۵ آبان ۱۳۸۸، ۱۰:۲۳

حداد عادل:

راه اندازی رصدخانه ملی حکایت از توجه دولت به علم نجوم دارد

راه اندازی رصدخانه ملی حکایت از توجه دولت به علم نجوم دارد

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به علاقه جوانان به نجوم گفت: دولت نسبت به علم نجوم بی توجه نبوده بلکه بودجه هنگفتی را برای راه اندازی رصدخانه ملی در نظر گرفته است که همین امر حکایت از توجه دولت به نجوم دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، غلامعلی حداد عادل دوشنبه شب در مراسم اختتامیه سومین المپیاد بین المللی نجوم و اخترفیزیک با تاکید بر اینکه امروزه توجه به علم نجوم در میان جوانان کشور گسترده شده است، گفت: در حال حاضر گروههای رصدی بسیاری ایجاد شده است که با حضور در رصدخانه های تهران، شیراز، همدان و غیره سعی دارند با رصد کواکب به جستجو در آسمان بپردازند.

وی به اقدامات کشور در زمینه راه اندازی رصدخانه ملی اشاره کرد و افزود: دولت از توجه به علم نجوم غافل نبوده است چرا که بودجه هنگفتی را برای تاسیس رصدخانه ملی اختصاص داده و سالها است که در این زمینه مطالعاتی آغاز شده است که امیدوارم به زودی کشور شاهد راه اندازی رصدخانه ملی باشد.  

حداد عادل با اشاره به گرایش ذاتی بشر به علم نجوم گفت: نجوم دانشی قابل مشاهده ولی دور از دسترس است ولی دنیای اتمی در دسترس ولی غیر قابل مشاهده است و انسان به هر دو حوزه علاقه مند است.

نماینده مردم تهران با تاکید بر اینکه در طول تاریخ تمدنی را نمی توان یافت که به علم نجوم توجه نداشته باشد، اظهار داشت: در تمدنهای مصر، چین، بین النهرین، یونان، هند و حتی در میان اقوام آمریکای جنوبی بسیار به این دانش توجه شده است به طوری که در کتابها آمده است که در چین دو منجم را به دلیل اشتباه در پیش بینی خورشید گرفتگی اعدام کردند.

وی به سابقه نجوم در ایران اشاره کرد و ادامه داد: ایران به برکت وجود کویر، آسمان درخشانی دارد از این رو همواره این علم در قبل و پس از اسلام در میان ایرانیان رونق داشته است.

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس تدوین تقویم را یکی از کاربردهای علم نجوم در ایران ذکر و اضافه کرد: هر حکومت نیرومندی نیازمند به تقویم دقیق دارد و لازمه داشتن چنین تقویمی، آشنایی با علم نجوم است که در این زمینه ایرانیان پیشرفتهای خوبی داشته است. 

وی به جا آوردن احکام دینی و تعیین جهت قبله را از کاربردهای اسلامی نجوم ذکر کرد و یادآور شد: علاوه بر اینها، ایرانیان با تحقیق و تفحص در نجوم موجبات پیشرفت علم ریاضیات و مثلثات را فراهم آوردند.

حداد عادل به پیشرفتهای منجمان ایرانی در حوزه نجوم اشاره کرد و اظهار داشت: خواجه نصیرالدین طوسی در زمینه حرکات سیارات ابتکاراتی دارد که بعدها مورد استفاده "تیکوبراهه" و "کوپرنیک" قرار گرفت. 

وی نوشتن "زیج" ها را از دیگر دستاوردهای منجمان ایرانی دانست و ادامه داد: تقریبا در هر قرنی یک زیج (به کتابهایی گفته می‌شود که موقعیت اجرام آسمانی را در آن درج می کردند) مفصل شامل محاسبات انواع ستاره ها و سیارات نوشته می شد. تولید این زیج ها حکایت از قدرت محاسباتی طولانی و تسلط ایرانیان در استفاده از اسطرلاب و معادلات ریاضی بوده است.

حداد علم اخترگویی را مقابل علم نجوم دانست و در این باره گفت: این علم کمک می کند تا تاثیر گردش سیارات بر احوال انسان پیش بینی شود. این علم بسیار مورد توجه حکام بوده است از این رو همواره منجمانی را تربیت می کردند تا قادر به پیش بینی احوال آنها باشد.

کد خبر 971806

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha