به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، استان فارس دو سال پیاپی خشکسالی را در ابعاد مختلف تجربه کرد، تجربه ای که با طعم تلخ از دست رفتن منابع آبی، کاهش تولیدات برخی از بخشها، از دست رفتن فرصتهای شغلی و تغییر شغل برخی از کشاورزان و باغداران و مهاجرت آنها از روستاها و شهرهای کوچک به شهرستانها و مرکز استان همراه بوده است.
هرچند قبل از وقوع این خشکسالیهای پی در پی، برخی از مراکز پژوهشی دانشگاهی در شیراز وقوع این بلای طبیعی را پیش بینی کردند و از مسئولان خواستند قبل از ایجاد خسارت به استان فارس تمهیدات مقابله ای را اتخاذ کنند اما مسئولان و دست اندرکاران به این امر توجه درخوری نشان ندادند که عاقبت آن ایجاد ضررها و خسارتهای میلیاردی به بخش کشاورزی و حوزه های وابسته به آن بود و شاید این اتفاقات تجربه ای بود که باید مسئولان را بیش از گذشته به مسئله پیش بینی و پیشگیری متوجه می ساخت.
هزینه ای که استان فارس بابت خشکسالی پرداخت در بخشهای مختلفی نمود یافت. از خشکی تالابهای مختلف استان فارس تا کاهش چشمگیری منابع آبی زیرزمینی و در پی آن سطح زیر کشت محصولات کشاورزی و همه آنها مسئولان را در اوج خشکسالیها به این واداشت که تمهیداتی را برای حداقل برای کنترل خسارتها بیندیشند که از آن جمله می توان به اجرای کمابیش تغییر الگوی کشت به محصولات با مصرف کم آب، تسطیح لیزری اراضی کشاوزی و اختصاص اعتباراتی در این خصوص، اجرای حدودی اصول علمی کشاورزی و... اشاره کرد.
بیش از دو هزار میلیارد تومان خسارت کشاورزی در فارس
در این خصوص دبیر ستاد حوادث غیر مترقبه استانداری فارس به خبرنگار مهر در شیراز گفت: طی چند سال گذشته کاهش بارندگیها خسارت زیادی را به بخشهای مختلف وارد کرد که میزان خسارت وارد شده به بخش کشاورزی دو هزار و 780 میلیارد تومان برآورد شده است.
حمید تقی زاده عنوان کرد: نه تنها در بخش کشاورزی بلکه خشکسالی در سایر بخشها نیز خسارت وارد کرده و چنانچه بارندگیها نیز در حد مطلوبی باشد فقط بخش کمی از آسیبها و خسارتها را جبران خواهد کرد.
استان فارس در سال زراعی جدید وارد مرحله جدیدی از وضعیت جغرافیایی شده که در آن بارشهای متعددی استان را فراگرفت و برای کشاورزان روزنه امیدی را به ارمغان آورد که شاید روزهای تلخ خسارتهای خشکسالی به پایان رسیده باشد.
بارشهای اخیر به گفته کارشناسان برای بخش کشاورزی و کشت اولیه تاثیرات به نسبت مناسبی را در برداشته و باعث شده که حوزه کشاورزی و بخشهای وابسته به آن در ماههای اولیه سال زراعی نسبت به آغاز ترسالی امیدوار باشند.
تقی زاده در این خصوص گفت: اگر این روند در طول سال ادامه داشته باشد تاثیر مثبتی بر روند کشاورزی خواهد داشت و بارشهای اخیر نیز می توان گفت بر کشتهای اولیه تاثیرات خوبی داشته است.
بارشهای اخیر نسبت به گذشته 92 درصد افزایش داشت/پیش بینی بارش نرمال تا بهمن ماه
در این بین هواشناسی استان فارس نیز برآورد کرده که بارشهای اخیر نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته با افزایش 92 درصدی مواجه بوده است.
مدیرکل هواشناسی استان فارس در این زمینه بیان کرد: همچنین این بارشها نسبت به میانگین بلند مدت 58 درصد افزایش داشته اما در شهرستانهای استهبان، جهرم، داراب، فسا، لار و نی ریز هنوز بارندگیها کمتر از حد نرمال ارزیابی شده است.
عبدالکریم جامعی اعلام کرد: بر اساس پیش بینی های به عمل آمده بارندگیهای استان فارس تا پایان بهمن ماه در حد نرمال خواهد بود.
شاید در این بخش استان فارس در مرحله اول به بارشهایی نیاز داشته باشد که کشت اولیه استان را مانند سالهای گذشته با مشکل مواجه نسازد اما برای برطرف شدن مشکلات اساسی منابع آبی هنوز با بارشهای مطلوب فاصله زیادی وجود دارد.
استان فارس طی دو سال گذشته خشکسالی را در سطوح شدیدی تجربه کرد که باعث از بین رفتن منابع مختلف آبی و زیرزمینی استان شد و این امر شاید با بارشهای مقطعی فصلی جبران نشود.
مدیر کل هواشناسی استان فارس نیز در این خصوص معتقد است که اگر پنج سال بارش به صورت نرمال ادامه یابد کمبود سطح آبهایی که تا این مدت رو به کاهش رفته جبران خواهد شد.
تمام این سالها تجربه ای را نصیب مسئولان استان فارس کرد که باید بخش کشاورزی را هرچه سریعتر به سمت علمی و اقتصادی شدن پیش برد تا با کوچکترین تغییرات اقلیمی و آب هوایی شرایط برای ادامه کار در استان فارس برای فعالین این عرصه سخت نشود.
این تجربه را اکنون که شرایط به نسبت مناسبی را در حوزه بارشها رقم زده می توان بکار بست تا از فرصت ترسالی برای بهره وری در بخش کشاورزی استفاده لازم صورت گیرد تا در عین حالیکه هم سطح کشت استان فارس به شرایط همیشگی خود دست می یابد، خسارتهای ایجاد شده به منابع آبی و سفره های زیرزمینی نیز جبران شود و باید دانست که خشکسالی امری نیست که در پی این مدت دوباره تکرار نشود از این رو باید همواره شرایط را آماده کرد تا به صورت مکانیزه و علمی بتوان با اینگونه بلای طبیعی به مقابله پرداخت.
حلاوت تجربه ای که مسئولان استان فارس با طعم تلخ خشکسالی با تمام مشکلات دو سال اخیر آن کسب کردند بهترین بهانه ای است که می توانند از آن برای آینده نگریهایی که ممکن است در آن فارس دوباره با چنین بلایای طبیعی مواجه شود به کار بندند.
در این دو سال مسئولان متوجه مشکلات اقتصاد تک قطبی شدند و درک کردند که باید در استان فارس به غیر از بخش کشاورزی به صنایع نیز توجه می شد و بر همین اساس خشکسالی آنان را به این نوع نگاه رساند که استان فارس طی این سالها از ناحیه صنعتی نشدن تا چه حد از سایر بخشها عقب مانده است از این رو اگر در شرایطی که خشکسالی کشاورزی و باغداری فارس را در می نوردید صنعت استان فارس می توانست تا حدی در حوزه اقتصاد این استان را یاری دهد.
از سویی دیگر تجربه ای که خشکسالی به استان فارس چشاند حرکت در مسیر کشاورزی علمی و مکانیزه و پرهیز از کشاورزی سنتی بود و همه و همه این تجربه ها را می توان اکنون که در آستانه فصل دیگری از وضعیت آب و هوایی هستیم به کار بست تا با وقوع خشکسالی دوباره استان فارس بازهم با مشکلاتی این چنین مواجه نشود.
نظر شما