دکتر محمد رضا جمالی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: یک واقعیت دنیای امروز این است که انحصار رسانه ای در دست غرب (کشورهای شمال) است و کشورهای جهان سوم (کشورهای جنوب) در حوزه رسانه آن طور که باید و شاید نقشی را ایفا نمی کنند.
وی با بیان اینکه امروز تعریف جدیدی از قدرت ارائه می شود که بر اساس آن هر کشوری که دانایی بیشتری داشته باشد قدرتمندتر است اضافه کرد: مولفه جدید قدرت در دنیای امروز رسانه است و هر کشوری رسانه های تاثیرگذارتری داشته باشد قوی تر است و می تواند سیاستهای خود را به کرسی بنشاند.
این کارشناس ارشد رسانه ادامه داد: امروز دیگر وقت آن به پایان رسیده است که کشورها با تسخیر خاک قدرت خود را نشان دهند. قدرت برتر از طریق تسخیر مرزها توسط رسانه محقق می شود. البته متاسفانه کشورهای آسیایی و اقیانوسیه در سپهر رسانه ای دنیا جایگاهی ندارند که عوامل متعددی باعث این امر شده است و مهمرین آن این است که سیاست رسانه های این کشورها ذیل سیاست رسانه ای غرب تعریف شده است.
وی ادامه داد: اگر اتحادیه یا موسسه ای ایجاد شود که بتواند رسانه های کشورهای آسیا و اقیانوسیه را جمع و فضای جدید همگرایی را ایجاد کند در شکست انحصار رسانه ای غرب می تواند موفق باشد.
جمالی ادامه داد: رسانه های غرب مرزهای جغرافیایی را در نوردیده اند و در جنگ نرمی که به راه انداخته اند مقاصد دولتهای خویش را به کشورهای جهان سوم دیکته می کنند. در این فضا اگر کشورهای آسیایی و اقیانوسیه بتوانند رسانه های همگرایی در مقابل این جنگ نرم غرب داشته باشند کار مبارک و بزرگی صورت گرفته است.
این کارشناس ارشد رسانه افزود: خوشبختانه زمینه این اقدام مبارک با ایجاد "اوآنا" فراهم شده است اما اینکه این اجلاس در تهران و به میزبانی خبرگزاری مهر برگزار می شود نکات ویژه ای را شامل می شود.
جمالی درباره تاثیر میزبانی ایران در اجلاس اوآنا به مهر گفت: در خرداد و تیر ماه فضای بسیار تندی علیه ایران ایجاد شد و رسانه های غرب بارها بر تحت فشار بودن رسانه ها و مردم ایران تاکید کردند و جنگ نرم شدیدی علیه ایران به راه انداختند. به طور حتم در چنین فضایی حضور رسانه های بزرگ و معتبر آسیا و اقیانوسیه در تهران پاسخ خوبی به جوسازیهای آنها است.
این کارشناس ارشد رسانه افزود: وقتی رسانه های معتبر آسیا و اقیانوسیه که برخی از آنها متعلق به کشورهای بسیار پرجمعیت و وسیع دنیا هستند در تهران جمع شوند تا در یک گردهمایی رسانه ای شرکت کنند و با مسئولان کشوری و رسانه ای کشورمان به گفتگو بنشینند و به سیاست همگرا و یکسانی دست یابند جواب قاطعی به رسانه های غرب داده می شود و مقابله بسیار خوبی با جنگ نرم آنها صورت می گیرد.
قائم مقام مدیرمسئول روزنامه همشهری به تاثیر میزبانی خبرگزاری مهر نیز اشاره کرد و گفت: اینکه خبرگزاری مهر به عنوان یک رسانه غیردولتی توانسته میزبانی این اجلاس بزرگ رسانه ای را برعهده بگیرد نشان دهنده جایگاه معتبر رسانه های ایران و در نوع خود اقدامی کم نظیر است. البته مهمتر از آن نشان دهنده این واقعیت است که با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی نه تنها رسانه های کشور به خوبی رشد کردند بلکه رسانه های مستقل از دولت نیز توانستند مبتکر این باشند که رسانه های بزرگ آسیا و اقیانوسیه را دور هم جمع کنند.
جمالی با اشاره به انتظارات از اجلاس اوآنا گفت: از اعضای اوآنا انتظار داریم به یک جمع بندی قابل توجه برسند و مباحث مطرح شده در اجلاس و همکاریها در حد شعار باقی نماند.
وی ادامه داد: زمانی که مالزی ریاست سازمان کنفرانس اسلامی را برعهده داشت برای همگرایی بین رسانه های کشورهای اسلامی تلاش می کرد و بسیار خوب است که در این اجلاس رسانه ای ، سازمانی - خبری رسانه ای زیر نظر اوآنا در منطقه تشکیل و مقر آن تهران (خبرگزاری مهر) در نظر گرفته شود تا بتواند با همکاری سایر رسانه های عضو اوآنا اخبار ویژه ای را برای مقابله با انحصار رسانه ای غرب تولید کند.
سی و یکمین نشست کمیته اجرایی و بیست و پنجمین نشست گروه فنی و خبری OANA از 13 تا 17 نوامبر 2009 برابر با 22 تا 26 آبان ماه به میزبانی خبرگزاری مهر در تهران برگزار میشود.
نظر شما