به گزارش خبرنگار مهر در گناباد، در تاریخ کهن ایران، جنگ مشهور "۱۲ رخ" در منطقه سریروند زیبد بین ایرانیان و تورانیان اتفاق افتاد که شرح این اتفاق صدها بیت شاهنامه فردوسی را به خود اختصاص می دهد. همچنین وجود آرامگاه پیران ویسه، وجود میراث کهن تاریخی قلعه زیبد، قلعه شهاب گیر، غارهای آهکی، کوه های زرد، ایوان مسجد جامع زیبد، ایوان سنگی در صوفه و درخت سرو کهنسال از دیگر نشانه های این پیشینه کهن است که امروز کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
اما روستای زیبد گناباد که امروز با جمعیتی بالغ بر ۵۰۰ خانوار به عنوان بزرگترین روستای بخش کاخک، عنوان مرکزیت دهستان زیبد را که قریب به ۲۰ پارچه روستاست، داراست، با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکند که توجه بیشتر مسئولان امر را میطلبد.
دهیار بزرگترین روستای بخش کاخک گناباد به خبرنگار مهر گفت: در حالی که بهترین و غنی ترین منابع و سفره های آبی زیرزمینی در زیر پای این مردم وجود دارد اما به دلیل برخی مصلحت اندیشی های بی مورد که نتیجهای جز تضییع حقوق مردم ندارد، اجازه حفر چاه در این منطقه داده نمی شود لذا باید در انتظار نابودی کامل کشاورزی در این روستا باشیم.
سرمازدگی و آفت زدگی مکرر کشاورزان را با مشکلات عدیده مواجه کرده است
یکی از اهالی زیبد در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر در گناباد تصریح کرد: مردم و جوانان این روستا از سالم ترین و پاک ترین افراد هستند و برابر اطلاعات موجود کمترین میزان جرم و تخلف در این منطقه رخ می دهد.
جواد علوی با اشاره به وضعیت بیکاری جوانان در این روستا افزود: با وجود مردمان خوب و سالم در صورتی که وضعیت بیکاری به همین شکل ادامه یابد، ترسیم آینده ای تاریک و مبهم برای این قشر دور از انتظار نخواهد بود.
وی در مورد وضعیت کشاورزان این منطقه نیز گفت: در گذشته کشاورزان این منطقه عمده مصرف داخل شهرستان و حتی شهرستانهای مجاور را تامین می کرده اند ولی هم اکنون حتی در تامین هزینه ها و نیاز خانواده خود نیز درمانده اند زیرا سرمازدگی و آفت زدگی های مکرر باعث شده است که دیگر اثری از درختان بادام، زردآلو، هلو، انار، سیب، گردو و... نباشد.
اغلب کشاورزان رغبتی برای بیمه محصولات خود ندارند
از دیگر اهالی زیبد با اشاره به صندوق بیمه محصولات کشاورزی گفت: این صندوق متاسفانه در برخی موارد خسارات وارد آمده به محصولات کشاورزی زیبد بر اثر خشکسالی را با مناطقی که دارای چاه عمیق و زمین های گسترده است برابر می داند و از این طریق نیز چیزی عاید کشاورزان نمی شود و اغلب کشارزان دیگر رغبتی به بیمه کردن محصولات کشاورزی خود ندارند.
مختاری تصریح کرد: توجه ویژه به امر مرمت و احیای دو قنات زیبد از طریق اختصاص اعتبارات مناسب و موافقت با احداث چاه عمیق برای استفاده در مواقع اضطراری و خشکسالی ها می تواند جان تازه ای به بخش کشاورزی این منطقه ببخشد و بار دیگر طراوت و سرسبزی را به این سرزمین بازگرداند.
خربزه و زعفران دو محصولی که در زیبد از بین رفته است
وی در بحث محصولات کشاورزی این منطقه ادامه داد: زعفران هم که تا پیش از این به عنوان تنها منبع درآمد کشاورزان محسوب می شد به علت خشکسالی های شدید ۱۰ سال اخیر که اوج خسارات آن در این منطقه رخ داد، به شدت کاهش یافته و خربزه های معروف زیبد که حتی به خارج از کشور نیز صادر می شد، بر اثر همین خشکسالی ها و بی آبی ها به کلی نابود شده است.
دهیار زیبد نیز در مورد مشکلات موجود در زیبد گفت: در دوره های مختلف تاریخی هم دینداری، شجاعت، سخاوت و بزرگ منشی مردمان این دیار زبانزد همگان بوده است.
