منصور مفتاحی در گفتگو با خبرنگار مهر در شیراز با اشاره به اینکه سه جایگاه مذکور شامل مراکزی نظیر مدرس، والفجر و... است، افزود: این جایگاه ها از ساعت شش صبح تا هشت شب به خودروهای عمومی تعلق داشته و در غیر این ساعات سایر خودروها نیز می توانند در آنها سوختگیری کنند.
وی با اشاره به اینکه با این اقدام می توان معطلی تاکسیها را در طول روز در صفوف جایگاه های سوخت کاهش داد، افزود: شارژ یک کپسول گاز برای تاکسیها که به صورت دائم در سطح شهر فعالیت دارند فقط دو ساعت پیمایش را در بر دارد و پس از آن خودروها باید برای سوختگیری به جایگاه ها مراجعه کنند و زمان معطلی در ایام تابستان نیز در پی این امر 20 دقیقه بوده و در فصل سرما که جایگاه ها با افت فشار نیز مواجه هستند به 45 دقیقه می رسد از این رو تخصیص جایگاه های اختصاصی به تاکسیها شرایط را برای معطلی خودروهای عمومی در صفوف بهتر می کند.
مدیرعامل تاکسیرانی شیراز همچنین گفت: در حال حاضر هشت جایگاه CNG تک منظوره و سه جایگاه دو منظوره بنزین و گاز در سطح شیراز موجود است و با توجه به آمار خودروهای گازسوز جایگاه های کنونی جوابگوی میزان تقاضاها نیستند.
به گفته مفتاحی هم اکنون به غیر از خودروهای شخصی و... حدود هفت هزار و 500 تاکسی گازسوز در سطح شهر شیراز فعالیت دارند.
وی همچنین با اشاره به ساخت جایگاه های دیگر گاز در سطح شیراز نیز بیان کرد: تا اواخر سال 90 بر اساس برنامه ریزیهای به عمل آمده باید تعداد جایگاه های این کلانشهر به 18 مورد برسد که در حال حاضر 10 جایگاه در دست اقدام و احداث بوده و شماری از آنها در آینده ای نزدیک به بهره برداری می رسد.
نظر شما