۲۱ مهر ۱۳۸۸، ۱۱:۴۴

دامداران خراسان رضوی با کمبود شش میلیون تن علوفه مواجه هستند

دامداران خراسان رضوی با کمبود شش میلیون تن علوفه مواجه هستند

مشهد - خبرگزاری مهر: مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به نیاز دام استان به شش میلیون تن علوفه گفت: نباید با روشهای قدیمی، دام را با علوفه های بی ارزش و مواد غذایی کم ارزش تغذیه کرد.

به گزارش خبرنگار مهر در نیشابور، روح الایمن محمدپور صبح سه شنبه در همایش اصلاح نژاد دام نیشابور افزود: به رغم اینکه استان بزرگترین تولید کننده گوشت و دومین تولید کننده شیر است اما نیاز به بازنگری در اصول دامپروری چون جایگاه نگهداری، تغذیه، اصلاح نژاد و بهداشت دام با مشارکت فعالانه دامداران احساس می شود.

مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: باید در تبدیل جایگاه سنتی نگهداری دام به جایگاه نوین و به روز، استفاده از مصالح و امکانات جدید با نظر کارشناسی را در ساختمان سازی دامداری ها مد نظر قرار دهیم.

وی با اشاره به نیاز دام استان به شش میلیون تن علوفه گفت: نباید با روشهای قدیمی، دام را با علوفه های بی ارزش و مواد غذایی دارای ارزش کم تغذیه کنیم بلکه باید با استفاده از کارشناسان از بسته غذایی خاص استفاده شود.

روح الایمن خاطرنشان کرد: چرا برای یک کارخانه تولید پفک که ارزش غذایی چندانی ندارد باید کارشناس بهداشت، کارشناس فنی، تأسیسات و... نیاز باشد اما در اغلب دامداری ها از وجود یک کارشناس نیز محروم باشند.

وی با بیان اینکه در تمام شهرستان ها اتحادیه ها و تعاونی های فعالی هستند که بیشتر در زمینه های فیزیکی تا فنی فعالیت می کنند، گفت: انتظار این است این تشکلها به صورت ماهانه همایش هایی را جهت ارائه دستاوردهای علمی و فنی و بررسی مشکلات و ارائه راه حل برگزار کنند.

وی با اشاره به وجود 400 هزار رأس دام سنگین در سطح استان و هزینه 100 هزار تومانی دستمزد تلقیح مصنوعی هر دام، گفت: بیش از 20 میلیارد تومان در سال در استان در این بخش هزینه می شود.

روح الایمن با بیان اینکه یارانه دولت در سال گذشته برای بخش تأمین علوفه دام استان حدود 29 میلیارد تومان بوده است، خاطرنشان کرد: اگر برنامه ریزی مناسب انجام شود با جلوگیری از پرت بودجه، نیاز کمتری به تخصیص اعتبارات دولتی خواهیم داشت.

وی ادامه داد: طی دو سال گذشته برای ثبت مشخصات و اصلاح نژاد 32 هزار رأس دام استان 9 میلیارد ریال هزینه کردیم که اعتبار امسال به بیش از 12 میلیارد ریال افزایش پیدا کرده است تا این عملیات در سطح دام روستاها نیز پیگیری شود.

وی یکی دیگر از کارهای انجام شده را ارزش گذاری اقتصادی برای فعالیتهای اصلاح نژاد دانست.

وی از راه اندازی 9 مرکز کارشناسی خرید و فروش دام در سطح استان خبر داد که باعث شده است نقص ثبت و اصلاح نژاد دام تا حدودی رفع شود.

معاون سازمان استان و مدیر جهاد کشاورزی نیشابور نیز گفت:  با اصلاح نژاد گاو شیری می توان با افزایش حدود 30 درصدی به سطح تغذیه و به 100 درصد تولید شیر دست یافت و از آنجا که ژنهای کنترل کننده تولید شیر با اثر تجمعی هستند این افزایش تولید به نسل بعد قابل انتقال است.

علی دهباشیان افزود: شهرستان نیشابور با داشتن بیش از 77 هزار رأس و 698 هزار رأس دام سبک و تولید بیش از 132 هزار و 686 تن شیر خام جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است.

وی گفت: در سطح شهرستان نیشابور دو تعاونی پیشرو عملیات ثبت مشخصات و رکوردگیری از تولید شیر دام و سنگین را عهده دار هستند.

وی افزود: این تعاونی شامل شرکت تعاونی کشاورزی دامداران نیشابور نمونه گیری سال 87 و شرکت تعاونی پیشگام نیشابور است که در اصلاح نژاد دام سنگین پیشتاز بوده اند.

وی درباره اصلاح نژاد یادآور شد: پس از آنالیز رکوردهای شیر و ارسال نتایج به مرکز اصلاح نژاد دام کشور، گاوهای برتر در سطح کشور شناسایی و از ذخایر ژنی آن برای تهیه اسپرم داخلی و افزایش رکورد سایر گاوها استفاده می شود.

کد خبر 963935

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha