند چگونه حل خواهد شد؟
-حل وفصل مشکل کرکوک در قانون اساسی عراق لحاظ شده ودر آن ذکر گردیده است، هر نوع راه حل دیگری خارج از چارچوب قانون اساسی عراق قابل قبول نخواهد بود، قانون اساسی انتخاب ملت عراق بوده ، بالاترین قانون است که معیار اصلی وسرنوشت ساز محسوب میشود.
* آیا عراق به سوی بسط تجربه کردها حرکت می کند، یا اینکه شاهد عراقی یکپارچه خواهیم بود؛ یعنی آیا عراق چند تکه همانند منطقه کرد نشین می شود یا اینکه شاهد عراقی یکپارچه خواهیم بود ؟
- من واژه منطقه کرد نشین را قبول ندارم ، بلکه نام صحیح آن اقلیم کردستان است که بخشی از عراق عزیزمان می باشد ، فرزندان آن جزئی ازملت ما می باشند که گزینه مناسب خود را که همسو با خواسته هایشان می باشد را انتخاب کرده وهمگی زیر چتر قانون اساسی عراق قرار دارند ، به نظر من چنین گزینه هایی برای بقیه ملت عراق هم وجود دارد که گزینه مناسب خود را درچارچوب قانون اساسی فدرال عراق انتخاب کنند.
* یعنی شما هم طرفدار فدارتیو در عراق هستید ؟
- فدراتیو گزینه ملت است که در قانون اساسی هم به آن اشاره شده است، دست ملت عراق باز است که آنرا برای خود برگزیند یا برنگزیند زیرا حاکم اول وآخر عراق اراده ملت عراق است.
* نظر شما درباره ایران و مناسبات آن با عراق چیست؟
- ملت ایران ملت همسایه و دوست و برادر ملت عراق است که ارتباطات گسترده همجواری ومذهبی با یکدیگر دارند برای ملت ایران خیر وبرکت وشکوفایی وپیشرفت را آرزومندم.
نظر شما