به گزارش خبرگزاری مهر، صد و هشتمین دوره جوایز نوبل در سال 2009 تا چند روز دیگر و با معرفی برنده نوبل اقتصاد به پایان رسیده و فصل دیگری از این مراسم با شکوه و ارزشمند که سالانه به پاس دستاوردهای حیاتی دانشمندان برگزار می شود، خاتمه خواهد یافت.
در این دور از مراسم نوبل پنج دانشمند آمریکایی، یک دانشمند چینی الاصل و یک دانشمند انگلیسی و یک دانشمند رژیم اشغالگر موفق شدند جایزه ارزشمند نوبل را در زمینه های فیزیک، پزشکی و شیمی با یکدیگر تقسیم کنند.
نوبل پزشکی و تلومرازها
الیزابت بلک برن، کارول گریدر و جک زوستاک دانشمندانی آمریکایی از دانشگاههای کالیفرنیا و جان هاپکینز هستند که به دلیل مطالعات فراوان درباره کروموزومها، تلومرها و تلومرازها موفق به دریافت نوبل فیزیولوژی یا پزشکی شده اند. مطالعه این افراد به صورت موازی از دهه 80 آغاز شده و در سال 1984 موفق به کشف فعالیتهای آنزیم تلومر، تلومراز شدند و نقش حفاظت کننده این آنزیم از کروموزومها را در حین تقسیم شدن نمایان کردند. کشف این سه تن در نهایت به سالخوردگی در سلولها ارتباط داشته و می تواند در مطالعاتی که درباره جلوگیری از پدیده طبیعی سالخوردگی انجام می گیرند، کمک کند.
نوبل فیزیک و زندگی دیجیتالی
برندگان نوبل فیزیک پس از نوبل پزشکی معرفی شدند و به محققانی تعلق گرفت که به گونه ای پایه گذاران زندگی دیجیتالی بشر امروز به شمار می روند. خالقان فیبرهای نوری و حسگرهای دیجیتال دوربینهای عکاسی، چارلز کائو دانشمند چینی الاصل لابراتوار ارتباطات استاندارد در انگلستان و ویلارد بویل و جورج اسمیت، محققان آمریکایی لابراتوار بل به دلیل تحقیقات ارزشمند و ابداع فیبر نوری و حسگر CCD به ترتیب یک دوم، یک چهارم و یک چهارم از نوبل فیزیک را به خود اختصاص دادند.
اهمیت فیبرهای نوری در فناوری ارتباطات امروز امری کاملا واضح است و این تجهیزات به گونه ای قلب ارتباطات جهان امروز را تشکیل می دهند، در عین حال بخشی بزرگ از پیشرفتهای علمی که تا کنون انجام گرفته است بر پایه تصویربرداری های دیجیتال بوده است، فناوری که شاید بدون حضور حسگرهای CCD در حد سوژه ای برای داستانهای علمی باقی می ماند.
نوبل شیمی و ریبوزومها
در نهایت نوبل شیمی به کاشفان یکی از کلیدی ترین عناصر حیات یعنی ریبوزومها تعلق گرفت، دانشمند هندی الاصل ونکاترمن راما کریشنان از انگلیس، توماس ای استیتز از آمریکا و آدا ای. یوناث از رژیم اشغالگر قدس به پاس تحقیقات و کشف ساختار و عملکرد ریبوزومها جایزه نوبل را دریافت خواهند کرد.
ریبوزمها ساختارهای سلولی هستند که در فرایند تبدیل اطلاعات ژنتیکی رمزگذاری شده در DNA به پروتئینها شرکت کرده و این اطلاعات را از RNA پیام رسان (mRNA) دریافت می کنند. این سه دانشمند با مطالعه بر روی عملکرد ریبوزمها در سطح اتمی موفق شدند ساختار و عملکرد این مولکولها را به دقت شناسایی کنند. درک عملکرد ریبوزمها برای کشف مکانیزمهای زندگی نقش مهمی ایفا کرده و کاربردهای بسیاری در علوم دارویی و پزشکی از جمله تولید انواع آنتی بیوتیکها دارد.
به گزارش مهر، بنیاد نوبل پس از اعلام اسامی برندگان نوبل در زمینه های علمی و بین المللی مختلف در 10 سپتامبر هر سال مراسمی با شکوه را برای اعطای جوایز نوبل، دیپلم افتخار، مدال زیبای نوبل و مدارک تایید شده جایزه نقدی نوبل به امضای پادشاه سوئد برگزار می کند. این مراسم به صورت متداول در استکهلم برگزار می شود اما برنده یا برندگان نوبل صلح جوایز خود را در شهر اوسلو و در حضور پرنس نروژ دریافت خواهند کرد. یکی از مهمترین بخشهای این مراسم سخنرانی برندگان نوبل است که در مراسم استکهلم این سخنرانی ها چند روز قبل از آغاز مراسم و در اوسلو طی مراسم اعطای جوایز انجام می شود.
مراسم اعطای جوایز نوبل پزشکی، فیزیک، شیمی، ادبیات و اقتصاد صد و هشتمین دور از مراسم نوبل نیز مشابه سالهای گذشته در 10 دسامبر 2009 در تالار بزرگ استکهلم آغاز خواهد شد که این مراسم با هفته نوبل همزمان بوده و از برندگان به پاس خدمات ارزشمندی که انجام داده اند قدر دانی خواهد شد.
صد و هشتمین مراسم اعلام نتایج نوبل در سال 2009 روز 12 اکتبر با معرفی برنده نوبل اقتصاد به پایان خواهد رسید.
نظر شما