۲۵ آبان ۱۳۸۸، ۱۴:۰۳

گزارش خبرنگار اعزامی مهر-6

مبادلات تجاری ایران و هند و امکان افزایش آن

مبادلات تجاری ایران و هند و امکان افزایش آن

ایران و هند مبادلات تجاری گسترده ای با یکدیگر دارند و امکان گسترش این مبادلات با توجه مزیتهای اقتصادی هر دو کشور بویژه ایران در حوزه انرژی وجود دارد.

به گزارش خبرنگار اعزامی مهر از دهلی نو، ایران و هند هر دو کشورهایی با میراث فرهنگی و باستانی بسیار قدیمی و مشترک هستند. پیشینه روابط و مبادلات تجاری دو کشور به دوران قبل از اسلام برمی گردد. همین سابقه موجب تحکیم بنیان های روابط دو کشور شده است. جالب آنکه هند تا یک قرن پیش، همسایه ایران بود. اما با استقلال پاکستان، بین دو کشور فاصله افتاد.

از نظر روابط تجاری، واردات هند از ایران در سال گذشته به حدود 13 میلیارد دلار رسید که بخشی از آن را کالاهای غیرنفتی از جمله میوه، خشکبار، حبوبات، آهن و فولاد، آهن آلات اسقاطی، چرم، گوگرد و مواد شیمیایی و صنعتی تشکیل می دهند.

در مقابل، صادرات هند به ایران در حدود هشت میلیون دلار بوده است که بیشتر شامل کالاهایی نظیر برنج، چای، ماشین آلات، دارو و فرآورده های دارویی، قطعات خودرو، لوازم پزشکی و آزمایشگاهی و تجهیزات حمل ونقل مانند واگن های قطار هستند.

امکان افزایش مناسبات تجاری ایران و هند

سفیر ایران در هند چند روز قبل در دیدار با سر وزیر ایالت آندارپرادش در شهر حیدرآباد، پیش بینی کرد که حجم مبادلات اقتصادی تهران و دهلی در آینده نزدیک به ‪ ۲۰‬میلیارد دلار می‌رسد.

"سید مهدی نبی زاده" در دیدار با روشیا، حجم مبادلات اقتصادی دو کشور ایران و هند را هم اکنون ‪ ۱۳‬میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: بر اساس آمار منتشر شده از سوی کنفدراسیون صنایع ایالت آندارپرادش ‪ ۴۰‬درصد از روابط اقتصادی این ایالت با ایران است.

سفیر ایران در این دیدار که محمود صفری سرکنسول ایران در حیدرآباد نیز در آن حضور داشت خبر از سفر رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران به ایالت آندراپرادش داد.  

هند؛ کشوری نیازمند انرژی

هند به دلیل اقتصاد رو به رشدی که دارد نیاز فراونی به انرژی دارد بطوری که مبادلات نفتی ایران و هند از 12/4 میلیارد دلار در سال 2006 به 10 میلیارد دلار در سال 2007 افزایش یافته است.

به گفته وزیر امور خارجه هند، در حال حاضر هند با کمبود انرژی مواجه است این در حالی است که ایران در این زمینه غنی بوده و زمینه همکاری دو طرف و گسترش آن کاملاً فراهم است.  

هند در سال های اخیر به طور متوسط از رشد اقتصادی 7 تا 8 درصد برخوردار بوده است. هم اکنون نگرانی اصلی هند، قیمت بالای نفت است. اگر قیمت های نفت در یک دوره نسبتاً طولانی بالا بماند، احتمالاً تورم و بعد از آن رکود اقتصادی در اقتصاد جهانی حاکم خواهد شد. در واقع، قیمت های بالای نفت بزرگ ترین مشکلی است که اقتصادهای آسیا با آن روبرو هستند. به هر حال، دو عامل اصلی رشد اقتصادی بالای هند طی سال های اخیر، قیمت منطقی نفت و بارش های خوب در کشور بوده است.

فناوری اطلاعات ( IT ) صنعتی رو به رشد در اقتصاد هند

رشد و توسعه اقتصادی هند در سه مرحله صورت گرفته است. اولین گام، صنعتی شدن بود. هنگامی که هند استقلال یافت، در اولین گام تصمیم به صنعتی شدن گرفت. برای نیل به این هدف، ابتدا با توسعه صنایع سنگین شروع کردیم. همچنین به دلیل اینکه شرکت های خصوصی سرمایه لازم را برای توسعه صنایع زیربنایی و ساختاری نداشتند، این وظیفه به عهده بخش دولتی و عمومی گذاشته شد.

در پی این اقدامات، "انقلاب سبز" رخ داد. هدف این مرحله از توسعه هند که در دهه 1970 انجام گرفت، خودکفایی بود. همان طور که می دانید، کشوری که نیازهای غذایی خود را وارد می کند، نمی تواند تصمیمات مستقلی بگیرد. به هر حال، انقلاب سبز هند موفقیت های چشمگیری به همراه داشت؛ به طوری که با وجود دو برابر شدن جمعیت کشور، مازاد عظیمی از برنج و گندم به دست آورد.

مرحله سوم توسعه هند، توسعه صنعت براساس دانش بود که این مرحله را همراه با کشورهای دیگر شروع شد. هند از مزیّت نیروی کار ماهر و تحصیل کرده برخوردار است. به علاوه، این کشور در زمینه فنی و مهندسی از رتبه جهانی بالایی برخوردار است.

از دیگر مزایای هند، توانایی زبان انگلیسی مردم این کشور است که موجب تقویت پایه های توسعه هر صنعتی، از جمله صنعتIT محسوب می شود. یکی دیگر از بخش هایی که هند در آن تخصص بالایی یافته بیوتکنولوژی است.

کد خبر 983640

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha