به گزارش خبرنگار مهر در یزد، محمود رسولی نژاد در پایان کارگاه دو روزه مدیریت شبکه پیامهای هوانوردی کشور اظهار داشت: هم اکنون تمامی سیستمهای کمک ناوبری و تجهیزاتی که مورد نیاز انجام یک پرواز ایمن همچنین سیستم های مورد نیاز برای یک پرواز در نشست و برخاست، در فرودگاه های کشور وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه بیشترین پیشرفت و نوآوری در عرصه های مختلف علمی در بخش مخابرات و ارتباطات رخ داده است، افزود: توسعه مخابرات در صنعت هوانوردی تاثیری شگرف داشته است.
رسولی نژاد همچنین با اشاره به تحریمهایی که در طول سالهای گذشته علیه ایران صورت گرفته است، عنوان کرد: در تحریم همواره یک نقطه مثبت وجود دارد و آن خودباوری است که باعث شده بسیاری از مشکلاتی که ما را به بیگانگان وابسته می کرد، هم اکنون توسط کارشناسان کشور خودمان انجام شود.
مدیر شبکه پیام های هوانوردی کشور نیز اظهار داشت: در این کارگاه آموزشی به مقوله ATAMHS یا مدیریت پیام رسانی ترافیک هوایی پرداخته شده است.
غلامعلی برزگری هدف از برگزاری این کارگاه آموزشی را لازم الاجرا شدن طرح AMHS طبق سیاستهای سازمان هوایی جهانی AKO از سال 2010 در کشور اعلام کرد.
وی افزود: با توجه به تغییر و تحولات و ارتقا فناوری های ارتباطی، سازمان هوایی جهانی استاندارد جدیدی را برای پیام رسانی پیام های ترافیک هوایی برای تمامی فرودگاه های جهان الزامی کرده و کشورها در حال مطالعه، بررسی و پیاده سازی آن هستند.
برزگری ادامه داد: از جمله ایران که چند سالی است بر روی این طرح، کارهای مطالعاتی بسیاری انجام داده و در مرحله اجرای استاندارد ATS هستیم و تاکنون نیز پنج کارگاه آموزشی در این زمینه برگزار شده و بعد از این کارگاه نیز با توجه به بیانیهای که صادر خواهد شد، خود را برای اجرای استاندارد AMHS در سطح کشور تا سال 2010 آماده خواهیم کرد.
50 نفر از کارشناس مسئولان و کارشناسان شبکه پیام های هوانوردی فرودگاههای کشور در کارگاه دو روزه مدیریت شبکه پیام های هوانوردی کشور با چگونگی اجرای سیستم نوین مبادله پیامهای هوانوردی آشنا شدند.
این کارگاه آموزشی به عنوان پنجمین کارگاه آموزشی مدیریت شبکه پیام های هوانوردی کشور با برگزاری کارگروه های تخصصی به کار خود پایان داد.
نظر شما