۱۹ آبان ۱۳۸۸، ۱۲:۱۱

لاریجانی در گفتگوی مشروح با مهر: کار مجلس در هدفمندی یارانه‌ها بسیار تکنیکی بود/ خاطره نامه محرمانه رهبری

لاریجانی در گفتگوی مشروح با مهر: کار مجلس در هدفمندی یارانه‌ها بسیار تکنیکی بود/ خاطره نامه محرمانه رهبری

رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن ارائه چشم اندازی از روند فعالیت مجلس در بررسی لایحه هدفمند کردن یارانه ها با ذکر خاطره ای از رهبر معظم انقلاب درباره مسائل فرهنگی، به تحلیل شرایط سیاسی کشور،تمدید حکم رئیس صداوسیما وارائه دیدگاههای خوددرباره برخی امور مجلس هشتم پرداخت.

گفتگوی خبرنگار مهر با علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی هنگام بازگشت وی از سفر 5 روزه عراق و در هواپیما انجام شد و در جریان آن لاریجانی پیرامون موضوعات مختلفی از جمله هدفمند کردن یارانه ها، تمدید حکم ریاست صدا و سیما، انتقادات مراجع از دولت و دیگر مسائل سخن گفت .

لاریجانی در عین حال در خصوص برخی مسائل نیز اظهار نظر نکرد؛ از جمله زمانی که نظر وی را درباره وزرای زن جویا شدیم در پاسخ گفت: الان که دیگر وزرای غیر زن آمده اند و موضوع وزرای زن تمام شد! در حین مصاحبه به لاریجانی اطلاع داده شد که چون در حال کاهش ارتفاع است گفتگو خاتمه یابد اما لاریجانی ادامه مصاحبه را ترجیح داد و گفت: در زمان فرودآمدن هم می شود مصاحبه کرد.

مشروح گفتگوی مهر با علی لاریجانی به این شرح است:

رئیس مجلس شورای اسلامی در تشریح روند تصویب لایحه هدفمند کردن یارانه ها با بیان اینکه نظر دولت درباره این لایحه هم اکنون تامین شده محسوب می شود تصریح کرد: سال گذشته لایحه هدفمند کردن یارانه ها از سوی دولت مطرح شد و قرار بود ظرف 3 سال این کار صورت بگیرد و درباره آن صندوقی نیز در نظر گرفته شده بود و دوستان دولت اصرار داشتند تا بهمن ماه سال گذشته لایحه هدفمند کردن یارانه ها در لایحه بودجه بیاید اما استدلال مجلس این بود با توجه به اینکه هدفمند کردن یارانه ها یک قانون دائمی است و مربوط به یک سال نیست، در بودجه قید نشود و قانون جداگانه داشته باشد.

نماینده مردم قم درخانه ملت یادآور شد: بر این اساس مجلس هدفمند کردن یارانه ها را در بودجه سال گذشته نیاورد و علاوه بر این کمیسیون ویژه نیز به نتیجه مورد نظر نرسیده بود.

رئیس قوه مقننه با تاکید بر اینکه منطق مجلس در سال گذشته این بود که قانون هدفمند کردن یارانه ها قائل به یک سال نیست، خاطر نشان کرد: به این ترتیب مجلس کار خود را ادامه داد و به نظرم کمیسیون ویژه کار خود را خوب انجام داد.

لاریجانی افزود: کمیسیون ویژه چند کار انجام داد اولا تا جایی که ممکن بود دست دولت را بازگذاشت و حتی در مورد نرخ گذاری نیز مجلس وارد نشد چون می دانست این یک پدیده ای است که ممکن است برخی ابعاد ناشناخته داشته باشد و دولت باید انعطاف لازم را در یک چارچوب قانونی برای هدفمند کردن یارانه ها داشته باشد.

مجلس در موضوع هدفمند کردن یارانه ها تنها به چارچوب گذاری اکتفا کرد و وارد ریزه کاری نشد .

وی با اشاره به اینکه مجلس در موضوع هدفمند کردن یارانه ها تنها به چارچوب گذاری اکتفا کرد، گفت: مجلس اصلا ریزه کاری نکرد و حتی جداول مربوط به قیمت گذاری در ماده 13 را حذف کرد و یک چارچوب هایی را مشخص کرد.

رئیس مجلس عنوان کرد که مجلس درهدفمند کردن یارانه ها کار بسیار تکنیکی و حرفه ای انجام داد و به جای اینکه در موضوع ریز شود و دست و بال دولت را ببندد چارچوب هایی را مشخص کرد و روح این چارچوب ها این است که فشاری به مردم نیاید و مجلس احساس کند در یک مسیر ملایم کار انجام می شود.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطر نشان کرد: به عنوان مثال مجلس مشخص کرد که به جای 3 سال هدفمند کردن یارانه ها در 5 سال انجام شود و مجلس به دولت توصیه کرد حتما قیمت های ترجیحی را لحاظ کند و مجلس تعیین کرد که 50 درصد درآمد هدفمند کردن یارانه ها به دهک ها داده شود، 30 درصد به صنعت و 20 درصد به بخش های دولتی و در نهایت نیز مجلس به این نتیجه رسید که یارانه به همه خانوارها تعلق گیرد.

 نگاه مجلس برای دادن یارانه به کلیه خانوارها نگاه دقیقی است و به جای دامن زدن به اختلافات اجتماعی و قرار دادن طبقات در مقابل یکدیگر باید نگاه یکسانی داشته باشیم.

لاریجانی تصریح کرد: نگاه مجلس برای دادن یارانه به کلیه خانوارها نگاه دقیقی است و به جای دامن زدن به اختلافات اجتماعی و قرار دادن طبقات در مقابل یکدیگر باید نگاه یکسانی داشته باشیم هر چند یارانه های خانوارها بر اساس درآمد متفاوت خواهد بود.

وی با بیان اینکه اقتضا می کرد که مجلس شتاب هدفمند کردن یارانه ها را مد نظر داشته باشد، گفت: در سال اول 10 تا 20 هزار میلیارد تومان برای هدفمند کردن یارانه ها در نظر گرفته شده و قطعا در سال آینده نیز مجلس باید شتاب اجرای هدفمند کردن یارانه ها را مد نظر داشته باشد.

رئیس قوه مقننه با بیان اینکه کیفیت کار مجلس و استراتژی نمایندگان چارچوب گذاری برای دولت در هدفمند کردن یارانه ها است، خاطر نشان کرد: این استراتژی مجلس برای دفاع از حقوق مردم بود تا شیب کار متناسب با منطقی باشد که مجلس در نظر می گیرد.

لاریجانی با اشاره به اعتراض دولت به متصل کردن هدفمند کردن یارانه ها به بودجه سالانه بیان داشت: در مورد صندوق هدفمند کردن یارانه ها یک مشکل قانونی و حقوقی وجود داشت و ما حساسیتی نداشتیم که این صندوق وجود نداشته باشد.

نماینده مردم قم در خانه ملت یادآور شد: ما این تصور را که در هدفمند کردن یارانه ها دست دولت بسته شده را مطلقا قبول نداریم و قبول هم نداریم دست دولت را ببندیم و معتقدم که با کار مجلس نیز دست دولت بسته نشده است.

وی ادامه داد: مجلس فقط می خواهد به شیب هدفمند کردن یارانه ها نظارت داشته باشد و ما به قانون اساسی مقید هستیم که اجرا شود.

مجلس فقط می خواهد به شیب هدفمند کردن یارانه ها نظارت داشته باشد و ما به قانون اساسی مقید هستیم که اجرا شود.

لاریجانی با بیان اینکه از نظر ما موضوع هدفمند کردن یارانه لاینحل نبود، گفت: با کار کمیسیون ویژه نظر دولت تامین شده است.

 

رئیس مجلس اضافه کرد: در این موضوع شکی نداریم که کل درآمدها باید به خزانه واریز شود و خرج ها باید طبق قانون باشد و کلیه هزینه ها باید در بودجه سالانه کشور مندرج باشد و حتی برداشت از صندوق ذخیره ارزی نیز باید بر اساس بودجه سالانه صورت گیرد و هر سال در بودجه مشخص می شود که چقدر از صندوق برداشت می شود.

وی نگرانی دولت را در مورد هدفمند کردن یارانه ها را بی دلیل دانست و تصریح کرد: در عین حال بعید به نظر می رسد مشکلی وجود داشته باشد.

لاریجانی در بخش دیگری از گفتگو با مهر درخصوص تمدید حکم رئیس سازمان صدا و سیما از سوی رهبر معظم انقلاب اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب  جدا از مقام رهبری واقعا یک کارشناس کارهای فرهنگی هستند ودر دورانی که در صدا و سیما و وزارت ارشاد با ایشان کار کرده ام ایشان همواره دقیق النظر بوده و نظرات راهگشا ارائه می دادند.

وی به ذکر خاطره ای از رهبر معظم انقلاب در دوران وزارت ارشاد خود پرداخت و گفت: در زمینه رمان و داستان رهبری نظرات دقیقی را دارند و یادم هست در دورانی که وزیر ارشاد بودم رهبری نامه ای محرمانه برای من نوشتند که الان دیگر آن نامه جنبه محرمانه ندارد و ایشان در آن نامه استراتژی و جهت گیری ما را در رمان و داستان مورد اشاره قرار داده بودند که باید به چه سمت و سویی برویم تا استعدادهای خلاق شکل بگیرد و ایشان حتی مثال هایی دقیق از کارهای داستایوفسکی زدند.