جعفر محمدی حضور مقام معظم رهبری در سال ۱۳۵۳ در این روستا را از دیگر افتخارات مردم زیبد دانست و گفت: همزمان با این حضور، کتابخانه زیبد توسط ایشان افتتاح و زمینه افشاگری علیه رژیم طاغوت در سطح شهرستان مهیا شد.
وی گفت: هم اکنون نیز مردم و به ویژه جوانان زیبد در عرصه های مختلف علمی، فرهنگی، اجتماعی و... در راه تعالی و پیشرفت جامعه می کوشند و همواره در حفاظت از دستاوردها و ارزش های نظام مقدس جمهوری اسلامی از هیچ کوششی فروگذار نمی کنند.
دهیار دهستان زیبد در بخش دیگر صحبت هایش افزود: هر چند از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون خدمات ارزنده ای برای رفع مشکلات مردم این منطقه محروم صورت گرفته و نمونه های بارز آن حل مشکل آب آشامیدنی، توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات، گسترش اشتغالزایی، توجه به وضعیت فرهنگی و کشاورزی در کارنامه دولت مشاهده می شود، اما با این وجود هنوز مشکلات فراوانی باقی مانده است که از مسئولان به ویژه استاندار خراسان رضوی تقاضای عنایات ویژه داریم.
معضل اصلی روستا بیکاری جوانان است
محمدی مسئله و معضل اصلی روستا را بیکاری جوانان عنوان کرد و گفت: با وجود بالا بودن جمعیت جوان در روستا و علاقه فراوان آنها به کشاورزی، متأسفانه با کمبود آب و نوسانات شدید آب دهی قنوات مواجه هستیم که این امر به دلیل سطحی بودن آب در طول سال عملا کشاورزی را غیرممکن می سازد.
وی از مسئولان خواست که برنامه ای برای حمایت و تشویق سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در این منطقه و احداث واحدهای صنعتی بزرگ و کوچک و اختصاص تسهیلات مناسب برای اشتغالزایی در دیگر بخش ها همچون کشاورزی، دامداری و... داشته باشند.
محمدی خاطرنشان کرد: وجود آثار تاریخی فراوان و ییلاقی و کوهستانی بودن این روستا عملا این روستا را به یکی از مهمترین نقاط گردشگری شهرستان تبدیل کرده است و مناطقی همچون درصوفه زیبد با کوهستان های مرتفع و طبیعت دل انگیزش که در جنوب خراسان بی همتاست، در صورت توجه مسئولان به یک منطقه نمونه گردشگری تبدیل خواهد شد ولی متاسفانه تاکنون پیگیری های ما از طریق سازمان میراث فرهنگی بی نتیجه مانده است.
وی نبود فضای فرهنگی ورزشی مناسب برای نوجوانان، جوانان و بانوان را از دیگر معضلات این روستا عنوان کرد و گفت: تنها فضای فرهنگی ورزشی که آن هم توسط فرد نیکوکار زیبدی احداث و به آموزش و پرورش واگذار شد، پس از حدود ۱۰ سال در هفته دولت امسال افتتاح شد که متاسفانه به دلیل ناتوانی اداره آموزش و پرورش گناباد در پرداخت هزینه های جاری بلااستفاده مانده است و مردم از این وضعیت به شدت گلایه مندند.
وی ادامه داد: کمبود اعتبارات اختصاص داده شده به دهیاری باعث شده است در ایفای وظایف خود در دهیاری با مشکلات فراوانی مواجه شویم. کمک های دولتی هم تنها در حد پرداخت هزینه های جاری ضروری است که به هیچ وجه در شان روستایی همچون زیبد نیست.
وی با اشاره به وجود مشکلات فراوان در حوزه فعالیت دهیاری این روستا افزود: طرح هادی روستا با عمر بیش از ۱۲ سال بازنگری نشده است، حال آنکه برابر قانون باید پس از ۱۰ سال بازنگری شود، توزیع ناعادلانه اعتبارات دهیاری ها و بی توجهی به شاخص هایی چون وسعت روستا، جمعیت و میزان فعالیت دهیاری و... مجهز نبودن دهیاری به امکانات متناسب با نیاز دهیاری و کمبود اعتبارات برای اجرای ادامه طرح بهسازی و توسعه معابر با وجود ظرفیت های مناسب و همکاری مردم در این خصوص، از عمده ترین مشکلات است.
وی ابراز امیدواری کرد: مشکلات مطرح شده با مساعدت استاندار خراسان رضوی و مسئولان استان و شهرستان حل شود.
روستای زیبد در ۲۰ کیلومتری جنوب غرب شهرستان گناباد و در بخش کاخک واقع شده است.
نظر شما