به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، بازدید از مراحل اجرای پل مهم و مرزی "تله زنگ" در مرز استان لرستان و خوزستان بهانه ای شد تا تیم رسانه ای لرستان متشکل از خبرنگاران رسانه های گروهی به همراه استاندار لرستان، مدیر کل راه آهن استان لرستان و فرماندار دورود مسیر 100 کیلومتری ایستگاه دورود تا ایستگاه تله زنگ را با استفاده از مسیر راه آهن طی کنند.
مردم دورود خواستار ایجاد اداره کل راه آهن مستقل در لرستان شدند
هنوز ورودمان به شهر دورود تثبیت نشده است برخی از ساکنان این شهر که از حضور استاندار لرستان در منطقه باخبر شده بودند در گفتگو با خبرنگار مهر خواستار انتقال کامل اداره کل راه آهن لرستان از خوزستان به لرستان می شوند و بازهم از مطالبه 70 ساله خود سخن می رانند.
طی مسیر سراسر رویایی راه آهن لرستان که بخش عمده ای از آن در شهرستان دورود مهد طبیعت ایران واقع شده است و توقف در ایستگاههای مختلف راه آهن لرستان و حضور در روستاهای مسیر ما را با قطعه دیگری از بهشت لرستان آشنا کرد.
مردمان روستایی مسیر که دیگر با راه آهن پیوند خورده اند حضور ما را غنیمت می دانند و در گفتگو با خبرنگاران و دوره کردن استاندار لرستان از دغدغه ها می گویند، از مشکلات و کمبود ها و شاید فریادهایی که از سر درد بر سر استاندار لرستان و هیئت همراه می کشند گوشه ای از غمی را که در دل دارند، کم کند.
عبور از تونلهای طولانی راه آهن که با عمر بیش از 70 سال هنوز پابرجا مانده اند خود موجب سئوالات پی در پی خبرنگاران در مورد نحوه ساخت راه آهن لرستان در دل کوههای استوار و محکم زاگرس در استان لرستان می شود.
قطار کوچک ما که به نام "دری زین" خوانده می شود علیرغم صدای فروانی که دارد ما را به سمت ناشناخته هایی می برد که شاید توقف در دل طبیعت سرسبز دورود و در کنار آبشارهای پیاپی مسیر تنها بخش کوچکی از خاطره یک روزه سفر به "تله زنگ" باشد.
بازدید از عملیات اجرایی پل زیرگذر شهر سپید دشت در مسیر یکی از پروژه هایی بود که طی روز گذشته از آن بازدید به عمل آمد.
مردم سپید دشت و روستاهای تابعه در گفتگو با خبرنگار مهر گلایه های خود را از عدم وجود امکانات خدماتی مانند گازرسانی، برق رسانی و کمبود دیگر امکانات رفاهی از جمله راه دسترسی مطرح کردند و خواستار توجه ویژه مسئولان استان برای حل مشکلات شهر چندین هزار نفری سپیددشت شدند.
عبور با احتیاط از پل بازسازی شده/پیشرفت فیزیکی 50 درصدی پل جدید تله زنگ
رفتن تا تله زنگ با وجود همه مشقت ها و سختی هایی که برای خبرنگاران داشت ولی مجالی برای دیدن پلی بود که در طول جنگ تحمیلی بارها مورد اصابت موشک های عراقی قرار گرفته بود تا روند ارتباطی شمال به جنوب کشور را مختل کند که در طول جنگ با رشادت های رزمندگان اسلام و توان فنی این راد مردان این پل هیچ گاه بسته نشد.
اکنون که سالها از دفاع مقدس می گذرد قطارها با احتیاط از روی پل بازسازی شده تله زنگ می گذرند و ایجاد پل جدید و ایمن تله زنگ در مجاورت پل قدیمی و بازسازی شده به یکی از مطالبات مهم و اساسی مردم و به ویژه مسافران مسیر راه آهن لرستان به خوزستان بدل شده است.
رودخانه های خروشان جاری در منطقه که در فصل پرآبی روند کار را کند می کنند، امروز با صدای آرام و روان خود منطقه را حال و هوای دیگری بخشیده اند.
یکی از پایه های عظیم پل در دست احداث تله زنگ در میان رودخانه خروشان "سزار" خود نمایی می کند و مهندس طرح در مورد ادامه کار پروژه توضیحاتی را به خبرنگاران می دهد.
استاندار لرستان با یادآوری موشک باران پل تله زنگ در دوران دفاع مقدس یادی از دلاورمردی های رزمندگان این سرزمین می کند و در پاسخ به سوالات خبرنگار مهر در مورد روند پیشرفت پروژه، عنوان می کند: پل تله زنگ یکی از استراتژیک ترین پلهای ایران است که نقش مهم و اساسی در روند انتقال تجهیزات و امکانات در دوران دفاع مقدس داشته است.
سید حسین صابری ادامه می دهد: پس از موشک بارانهای پیاپی پل "تله زنگ" متخصصین آن زمان در اوج دوران جنگ تحمیلی پل موقت را در منطقه ایجاد کردند تا نقشه های دشمن برای قطع ارتباط شمال به جنوب کشور نقش بر آب شود.
در طول 20 سال بعد از جنگ برای بازسازی پل قدمی برداشته نشد
وی با تاکید بر اینکه کار ایجاد پل جدید تله زنگ باید خیلی زودتر آغاز می شد، خاطر نشان کرد: در طول 20 سال بعد از جنگ تحمیلی قدم خاصی در این زمینه برداشته نشد تا اینکه در ابتدای دولت نهم کار آغاز شد.
استاندار لرستان با بیان اینکه عملیات اجرایی پل تله زنگ در شهریور ماه سال 86 به طور مستمر و جدی آغاز شد، بیان داشت: در حال حاضر بخش عمده ای از کار احداث این پل انجام شده است.
صابری از پیشرفت فیزیکی بالای 50 درصدی این پل خبر داد و ابراز امیدواری کرد: پل مهم تله زنگ ظرف یکسال آینده آماده بهره برداری شود.
وی برآورد اولیه این پروژه را سه میلیارد تومان ذکر کرد و افزود: میزان اعتبار مورد نیاز برای ساخت این پروژه حداکثر تا سقف 6 میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.
به هر حال امید می رود با تامین اعتبارات مورد نیاز ساخت این پل مهم و اساسی که یادآور خاطرات مردمان این سرزمین در دوران دفاع مقدس و رشادت دلاورمردان زیادی است هر چه سریعتر احداث و دغدغه های مسافران و استفاده کنندگان از مسیر حمل و نقل ریلی در زمینه ایمنی پل تله زنگ برطرف شود.
نظر شما