رئیس سابق سازمان صدا و سیما با اشاره به تمدید حکم رهبری برای عزت الله ضرغامی گفت: حوزه دین، اخلاق و آگاهی 3 حوزه مهم به شمار می رود و رادیو و تلویزیون بسیار می توانند در این موضوعات موثر باشند مثلا در موضوع دین چند لایه وجود دارد و نباید به آن سطحی نگریسته شود و تنها با میزگرد نمی توان موضوع دین را مورد پردازش قرار داد بلکه باید با زبان های مختلف آن را طرح کرد و در حوزه آگاهی نیز باید ببینیم مشارکت مردم به چه صورت می تواند در حوزه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جلب شود و هر چه مردم احساس کنند که با رسانه همدل هستند مشارکت بیشتری خواهند داشت.

وی با ابراز خرسندی از تمدید حکم ضرغامی در صدا و سیما، گفت: آقای ضرغامی با دقت نظر به موضوعات توجه دارند و امیدواریم به جای بحث های ساده و مقطعی از افراد حرفه ای در فعالیت ها استفاده شود تا در مسائل مربوط به رسانه ادیبانه تر کار شود.

لاریجانی به تداوم اعتراضات برخی گروه ها بعد از گذشته چند ماه از انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و اظهار داشت: صدا و سیما و رسانه های مکتوب می توانند در اقناع مردم کار کنند و موضوع را به صورت دقیق برای مردم مطرح کنند.

صدا و سیما و رسانه های مکتوب می توانند در اقناع مردم کار کنند و موضوع را به صورت دقیق برای مردم مطرح کنند.

رئیس مجلس تاکید کرد: موضوعی که می توانست با بیان های مختلف و با آراستگی مطرح شود به یک کشمکش سیاسی تبدیل شده است و همه باید ببینند که چه چیزی برای نظام، کشور و منافع مردم مهم است.

عضو شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر اینکه شبکه های رسانه ای منطقه ای و غربی مدتهاست که بر روی ایران کار می کنند، گفت: همه باید در نظر داشته باشند که آیا دامن زدن به مشکلات ، تندروی های طرفین و انعکاس بین المللی این اختلافات به نفع نظام است یا خیر، چون برخی کشورهای منطقه مسائل کوچک ما را بزرگ و غیر طبیعی جلوه می دهند و به اضطراب در داخل دامن می زنند.

وی تصریح کرد: همه باید درباره راه حل های مسائل انتخابات فعالیت کنند چرا که ما به جای اینکه از راه حل های پر هزینه استفاده کنیم می توانستیم ساده تر مسائل را حل کنیم.

لاریجانی یادآور شد: اگر می خواهیم در کشور وحدت ملی داشته باشیم حتما باید به قوانین و قانون اساسی و چارچوب های نظری رهبری انقلاب توجه کنیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی به جریان های پیروز و شکست خورده در انتخابات ریاست جمهوری توصیه کرد که همه باید بدانند که انتخابات تنها مسئله کشور ما نیست و ما مسائل بسیار مهمتری داریم و همه باید برای توسعه کشور کار کنیم.

وی در خصوص شکایت برخی از نمایندگان از یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: من هم این موضوع را شنیده ام و مجلس مجموعه ای از نمایندگان ملت با آرا و عقاید گوناگون است و باید توجه کرد که گاهی برخی پدیده ها وقتی به موقع علاج نشود خود به خود بار آنها زیاد شده و شتاب غیر طبیعی می گیرد، هزینه ها بالا می رود و باید توجه کرد کسانی که در بخش های مختلف سیاسی حضور دارند به ابعاد کارهای خود توجه کنند و اثرات آن را بر منافع کشور در نظر داشته باشند.

من نیز تا جایی که باید با توجه به جایگاه مراجع به نظرات ایشان ترتیب اثر داده شود راهکارهایی را دنبال کرده ام تا تعامل دولت و مجلس به نحوی حل شود.

نماینده مردم قم در بخش دیگری از این گفتگو به انتقادات مراجع عظام قم از برخی اقدامات دولت اشاره کرد و گفت: مراجع عظام در تماس های گوناگون نظرات خود را اعلام کرده اند و از طرق مختلف به اطلاع دولت رسانده اند به ما نیز این نظرات را منتقل کرده اند و من نیز تا جایی که باید با توجه به جایگاه مراجع به نظرات ایشان ترتیب اثر داده شود راهکارهایی را دنبال کرده ام تا تعامل دولت و مجلس به نحوی حل شود چرا که نظرات مراجع محترم است.

رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان در خصوص ممنوع الخروج شدن برخی از هنرمندان، گفت: من این موضوع را پیش از سفر به عراق شنیدم و در جریان ماجرا نبودم به همین دلیل قرار است از مجاری مربوطه پیگیری های لازم انجام شود.

---------------------------------------------------

گفتگو از : اسماعیل سلطنت پور

کد خبر 980599

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha