به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه الوطن امروز در مقاله ای بر ضرورت نزدیکی دیدگاه اعراب به ایران و ترکیه تاکید کرد و آن را ضروری خواند.
"خمیس بن عبید القطیطی" نویسنده این مقاله با اشاره به روابط کشورهای عربی با کشورهای اسلامی مانند ایران و ترکیه می نویسد : این روابط مراحل مختلفی را در طول تاریخ پشت سر گذراند به گونه ای که پر فراز و نشیب بود و برخی عناصر مختلف به تقویت سطح این روابط کمک می کرد و در مقابل برخی عناصر هم تاثیرات منفی بر این روابط می گذاشت.
اما در عین حال، دین، تاریخ مشترک و همچنین شرایط جغرافیایی یکی از مهمترین عوامل مشارکت این سه طرف بود، اما منافع ملی آنها طبعا، نقش مهمی را در این روابط ایفا می کرد که بر آن سیطره داشت و در طول تاریخ هم بر روابط عربی - ایرانی و ترکی سایه افکنده بود.
تغییرات و تحولات سیاسی که در سطح بین المللی در تاریخ معاصر به وجود آمد و به شکلی خاص بر خاورمیانه اثر گذارد، سبب شد که رویکردهای سیاست خارجی با تغییراتی همراه شود و چه بسا به تغییر در نقشه ائتلافات منطقه نیز کمک کند.
در حقیقت بازگشت به سوی برقراری روابط محکم میان این سه طرف(ایران، ترکیه و اعراب)، بازگشت به سوی اصل و حقیقت ملتهای منطقه برای مقابله با دخالتهای بیگانان به شمار می رود.
این روزنامه عرب زبان خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران یکی از طرفهای مهم در منطقه به شمار می رود که بین این کشور و برخی کشورهای عربی اختلافاتی درباره مواضع سیاسی وجود دارد، اما این مسئله نیازمند گفتگوی سازنده بین تهران با کشورهای عربی است تا به این ترتیب ضمن رفع اختلافات موجود، ملتهای منطقه هم از این مسئله بهره مند شوند.
به این ترتیب کشورهای عربی و ایران باید برای ترسیم روابط نمونه و ایجاد منافع مشترک و همکاری مثبت در همه زمینه با هدف تقویت روابط مشترک بین خود دست به اقدامی منطقی بزنند.
نویسنده این مقاله تاکید کرد : کشورهای عربی نیاز مبرمی به بازنگری در روابط راهبردی خود با ایران و ترکیه آن هم به منظور ایجاد موضع گیری سیاسی یکپارچه و قوی در سطح بین الملل برای مقابله با چالشهای منطقه دارند.
تقویت مناسبات اقتصادی و اجتماعی بین ملتهای منطقه و همچنین مقابله با طرح خاورمیانه بزرگ که در تلاش برای ایجاد رویکردی جدید در منطقه است، به گونه ای که اسرائیل را به قدرتی بزرگ تبدیل کند، از دیگر اموری است که سه طرف عربی - ایرانی و ترکی به شدت به آن نیازمند هستند.
الوطن همچنین درباره تغییری که در رویکرد ترکیه در قبال کشورهای منطقه ایجاد شد، نوشت : می توان این تغییر را پس از روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در ترکیه یافت به گونه ای که پس از روی کار آمدن این حزب، در زمانی که اروپا انتظار داشت تا ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا به آن چراغ سبز نشان دهد، بی اعتنایی نشان داد.
درادامه این تغییر رویه ، ترکیه به ایران و کشورهای عربی روی آورد که این تغییر به خوبی در دیدارهای متقابل میان سران کاملا مشهود بود؛ همچنانکه ترکیه رویه خود را در روابط با اسرائیل به ویژه پس از حمله به غزه تغییر داد به گونه ای که نخست وزیر ترکیه را وادار به برخوردی تاریخی با شیمون پرز رئیس رژیم صهیونیستی در کنفرانس داووس کرد و بعد از آن هم مشارکت در رزمایش هوایی با اسرائیل را لغو کرد به این ترتیب اسرائیل شریک مهمی را در منطقه از دست داد.
این تغییر رویکرد، فقط به رابطه ترکیه با اسرائیل محدود نشد، بلکه پارلمان ترکیه اجازه استفاده از خاک این کشور را به آمریکا برای حمله به عراق نداد، همه این مواضع ترکیه سبب نزدیکی قابل توجه این کشور به کشورهای عربی و همچنین اطمینان این کشورها نسبت به آنکارا شد.
" خمیس بن عبید القطیطی" در پایان تاکید کرد : باید برای ایجاد مجموعه منطقه ای ؛ شامل مجموعه عربی - ایرانی و ترکی با هدف تقویت روابط برادرانه بین ملتهای مسلمان و پیشبرد امور و تقویت روابط اقتصادی میان این سه طرف به گونه ای که به نفع ملتهای عربی و مسلمان شود، تلاش کرد.
و از همین جا می توان گفت که روابط اعراب، ایران، و ترکیه برای مقابله با چالشهای مهم خاورمیانه، خدمت به مسائل منطقه ، مهار زورگویی های اسرائیل ، بازپس گیری حقوق از بین رفته فلسطینی ها، تحقق منافع همه کشورهای اسلامی و ایجاد توازن از دست رفته، یک جایگزین منطقی مهم و مطلوب به شمار می رود.
نظر شما