به گزارش خبرنگار سياسي مهر، در اين مذاكرات تنها دو يادداشت تفاهم سند دهمين اجلاس كميسيون عالي امنيتي ايران و تركيه و يادداشت تفاهم هجدهمين اجلاس كميسيون مشترك دو كشور با تاكيد بر گسترش روابط اقتصادي به امضا رسيد.
بر اساس اين گزارش از قبل اعلام شده بود كه اين يادداشت تفاهم ها ساعت 30/16 به امضا مقام هاي دو كشور خواهد رسيد اما مذاكرات تا ساعت 30/23 شب به طول انجاميد و در نهايت دو كشور بر سر دو يادداشت تفاهم به نتيجه رسيدند.
در ساعات اوليه مذاكرات بيژن نامدار زنگنه وزير نفت در حالي كه عصبانيت از چهره او مشهود بود محل مذاكرات را در حالي كه محسن امين زاده معاون آسيا و اقيانوسيه وزارت امور خارجه او را همراهي مي كرد، ترك كرد.
وزير نفت كه با سوال هاي متعدد خبرنگاران مستقر در محل مذاكرات مواجه شده بود تنها به اين ذكر اين مطلب بسنده كه بايد براي به نتيجه رسيدن در خصوص قرارداد گاز بايد صبر كرد.
اين در حالي بود كه بعد از گذشت حدود 30 دقيقه زنگنه به محل مذاكرات بازگشت. يك مقام ذيصلاح كه در مذاكرات نيز حضور داشت در خصوص اين اقدام به خبرنگار سياسي "مهر" گفت: سيد محمد خاتمي رييس جمهوري در ساختمان مجاور ساختمان مذاكرات حضور داشت و وزير نفت پس از كسب تكليف از وي به محل مذاكرات بازگشته است.
اين مقام آگاه افزود : مشكل بر سر فروش گاز ايران به تركيه بوده است ، تركيه مدعي است ايران گاز خود را بايد كمتر از بهاي گاز مسكو كه از توافق قبلي به تركيه كمتر است بفروشد اما مقامات ايران معتقدند بهاي در نظر گرفته شده پايين تر از قيمت مسكو است.
وي خاطرنشان كرد : مسئله بعدي مورد تاييد تركيه انتقال گاز تركمنستان به تركيه از طريق خاك جمهوري اسلامي ايران است و جمهوري اسلامي ايران نيز در ازاي اين اقدام تصميم دارد گاز خود را از طريق تركيه به اروپا صادر كند كه در اين خصوص نيز مشكلاتي موجود است .
اين مقام آگاه همچنين درخصوص قرار داد امنيتي دو طرف اظهار داشت : جمهوري اسلامي ايران در اين قرار داد سازمان" پ.ك. ك " را گروهي تروريستي تلقي مي كند به شرطي كه تركيه نيز از سازمان منافقين چنين تلقي را داشته باشد.
به گفته وي دراين قرارداد تاكيد شده است منافقين حتي در صورت تغيير نام ويا تغيير مشي از نظامي به سياسي نيز از سوي تركيه بايد به عنوان سازمان تروريستي شناخته شوند .
منابع مطلع در محل مذاكرات تركيه و جمهوري اسلامي ايران گفتند مقامات آنكارا سعي دارند تحت پوشش گرفتن امتيازات بيشتر نظرات آمريكا را تامين كنند. آمريكا از ابتدا با انعقاد اين قراردادها بين جمهوري اسلامي ايران و تركيه مخالفت كرده بود.
مسئولان مذاكره كننده از سوي جمهوري اسلامي نيز با پا فشاري بر مواضع خود قصد دارند اعطاي هيچگونه امتيازي را به تركيه نپذيرند.
رسانه هاي غربي ظرف روزهاي گذشته از هشدار مستقيم مقامات كاخ سفيد به مسوولان دولت تركيه و شركتهاي اين كشور براي انعقاد هرگونه همكاري اقتصادي با تهران خبر داده بودند.
براساس اين گزارش عدم توافق در خصوص قرارداد صدورگاز در ديگر قراردادها نيز تاثير گذاشته و آنها نيز به نتيجه مطلوبي نرسيده است.
در عين حال محسن امين زاده معاون آسيا و اقيانوسيه وزارت امور خارجه پس از پايان مذاكرات اعلام كرد: مذاكره و تبادل نظر بين كارشناسان شركت ها در دو كشور ادامه خواهد داشت و اميدواريم اين مذاكرات به نتيجه مطلوب برسد.
قرارداد مخابراتي ايران و تركيه در حالي به نتيجه نرسيد كه احمد معتمدي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات پيش از مذاكرات در گفتگو با خبرنگاران از امضاي اين قرارداد بين دو كشور ابراز اطمينان كرده بود.
نظر شما