به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندی ایرانی در کنار گروهی از دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا موفق به کشف منشا تکاملی ژنهای پریون - Prion - شده اند.
پریون یکی از پروتئینهایی است که به طور عادی در سلولهای عصبی وجود داشته و جهش در این پروتئین میتواند باعث تغییر ساختار آن شده به طوری که پروتئین جهش یافته میتواند مجتمع شده و پلاکهای پروتئینی را در سلولهای عصبی ایجاد کند. این پلاکها در نهایت منجر به ایجاد نوعی بیماری تخریب کننده سیستم عصبی مرکزی در جانداران خواهند شد که نمونه شناخته شده آن بیماری جنون گاوی است که انسانها نیز توانایی ابتلا به آن را دارند.
سپهر احسانی دانشجوی فارغ التحصیل دانشگاه کالیفرنیا، سن فرانسیسکو در کنار دیگر دانشجویان و جرولد اشمیت دانشمند این دانشگاه اعلام کردند پروتئینهای پریون بیمار عامل ابتلا به بیماری کشنده جیکوب- کروتزفلد یا جنون گاوی در انسانها و اختلالات نرونی و در گاهی اوقات از کار افتادگی ماهیچه ها در گوسفندان است. به گفته این دانشمندان یافته جدید آنها می تواند برای آشکار کردن عملکرد فیزیولوژیکی این بیماری ها مورد استفاده قرار گیرد.
امکان تشخیص بیماریهای پریونی تا پس از ابتلا به آنها وجود ندارد و تشخیص آنها نیز نیازمند آزمایشهای پیچیده از نمونه های نسوج مبتلا به این بیماری خواهد بود. به همین دلیل این تیم تحقیقاتی امیدوار است مطالعات جدید بتواند منشا و ساختار نهانی تغییرات مرتبط با بیماری های پریونی را آشکار سازد و به این شکل قدمی مثبت در مسیر تشخیص زود هنگام این بیماری های مهلک بردارد.
بر اساس گزارش UPI، گزارش مطالعات محققان دانشگاه کالیفرنیا در نشریه آنلاین PLoS One منتشر شده است.
نظر شما