به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، به لحاظ مجاورت با بارگاه منور حضرت ثامن الائمه(ع) و دارا بودن جو غالب مذهبی، حضوری پررنگ در عرصه های علوم قرآنی دارد ولی نبود همکاری و هماهنگی بین مسئولان نهادهای مختلف مراکز و موسسات دولتی یا خصوصی آموزشی در مشهد سبب شده است تا با وجود این همه پتانسیل در این زمینه از رشد کافی و مناسبی برخوردار نباشیم و از این رو فرصتهای مناسبی را از دست می دهیم.
توسعه فعالیت های قرآنی نیازمند عزم ملی است
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی توسعه فعالیتهای قرآنی را نیازمند عزم ملی دانست و افزود: آموزش و پرورش نقش موثری در توسعه فعالیتهای قرآنی در جامعه دارد.
جواد آرین منش اظهار داشت: شورای عالی انقلاب فرهنگی در اوایل سال جاری براساس مصوبه شورای تخصصی مهندسی فرهنگی، مصوبه منشور فرهنگ قرآنی را به تصویب رساند.
وی با بیان این مطلب که این مصوبه دارای 10 ماده که شامل اهداف، سیاستها و راهبردهای توسعه فرهنگ قرآنی، وظایف شورای تخصصی، اعضای شورای تخصصی، دبیرخانه شورای تخصصی، کمیسیونهای تخصصی و... است، خاطرنشان کرد: این مصوبه راه حل های هماهنگی دستگاههای فرهنگی را در جهت توسعه فعالیتهای قرآنی تهیه کرده است.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت: تاکنون قانون و مصوبه ای برای هدف گذاری، سیاست و راهبردهای فعالیتهای قرآنی در مجلس نداشتیم اما بعد از تصویب این منشور، شورای تخصصی فعالیتهای قرآنی تشکیل شده است.
وی ادامه داد: کمیسیون فرهنگی فعالیت های قرآنی به زودی شکل خواهد گرفت و نظمی به فعالیتهای قرآنی خواهد داد و لذا امیدواریم در جهت توسعه فعالیتهای قرآنی و دستیابی جامعه به قرآن و عترت گام برداریم.
آرین منش می گوید: امیدواریم با تشکیل این منشور شاخصهای فعالیتهای قرآنی تعریف و ماموریتهای دستگاههای مختلف تصویب و نهادهای دولتی در امر قرآن مشارکت جدی تری داشته باشند.
وی در ادامه به اعتبارات و بودجه هایی که به فعالیتهای قرآنی اختصاص داده می شود اشاره کرد و افزود: بودجه فعالیتهای دینی در سالهای اخیر از یک جهش قابل ملاحظه ای برخوردار بوده که این رشد بین 4 تا 5 برابر است اما آنچه در این میان مهم و ضروری است برنامه ریزی منسجم دستگاههای مربوطه و ساماندهی حضور نسل سوم برای ورود در محافل دینی و قرآنی است که برخی از اقدامات نو و بدیع بعضی از موسسات و مراکز آموزشی قرآنی نیز بر روی این موضوع متمرکز شده است.
متولی خاصی جهت نظارت بر مراکز قرآنی وجود ندارد
کارشناس مسئول امور قرآنی سازمان تبلیغات اسلامی خراسان رضوی می گوید: متاسفانه هیچ متولی خاصی جهت نظارت بر این مراکز وجود ندارد و یک نوع موازی کاری در فعالیت این مراکز داریم.
محمدرضا مجتهدزاده اظهار داشت: با عنایت به استقبال عموم مردم به قرآن و فعالیت های قرآنی و تاکید مقام معظم رهبری در رابطه با فعالیت های قرآنی و نیز اجرای طرح خصوصی سازی، سازمان تبلیغات اسلامی از طریق شناسایی و ساماندهی و صدور مجوز اقدام به تاسیس مراکز قرآنی مردمی در کل کشور کرده است.
مجتهدزاده می گوید: ملاک برای صدور مجوز مراکز قرآنی داشتن توانایی، تعهد و تخصص در زمینه قرآن و فعالیت های قرآنی است که این افراد پس از تکمیل پرونده و ارسال آن به سازمان تبلیغات اسلامی پس از تایید سازمان اقدام به صدور مجوز می کنند.
وی با اشاره به اصل 44 قانون اساسی تصریح می کند: سازمان تبلیغات اسلامی نیز به عنوان یک نهاد دولتی برخی از فعالیت ها از جمله اداره مراکز قرآنی را به بخش خصوصی واگذار کرده است.
مجتهدزاده می افزاید: سازمان تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در سال گذشته کلیه طرح های قرآنی و تبلیغی خود را به مراکز قرآنی مردمی و موسسات قرآنی دارای مجوز فعالیت ابلاغ کرد و تا پایان سال نحوه اجرای طرح و گزارش نهایی آن را از موسسات ذکر شده تحویل گرفت.
کارشناس مسئول امور قرآنی سازمان تبلیغات اسلامی خراسان رضوی می گوید: چند مورد در رابطه با نحوه فعالیت مراکز قرآنی برای سازمان دارای اهمیت است که از جمله این موارد می توان به استانداردسازی آموزشی با توجه به منابع آموزشی مختلف و روشهای آموزشی متفاوت در سطح مراکز قرآنی اشاره کرد.
مجتهدزاده با اشاره به اینکه مراکز قرآنی براساس وجود نیروی انسانی متخصص و موارد دیگر درجه بندی می شوند، می افزاید: براساس درجه این سازمانها به این مراکز امکانات و طرح و برنامه هایی ارائه می شود و لازم است نیروهای انسانی تمام مراکز قرآنی دارای مدرک قرآنی تربیت معلم باشند.
وی می گوید: سازمان تبلیغات اسلامی از مراکزی که در راستای توسعه و ترویج قرآن و نهادینه کردن آموزه های قرآنی برای نسل امروز تلاش کند، حمایت خواهد کرد.
محمدرضا مجتهدزاده می افزاید: در حال حاضر حدود 60 مرکز قرآنی در مشهد و 40 مرکز قرآنی در شهرستانها فعالیت دارند که در حال حاضر حمایت از این مراکز به صورت برنامه ای و غیر نقدی است.
وی در رابطه با حمایت سازمان ها از مراکز قرآنی خاطرنشان می کند: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، سازمان بهزیستی و شهرداری هر کدام به صورت جداگانه اقدام به صدور مجوز و حمایت برای مراکز قرآنی زیر مجموعه خود می کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، به نظر می رسد اقدامات و فعالیت های قرآنی نیازمند سرمایه گذاری و توجه کافی برای تامین بودجه و نیازهای موسسات در این بخش است که متاسفانه این موضوع در سیاستهای کلان و برنامه های بودجه مجلس شورای اسلامی تایید و تصویب اما مورد غفلت واقع شده است.
مشهد در بحث قرائت قرآن کریم دارای جایگاه ویژه ای است
مدیرعامل موسسه فرهنگی جامعه قاریان قرآن مشهد که جزء 8 موسسه قرآنی فعال کشور است، اظهار می دارد: مشهد در بحث قرائت قرآن جایگاه بین المللی دارد.
احمد نعمتی تصریح می کند: موسسه قاریان قرآن مشهد در حال حاضر بر روی پروژه مفاهیم آموزی متمرکز شده که این موضوع از طرف مرکز توسعه و ترویج علوم قرآنی کشور به صورت یک طرح علمی مطرح شد.
وی می گوید: قرآن از سوی حکیم صادر شده و حکیم کار بیهوده نمی کند بنابراین با آموزش یک سری از مفاهیم ساده زبان عربی خواهیم توانست از کتاب انسان ساز و سرنوشت ساز قرآن در زندگی علمی بهره ببریم.
وی اظهار می دارد: جامعه قاریان قرآن مشهد با هدف ریشه کن کردن بی سوادی قرآنی و با استفاده از اعتبارات سازمان دارالقرآن الکریم سازمان تبلیغات اسلامی، طرح ملی نهضت قرآن آموزشی را با برگزاری کلاسهای رایگان روخوانی، ترجمه و مفاهیم برای مقاطع مختلف خواهران و برداران در شهرستانهای مشهد، نیشابور، کاشمر، فردوسی، تربت جام و تایباد به اجرا در آورده است.
به هرحال اینگونه می توان گفت که مراکز و موسسات آموزشی قرآن کریم بیش از هر چیز نیازمند یک نهاد متخصص در زمینه آموزش قرآن است تا فعالیتهای این مراکز را کنترل، هدایت و نظارت کند.
وجود و به کارگیری افراد متخصص در این مراکز از دیگر نیازمهای مهم و ضروری این موسسات است که کم توجهی به آن باعث بروز مشکلات بدآموزی قرآن می شود.
خراسان رضوی به دلیل داشتن جو مذهبی - معنوی که حاصل واقع شدن بارگاه امام رضا(ع) در آن است به طور بالقوه دارای استعدادهای خوبی در زمینه قرآن آموزی است و امید است با همت مسئولین قرآنی و تلاش خادمین قرآن شاهد گسترش روزافزون آموزه های قرآنی در سطح استان باشیم.
نظر شما