۲۶ آبان ۱۳۸۸، ۱۰:۲۹

گزارش ویژه مهر/

ضریب امنیتی تونل توحید 120 درصدی است

ضریب امنیتی تونل توحید 120 درصدی است

صدای افتتاح تونل توحید این روزها به گوش می رسد و این طرح به عنوان یکی از بزرگترین پروژه های شهری به سرعت در حال پیشروی است تا روز عید غدیر خم به زندگی شهروندان بپیوندد. بنا به گفته مسئولان این تونل 120 درصد امنیت دارد و 20 درصد از استانداردها جلوتر است.

به گزارش خبرنگار مهر ، تونل توحید طرحی بزرگ است که خیلیها چشم به راهش هستند، پروژه‌ای که برای بسیاری مفهوم یک سازه عظیم و برای برخی مفهوم یک شاهکار فنی-عمرانی را دارد.

تونل توحید از بزرگراه شهید چمران تقاطع سر خیابان باقرخان آغاز و در بزرگراه شهید نواب ( پایین‌تر از خیابان آذربایجان) به اتمام می‌رسد. این تونل با طول 2136 متر و 2 رشته تونل مجاورهم و هر رشته دارای 3 باند رفت و برگشت با توجه به ترافیک سنگین و نیاز شدید بخشی از شهر به اتصال 2 بزرگراه چمران و نواب صفوی احداث شده است.

اما یکی از مسایلی که سبب بد اخلاقیهای بسیاری برای اجرا این طرح شد بحث امنیت این تونل بود. با ریزش خیابان نواب به دلایل غیر از ساخت تونل توحید بارها و بارها امنیت این تونل زیر سئوال رفت تا جایی که می خواستند همگان را به این باور برسانند که باید مراقب بود.

این در حالی است که بهبود ترافیک این منطقه و ساختن طرحی به این عظیمی برای دکتر قالیباف به عنوان شهردار تهران و تیم همراهش به جز هزینه های عمرانی هزینه های کارشناسی بسیاری داشت.

آن چه خط بطلان بر روی همه احتمالات کشید این بود که مسعود نصر آزادانی مدیرعامل سازمان مهندسی و عمران شهرداری تهران ، آسیب پذیری این تونل در مقابل زلزله را صفر اعلام کرد.

 نصر آزادانی در گفتگو با خبرنگار مهر ادامه داد: تونل توحید در تاریخ به یادگار خواهد ماند و تغییرات شگرفی که در ترافیک منطقه ایجاد می‌کند که این مساله بی‌نظیر خواهد بود‏.

این مقام مسئول با اشاره به این که ضریب امنیت تونل توحید بسیار بالاست و امنیتی 120 درصدی دارد خاطرنشان کرد:  افتتاح زود هنگام را فدای امنیت تونل نکردیم و مشکلی در این خصوص نداریم.

بررسی وضعیت فعلی تونل توحید نشان می دهد کار در زیر پوست شهرمان همچنان به صورت جدی جریان دارد. عمق تونل توحید چیزی نزدیک به 35متر است. عمق بسیار زیادی که باعث می‌شود رو زمینیها هیچ احساسی نسبت به این کارگاه زیرزمینی نداشته باشند.

نصر آزادانی ادامه داد: بهره برداری کامل و ایمن از تونل در آذرماه دشوار نیست و تا زمانی که اطمینان از ایمنی کامل تونل نداشته باشیم که از آن بهره برداری نمی کنیم!

این مقام مسئول در معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران بیان داشت: چرا باید ساختن تونل رسالت در 12 سال را نادیده بگیرم ولی یک طرح 30 ماهه با این امنیت را زیر سئوال ببریم.؟

پروژه احداث تونل توحید در حال حاضر با سرعت و در 3 شیفت کاری به سوی اتمام و تکمیل پیش می‌رود. در مورد تاسیسات پروژه عملیات حفاری کانال تاسیساتی در قسمت غربی سازه ساکاردوی‌شمالی جهت عبور کابل برق ادامهدارد و کابل‌کشی تونل به همراه حفاری ریزسقف ساکاردوی‌جنوبی هم پیگیری شده است.

در نیم تونل شمالی نیز آرماتوربندی، قالب‌بندی و بتون‌ریزی 12متر دیوار حایل و آجرچینی‌نمای پیشانی نیم‌تونل غربی، آرماتوربندی و قالب‌بندی دیوار حایل و آجرچینی نمای پیشانی نیم‌تونل شرقی ادامه دارد.

همچنین در نیم ‌تونل جنوبی نیز آرماتوربندی دیوار حایل و نصب چراغهای اصلی در نیم‌تونل شرقی صورت گرفت و ادامه آرماتوربندی دیوار حایل و ادامه آجرچینی نمای پیشانی نیم‌تونل غربی پیگیری شد.

