علی امیری در گفتگو با خبرنگار مهر در سبزوار افزود: کلنگ اجرایی این کارخانه در سال 83 زده شد و این کارخانه در زمستان 87 با هزینهای بالغ بر 115 میلیارد تومان به بهرهبرداری رسید و از آنجا که 40 میلیارد تومان هزینه مزبور از محل پذیره نویسی تامین شده بود، این طرح به عنوان بزرگترین طرح مشارکت مردمی شرق کشور نام گرفت.
مدیرعامل شرکت سیمان لار سبزوار گفت: تولید روزانه این کارخانه سه هزار و 400 تن است که از نوع خاکستری و تیپ یک و دو است که علاوه بر تامین مصارف داخلی به صورت فلهای و پاکتی به کشورهای آسیای میانه از جمله افغانستان و ترکمنستان صادر میشود.
وی با بیان اینکه از مشکلات اساسی کارخانه سیمان لار سبزوار عرض کم و خاکی بودن 8-7 کیلومتر جاده است، گفت: جاده این کارخانه جاده روستایی و فرعی است که علاوه بر عرض کم و خاکی بودن حدود 8-7 کیلومتر آن، بقیه جاده نیز از آسفالت خوبی برخوردار نیست به طوری که مناسب حمل بیش از سه هزار تن سیمان به صورت روزانه نیست.
وی به تردد حدود 400 کامیون به طور روزانه از جاده این کارخانه اشاره و تصریح کرد: عرض کم جاده مناسب تردد این تعداد کامیون نیست که در این رابطه نیز پیگیریهایی انجام شد اما به نتیجه نرسید.
مدیرعامل شرکت سیمان لار سبزوار تهیه مشکل قطعات یدکی به جهت تحریمها، نبود گاز و جاده نامناسب را از مسائل و مشکلات این کارخانه عنوان کرد.
وی با اشاره به پیگیری نمایندگان مردم سبزوار در مجلس در زمینه جاده و گاز کارخانه افزود: مقرر بود در سال 87 در خصوص گاز اقدام شود اما بهرغم پیگیریها هنوز جوابی دریافت نکرده ایم.
نظر شما