به گزارش خبرنگار مهر در گناباد، دکتر امیر حسین جمشیدی چهارشنبه شب در همایش ملی زعفران در گناباد افزود: در ارتباط با یک گیاه وقتی صحبت میشود جنبههای مختلف گیاه از قبیل جنبههای دارویی یا غذایی یا صنعتی یا...را برای انسان تداعی میکند.
رئیس اداره داروهای طبیعی وزارت بهداشت، با بیان اینکه زعفران یک سرمایه ملی است، افزود: زعفران گیاهی است که همه جنبهها و خواص گیاهی را با هم دارد و چیزی که در مورد زعفران کمتر به آن پرداخته شده بحث دارویی این گیاه است که جایگاه بسیار ویژهای در طب سنتی دارد و در طب مدرن نیز تحقیقات زیادی در زمینه زعفران انجام شده است.
وی با انتقاد از اینکه به میزانی که در شان گیاه زعفران است از خاصیت دارویی آن استفاده نمیشود، افزود: ارزش افزوده فرآوردههای غذایی زعفران بیشتر از ارزش افزوده صدور زعفران به صورت فلهای است.
جمشیدی در ادامه با اشاره به راهاندازی قطب تحقیقاتی زعفران کشور در گناباد گفت: هدف از تشکیل قطب تحقیقاتی زعفران پرداختن تخصصی به دو مقوله غذا و دارو است با رویکردی که این گیاه به فراوردههای کاربردی تبدیل شود.
وی در ادامه با ارائه تعریفی از فرآوردههای طبیعی گفت: فرآوردههای طبیعی فرآوردههایی هستند که به نحوی از طبیعت در داخل و ساخت آنها استفاده شده که منشا طبیعی، معدنی و حیوانی دارند و فرآوردههای طب سنتی نیز جز فرآوردههای طبیعی محسوب میشوند.
وی افزود: انواع فرآوردههای طبیعی شامل داروهای طبیعی، مواد اولیه طبیعی، بستهبندی گیاه دارویی، فرآوردههای طب سنتی و... است.
وی تصریح کرد: از سال 85 روند رو به رشدی در تعداد فراوردههای طبیعی در کشور وجود داشته است که کافی نیست.
جمشیدی افزود: 421 قلم فراورده طبیعی در کشور وجود دارد که در مقایسه با 5000 فراوردهای که در کتب طب سنتی ایران وجود دارد بسیار کم است.
وی ادامه داد: در حال حاضر در کشور هشت هزار گونه گیاهی وجود دارد که هزار و 400 گونه آن دارویی است و از این تعداد173 گونه آن داخل فرآورده است که سهم مصرف در کشور پنج درصد است که در سالیان اخیر به اندازه دو درصد افزایش پیدا کرده است.
جمشیدی در پایان به شعار سمینار با عنوان زعفران هم دارو هم غذا گفت: 140 مقاله به دبیرخانه همایش رسیده که اگر در 6 گروه دستهبندی شوند 13 درصد مقالات مربوط به فراوری زعفران،10 درصد به صوت کلی، 42 درصد در مورد ارزیابی بالینی زعفران ، 11 درصد در ارتباط با کشت زعفران، 11درصد فیتوشیمی و 13 درصد مقالات مربوط به زمینه اقتصادی این گیاه بوده است.
نظر شما