البته بد نیست بدانید ضخامت بتون در قسمت تاج تونل حدود 70سانتی‌متر است و در کناره‌ها (بخش شمع‌های جانبی) حداکثر به یک‌مترونیم می‌رسد.

با این حساب در پایان عملیات حدود 200هزار مترمکعب بتون‌ریزی درجا برای بنا شدن سازه تونل صورت خواهد پذیرفت. البته این آمار غیر از میزان بتونی است که برای دیواره‌های پیش‌ساخته خارج از جبهه‌های کاری مصرف شده است. در حال حاضر کار بتون‌ریزی بخش فوقانی دیوارها خاتمه پذیرفته و نصب قطعات پیش‌ساخته بتونی نیز رو به اتمام هستند.

مدیرعامل سازمان مهندسی و عمران شهرداری تهران در ادامه بیان داشت: شرایط خاک و جغرافیای مسیر احداث تونل و حادثه ای که در آن رخ داد لزوم توجه به ایمنی کامل تونل را بیشتر کرد.

نصرآزادانی گفت: با توصیه شورای شهر احداث تونل را بدون توجه به زمان آن با دقت و کیفیت لازم انجام دادیم.

این مقام مسئول با اشاره به این که تونل توحید و احداث آن گره ترافیکی بزرگی را از شهر تهران باز می‌کند خاطرنشان کرد: این تونل صرفه‌جویی‌هایی در مصرف بنزین، هزینه‌های ناشی از آلودگی هوا و زمانبندی عبور خودروها را در پی دارد.

نصر آزادانی گفت: این یک سرمایه‌گذاری هدفمند و به‌ صرفه است که باعث می‌شود شهرداری تهران به صورت جدی به آن بپردازد.

مدیرعامل سازمان مهندسی و عمران شهراری تهران تصریح کرد: سرعت و تعداد جت‌‌فنها برای تهویه هوای داخل تونل و سیستم روشنایی از دیگر مسایل ما است زیرا آنها باید در طول شبانه‌روز فعال باشند. به همین دلیل برق این تاسیسات از منابع مطمئن تامین می‌شود تا خللی در میزان سرویس ‌دهی مطلوب تونل به وسایل نقلیه ایجاد نشود.

به گفته این مقام مسئول، این تونل در مقابل بلایای طبیعی نیز مشکلی نخواهد داشت.

مهندسان تونل سیستمی را برای آن طراحی کرده‌اند تا برق موردنیاز هیچگاه قطع نشود و در صورت بروز اشکالات احتمالی در شبکه برق‌رسانی پایتخت، تونل توحید کماکان به فعالیت خود ادامه دهد.

درواقع برق تاسیسات داخلی از چند منبع و چند منطقه تامین می‌شود و علاوه بر آن سیستم برق اضطراری نیز برای آن تعبیه خواهد شد. به این ترتیب استانداردهای روز مهندسی دنیا در این مورد نیز به یاری تونل توحید و استفاد‌ه‌کنندگان از آن آمده تا خطری آن‌ها را تهدید نکند.

نصر آزادانی در خصوص جت ‌فنها که یکی از امکانات بسیار مهم این تونل به شمار می‌روند گفت: این جت فنها تضمین سلامت هوای تونل برعهده دارند. که تعداد آنها به 70 عدد می رسد.

از این تعداد 26جت‌فن مربوط به تونل غربی(مسیر شمال به جنوب) بوده و 44جت‌فن در تونل شرقی (مسیر جنوب به شمال) تعبیه می‌شود که علت این تفاوت شیب عمومی تهران بوده و از آن‌جایی که در مسیر جنوب به شمال خودروها باید غیر از شیب داخلی تونل، شیب‌ رو به بالای سطح زمین را نیز طی کنند، فشار بیشتری به وسایل‌نقلیه وارد شده و طبیعتا میزان آلاینده‌هایی که از اگزوزها خارج می‌شود نیز بیشتر است.

همچنین در مدخل ورودی و خروجی هر تونل یک اگزوزفن کار گذاشته می‌شود. شفت میانی تونل‌ها نیز به یک اگزوزفن مکشی و یک اگزوزفن دهشی مجهز خواهد شد. به این سیستم یعنی تجهیزات تهویه ترکیبی هوای داخل تونل اصطلاحا ساکاردو می‌گویند.

هر جت ‌فن حدود 1500کیلوگرم وزن دارد و به وسیله 5بولت که هریک توان تحمل 5/2تن بار را دارند، به سقف تونل آویزان می‌شوند. جت ‌فن‌ها از شرکت zitron اسپانیا خریداری شده که بزرگ‌ترین تولیدکننده فنهای اکسیال(محوری) در جهان است و بیش از 150تونل معتبر در دنیا به تجهیزات این شرکت مجهز است.

.........................................

گزارش زینب کریمیان

کد خبر 980505

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha