غلامحسین اسلامی فرد در گفتگوی مشروح با خبرنگار اعزامی مهر به مدینه منوره با بیان این مطلب افزود: حج و مسئله زیارت به قدری دامنه اش گسترده است که در صورت تحقق همه اهداف فرهنگی بسیاری از مشکلات جامعه را در حوزه های مختلف فرهنگی، سیاسی و اجتماعی مرتفع خواهد کرد.
ضرورت مشارکت فعال رسانه ها در بهره گیری از فرصت عظیم حج
وی تاکید کرد: حج همچون نماز و قرآن از بنیانهای اساسی و با ظرفیتهای فراوان و غنی است و اگر تحول که اساس حج و زیارت خانه خدا و مرقد مطهر پیامبر و ائمه اطهار(ع) است در رفتار زائران خانه خدا محقق شود بسیاری از مسایل رنگ دیگری به خود خواهد گرفت. از این رو در صورت مشارکت فعال رسانه ها می توان از فرصت حج برای امت اسلام و ایران اسلامی نهایت بهره را برد و همچنین مردم داخل کشور را با رموز و اسرار حج آشنا کرد.
اسلامی فرد در توضیح این مطلب گفت: همانگونه که رهبر معظم انقلاب همواره تاکید دارند حج بهترین فرصت برای همکاری و همفکری مسلمانان است و مردم جهان اسلام باید با دردها و آلام یکدیگر در این ایام آشنا شده و با هم، همکاری کرده و به عنوان ید واحد در برابر دشمنان ایستادگی کنند.
مدیرارتباطات و اطلاع رسانی بعثه مقام معظم رهبری گفت: زائران حج و عمره و عتبات از اقشار و گروههای مختلف سنی و از سطوح مختلف تحصیلی و اجتماعی برخوردارند و این گروه رقمی معادل بیش از سه میلیون نفر از آحاد جامعه ما را در بر می گیرد که رقم قابل توجهی است.
وی گفت: این در حالی است که به طور مثال در ایام حج فقط ۱۰۰ هزار نفر زائر ایرانی از ایران با امواج معنوی مناسک حج مواجه نخواهند بود بلکه به غیر از این ۱۰۰ هزار نفر دل و روح میلیونها ایرانی دیگر نیز زائران را در این مراسم همراهی می کند و این از قابلیتهای بزرگ کار رسانه ای در حوزه حج و زیارت است.
اسلامی فرد همچنین در توضیح فرآیند اطلاع رسانی حج گفت: در گذشته بحث اطلاع رسانی حج به صورت غیر متمرکز انجام می گرفت اما خوشبختانه از سه سال قبل با نگاه متمرکز به این موضوع پرداخته شد و هم اکنون سه مجموعه روزنامه زائر که در کشور عربستان برای حجاج منتشر می شود سایت حج با مخاطبانی از سراسر جهان اسلام و همچنین بخش ارتباطات خبری که وظیفه هماهنگی حضور نمایندگان رسانه های داخلی در حج را بر عهده دارد با مدیریت واحد در کنار یکدیگر به فعالیت می پردازند .
سیاست بعثه حضور و مشارکت حداکثری رسانه ها در حج است
وی با ذکر این نکته که بر اساس تجربیات مختلف بهترین روش برای جلب مشارکت رسانه ها را حضور مستقیم نمایندگان آنها در حج ارزیابی کردیم گفت : سیاست بعثه مقام معظم رهبری حول این محور قرار گرفت که به خبرنگاران فرصت حضور حداکثری مبتنی بر محدودیتها در حج و عمره داده شود و آنها با استفاده از این فرصت بتوانند گزارشهای عینی از این رویداد منتشر کنند.
اسلامی فرد خاطرنشان کرد : در سالهای قبل تنها خبرنگاران صداوسیما و خبرگزاری جمهوری اسلامی در حج حاضر می شدند اما در چند سال اخیر همزمان با تقویت کار و فعالیت صداوسیما حضور خبرنگاران خبرگزاریها و روزنامه ها نیز در دستور کار قرار گرفت.
به گفته مدیر ارتباطات و اطلاع رسانی بعثه مقام معظم رهبری اجرای این برنامه ها در راستای تخصصی شدن اطلاع رسانی حج بوده است .
ضرورت تربیت خبرنگار و ایجاد میز تخصصی حج در رسانه ها
اسلامی فرد افزود: ضرورت تربیت خبرنگار و ایجاد میز تخصصی حج در رسانه ها هم اکنون احساس می شود و رسانه ها باید از حالت عمومی پوشش این کنگره عظیم خارج شوند.
وی گفت: رسانه ها بایستی در طول سال و نه تنها در موسم حج موضوع حج را دنبال کنند و به خبرنگاران حوزه حج فرصتهای مطالعاتی و آموزشهای لازم را ارائه شود تا آنها نیز بتوانند به حج با دید فنی و تخصصی نگاه کنند.
اسلامی فرد با اشاره به اینکه این آمادگی در بعثه مقام معظم رهبری وجود دارد که با همکاری رسانه ها گروه تخصصی خبرنگاران حج تشکیل شود افزود: بحث آموزش خبرنگاران از جمله زمینه هایی است که در گام اول می توان به آن پرداخت.
وی با بیان اینکه هر ساله حدود 20 خبرنگار رسانه های مکتوب به حج و عمره مشرف می شوند گفت : این خبرنگاران نباید پس از پایان حج منفک شوند بلکه لازم است به عنوان مجموعه ای که نقطه اشتراکشان حج است در کنار یکدیگر قرار گرفته و به تبادل تجربه و آموزش بپردازند.
وی گفت: خبرنگاران حوزه حج و زیارت می بایست در مجموع تفاوتی چشمگیر با خبرنگاران حوزه های دیگر سیاسی و اقتصادی داشته باشند و آن دارا بودن ضمیری روشن برای دریافت و انتقال مفاهیم حج به مردم است.
امضای تفاهمنامه مشترک بین بعثه و رسانه ها
اسلامی فرد در ادامه به تفاهمنامه مشترکی بین بعثه مقام معظم رهبری و رسانه هایی که حج امسال را پوشش دادند اشاره کرد و گفت : امسال برای نخستین بار این تفاهمنامه بین بعثه و رسانه ها به امضا رسید و از این پس امیدواریم رسانه ها در حوزه حج و زیارت نیازها و ضرورتها را اعلام کنند و بحثها به صورت دوجانبه پیگیری شود.
محتوای گزارش رسانه های خارجی از حج عمدتا سیاهنمایی است
وی در بخش دیگری از این گفتگو به مقایسه نحوه کار خبرنگاران داخلی با رسانه های خارجی نظیر BBC و CNN و ... در موسم حج پرداخت و گفت : خبرنگاران ایرانی زائرانی هستند که کار اطلاع رسانی هم انجام می دهند و به دلیل آنکه برای خبرنگاران ایرانی ویزای خبرنگاری صادر نمی شود آنان درگیر مسائل و مشکلات بسیاری می شوند.
وی ادامه داد : اما بسیاری از رسانه های بین المللی که محتوای گزارشهای آنها از حج عمدتا سیاهنمایی و تخریب چهره مسلمانان نزد افکار عمومی جهان است به راحتی در عربستان حضور می یابند و در اماکنی که تا کنون هیچ خبرنگار ایرانی نتوانسته حاضر شود حضور می یابند و گاه مشاهده شده دولت سعودی برای سهولت کار آنها هلی کوپتر هم در اختیارشان می گذارد .
دولت عربستان امکان انعکاس بزرگترین رویداد جهان اسلام را به خبرنگاران ایرانی بدهد
اسلامی فرد گفت : خبرنگاران ایرانی این آمادگی را دارند که با همکاری خبرنگاران سایر کشورهای اسلامی رویدادهای حج را به سراسر جهان مخابره کنند و امیدواریم دولت عربستان این امکان را به خبرنگاران ایرانی نیز بدهد .
بیماری آنفلوانزا حساسیت اطلاع رسانی حج امسال را افزون کرد
وی در ادامه این گفتگو به حج امسال و موضوع بیماری آنفلوانزا اشاره کرد و گفت : پیش بینی فراگیری این بیماری حساسیتهای اطلاع رسانی حج امسال را افزون کرد و ضرورت سیاستگذاری به منظور جلوگیری از تشویش اذهان و اتخاذ تصمیم مناسب بیش از پیش احساس شد .
به گفته اسلامی فرد در این رابطه با همفکری رسانه ها روند مطلوبی پی گرفته شد و تلاش شد بازار شایعات کنترل شده و همه اخبار تنها از طریق یک مرجع رسمی منتشر شود .
وی افزود : به لطف خدا و به برکت نامگذاری حج و انتظار عنایت حضرت حجت (عج) علی رغم همه پیش بینی ها خوشبختانه وضعیت سلامت حجاج ایرانی در موسم حج بی نظیر بود.
انتشار بیش از 3500 مطلب تولیدی در رسانه های مکتوب
اسلامی فرد در مورد عملکرد رسانه ها گفت: فقط در هفته اول اعزام زایران به حج که مناسک حج نیز آغاز نشده بود حدود ۴۵۰ تولید رسانه ای در پنج خبرگزاری اصلی و حدود ۱۵۰ تولید رسانه ای در روزنامه هایی که خبرنگار آنها در حج حضور داشتند اعم از یادداشت و خبر و گزارش و گزارش تصویری منتشر شد و این رقم تا این روزها در مجموع به حدود ۳۵۸۰ تولید رسانه ای رسیده است که این عدد با مجموع ساعات پخش تولیدات صدا و سیمای جمهوری اسلامی رقم مطلوبی است.
مدیر ارتباطات و اطلاع رسانی بعثه مقام معظم رهبری گفت: کار تحلیل محتوای تولیدات رسانه ها در حج از ۱۲ آبانماه تا آخرین روز بازگشت زایران ایرانی به کشور از همان روزهای آغازین شروع شده و گروههای مختلف در حال بررسی این موضوع برای دریافت میزان موفقیت و پیشرفت در کارها هستند و در پایان نیز نمونه ای از تحلیل محتوای صورت گرفته به همراه مقایسه عملکرد گروههای خبری و رسانه های مختلف به رویت نماینده ولی فقیه می رسد و برای مدیران خبرگزاریها و مدیران مسئول روزنامه ها برای دریافت میزان عملکردشان ارسال خواهد شد.
پوشش خبری حج در خبرگزاری مهر قابل قبول است
مدیر ارتباطات و اطلاع رسانی بعثه مقام معظم رهبری در پایان با قدردانی از تمامی رسانه هایی که حج امسال را پوشش دادند به ویژه خبرگزاریها خاطرنشان کرد: خبرگزاری مهر در سه سال گذشته به صورت جدی و دلسوزانه اقدام به پوشش خبری حج کرده است و در مجموع کار مناسب و قابل قبولی دراین زمینه انجام گرفته است.
نظر شما