به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، ورود اولین گروه از این پرندگان در روزهای اخیر، جذابیت خاصی به تالابهای استان بخشیده و مناظر چشم نوازی فراروی طبیعت گردان و ساکنان این استان قرار داده است.
هر سال با شروع فصل سرما در سیبری و ایسلند هزاران پرنده به تالابهای بینالمللی آلاگل و آلماگل شهرستان گنبدکاووس و تالاب گمیشان در شهرستان بندر ترکمن مهاجرت میکنند.
تالابهای بین المللی "آلاگل، آلماگل و آجی گل" در شمال شهرستان گنبدکاووس و در حوزه استحفاظی بخش داشلی برون در حاشیه مرز کشورمان با جمهوری ترکمنستان با مساحت سه هزار و 27 هکتار واقع شده اند.
چنگر، فوتکا، مرغابی، قو، غاز، پلیکان، فلامینگو، باتلان، انواع حواصیل و پرستو از انواع گونههای ارزشمند پرندگان مهاجری هستند که به تالابهای استان گلستان مهاجرت میکنند.
این تعداد پرنده مهاجر همه ساله برای زمستان گذرانی از اواخر فصل پاییز به این منطقه مهاجرت می کنند و در فصل پاییز از نواحی سردسیر شمال به ایران مهاجرت کرده و پس از سپری کردن زمستان دوباره به محل زادآوری خود باز می گردند.
خانواده مرغابی سانان، قوها، غازها، اردک های غازنما، اردک های روی آبچر، اردک های غواص و اردک های ماهی خوار از جمله پرندگان مهاجر تالابهای گلستان هستند که به این استان سفر می کنند.
آب و هوای محدوده تالابها جزو مناطق مدیترانه ای گرم و دارای تابستانهای خشک و گرم و زمستانهای ملایم است و میزان بارندگی سالیانه در حدود ۲۰۰ میلیمتر و رطوبت نسبی بین ۳۶ تا ۱۰۰ درصد متغیر است.
گیاهان آبزی و خشکی زی تالابها و اطراف آنها با شرایط اقلیمی منطقه سازگاری یافته و در آن رشد و نمو می کنند و گونه های گیاهی عمده این تالابها عبارت اند از گز، سالسونا، اسپند، خارشتر، تیفا و ساز و...
مجموعه تالابهای آلاگل زیستگاه ویژه ای برای بسیاری از پرندگان آبزی و کنار آبزی است که با شروع فصل سرد پرندگان مهاجر از جمله فلامینگو، قو، غاز، انواع کیشم، باکلان، حواصیل و پرستوهای دریایی از نواحی شمال به این تالابها مهاجرت می کنند و نیمی از سال را با استفاده از این تالابها می گذرانند.
هر سال حدود 300 هزار پرنده به گلستان می آیند
حدود ۴۸ نوع پرنده مهاجر در فصل بهار و تابستان در منطقه یافت می شود و ۶۲ گونه نیز بومی پارک هستند و به این ترتیب در حدود ۱۱۰ نوع پرنده در این منطقه زاد و ولد می کنند.
بر اساس آمار، هر سال حدود 300 هزار پرنده شامل 70 گونه پرنده به گلستان میآیند و شش ماه سرد سال را در تالابهای استان سپری میکنند.
مرغابی، غاز، قو، پلیکان، باکلان، پرستوی دریایی، سلیم، کاکایی، چنگر، اگرت، خوتکا، گیلان شاه و تلیله از مهمترین پرندگان مهاجر به استان گلستان است.
چهار تالاب بینالمللی گلستان شامل گمیشان، آلاگل، آلماگل، آجی گل خلیج گرگان، دریاچه شور و صوفیکم، سد و آب بندانهای استان با مساحت 50 هزار هکتار مکانی گرم برای پرندگان است.
تالابهای گلستان و خلیج گرگان نخستین ایستگاه پرندگان مهاجر است و آنان پس از این به سمت نواحی جنوبی کشور به راه خود ادامه میدهند.
برخی از این پرندگان مانند پلیکان، فلامینگو و قو جزو گونههای حمایت شده و برخی نیز مانند پلیکان پا خاکستری و عقاب دریایی دم سفید از جمله گونههای در خطر انقراض به شمار میروند.
برابر قوانین، شکار و صید گونه های مرغابی سانان حفاظت شده در ایران شامل قوها، غاز پیشانی سفیدکوچک، غاز پازرد، اردک سرسفید، اردک بلوطی، اردک تاجدار، اردک مرمری ، اردک چشم طلایی ، اردک سرسیاه ، اردک دم دراز و مرگوسها می شود.
نبود امکانات گردشگری امکان مشاهده صحنه های زیبا را از علاقمندان می گیرد
در حالیکه حضور انوع پرندگان مهاجر، زیبایی خاصی به تالابهای استان بخشیده و این مناطق را برای تورهای گردشگری و طبیعت گردی مناسب تر از هر زمان دیگری کرده است و به رغم اینکه تالابهای بین المللی استان گلستان شاخصترین ویژگی این استان در جذب توریست به شمار می روند اما از کمترین امکانات گردشگری و تفریحی بی بهره اند.
تاکنون هیچگونه امکانات رفاهی برای گردشگران و مسافران و اکوتوریستهای تالاب های استان گلستان فراهم نشده و امکانات رفاهی این جاذبه های گردشگری در حد صفر است
بی شک با برنامه ریزی اصولی و تبلیغات و اطلاع رسانی و هماهنگی دستگاه های زیربط در خصوص تالابها می توان برای جذب توریستها به استان گلستان گامهای موثری برداشت که این طرح در نهایت اشتغالزایی و درآمد زایی مطلوبی را در پی خواهد داشت.
فراهم کردن ساده ترین امکانات رفاهی همانند قایقهای تفریحی و ... و تبلیغات در این خصوص می تواند گردشگران بی شماری را به این منطقه هدایت کند.
تالابها شاهکار خلقت هستند و زیستگاه بسیاری از گونه های جانوری و گیاهان آبزی محسوب می شوند و با داشتن مناظر بسیار زیبا می توانند توجه بسیاری از سیاحان، نقاشان، عکاسان و اکوتوریستها را به خود جلب کنند.
نظر شما