۱۱ مرداد ۱۳۸۳، ۱۰:۵۴

متن كامل ابلاغيه رهبر انقلاب و سند چشم‏انداز جمهورى اسلامى ايران در افق 1404

متن كامل ابلاغيه رهبر انقلاب و سند چشم‏انداز جمهورى اسلامى ايران در افق 1404

در آذرماه سال 1382 سياستهاى كلى برنامه‏ى بيست‏ساله‏ى آينده‏ى كشور تحت عنوان «چشم‏انداز جمهورى اسلامى ايران در افق 1404 هجرى شمسى» از سوى مقام معظم رهبرى به رئيس محترم جمهور ابلاغ شد.

به گزارش خبرگزاري مهر، رهبر معظم انقلاب اسلامى در ديدار جوانان و دانشجويان دانشگاههاى استان همدان به جوانان ازجمله فرمودند:
 
 
«شما جوانهاى عزيز اين سند چشم‏انداز را مطالعه كنيد. اگر كسى دقت نكند، ممكن است خيال كند افرادى نشسته‏اند و انشاء نوشته‏اند؛ ولى نه، بدانيد انشاء نيست. كلمه كلمه‏ى اين چشم‏انداز - با تأكيد مى‏گويم - محاسبه شده است. اينككه ما گفتيم در بيست سال آينده مى‏خواهيم كشورِ اول منطقه در اين خصوصيات باشيم و اين شاخصها را داشته باشيم - كه در سند دو صفحهييىِ چشم‏انداز ذكر شده - كلمه كلمه‏ى اينها بررسى و محاسبه و كارشناسى شده است. ما مى‏توانيم؛ منتها اين توانستن شروطى دارد.
 ببينيد عزيزان من! همه‏ى شما مثل فرزندان من هستيد. من يكييك شما جوانهاى عزيز را از ته دل دوست مى‏دارم و معتقدم هر كارى در اين مملكت بايد بشود و بتوان كرد، بايد به دست شماها انجام شود. البته هر كارى ساز و كار دارد. مايلم صادقانه مطلب براى شما روشن شود. ما معتقديم اين چشم‏انداز، تحقق يافتنى است؛ اما بايد برنامه‏ريزى و راه حركت را پيدا كرد. كسى هم كه عامل و مباشر اين كار است، نسل جوان است.»
 
 به اين انگيزه و نظر به اهميت موضوع متن كامل نامه‏ى معظمٌ‏له به رياست محترم جمهورى اسلامي ايران وهمچنين  متن كامل چشم‏انداز به شرح ذيل براى علاقه‏مندان منتشر مِشود:

جناب آقاى خاتمى رياست محترم جمهورى اسلامى ايران‏
 با سلام و تحيت‏
 
 در پى ابلاغ سند چشم‏انداز بيست‏ساله كه به حول و قوه‏ى الهى و توجهات حضرت بقيةاللَّه ارواحنافداه خواهد توانست مسير توسعه و سازندگى كشور را در جهت هدفهاى والاى جمهورى اسلامى نمايان و مشخص سازد، اينك سياستهاى كلى برنامه چهارم كه نخستين برنامه دوران 20 ساله است برابر اصل 110 قانون اساسى ابلاغ مى‏گردد.
 انتظار مى‏رود چارچوب اين سياستها و نقاط مورد تكيه در آن بتواند به تدوين برنامه‏اى جامع و عملياتى براى دوره پنج ساله بينجامد. بى‏گمان اهتمام و دقت‏نظر جنابعالى و هيأت محترم دولت و از آن پس مجلس محترم شوراى اسلامى مى‏توانند در اين‏باره نقش تعيين كننده خود را ايفا كنند.
 تأكيد بر اين معنا بدين علت ضرورت مىييابد كه برخى از سياستهاى كلى مصرح در برنامه سوم از توجه كافى در تقنين و اجرا برخوردار نگشت. مجمع محترم تشخيص مصلحت و نيز خود دستگاههاى تقنينى و اجرايى مى‏توانند اين كمبود را به نحو شايسته‏اى در اين برنامه برطرف كنند. لازم مى‏دانم از مجمع محترم تشخيص مصلحت و هيأت محترم دولت و سازمان مديريت و برنامه‏ريزى و دبيرخانه مجمع و نيز كارشناسان فعال و همكار با اين مجموعه‏ها كه در تنظيم سياستهاى كلى برنامه‏ى چهارم نقش‏آفرينى كردند، صميمانه سپاسگزارى كنم.
 نسخه حاوى مجموعه سياستها، همزمان براى مجلس شوراى اسلامى و مجمع تشخيص مصلحت ارسال مى‏شود.
 
    سيدعلى خامنه‏اى‏
    11ر9ر82

بسم‏اللَّه الرّحمن الرّحيم‏
چشم‏انداز جمهورى اسلامى ايران در افق 1404 هجرى شمسى‏
 
 با اتكال به قدرت لايزال الهى و در پرتو ايمان و عزم ملى و كوشش برنامه‏ريزى شده و مدبرانه‏ى جمعى و در مسير تحقق آرمانها و اصول قانون اساسى، در چشم‏انداز بيست ساله:
 ايران كشورى است توسعهييافته با جايگاه اول اقتصادى، علمى و فناورى در سطح منطقه، با هويّت اسلامى و انقلابى، الهام‏بخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و مؤثر در روابط بين‏الملل.
 جامعه‏ى ايرانى در افق اين چشم‏انداز چنين ويژگيهايى خواهد داشت:
  توسعهييافته، متناسب با مقتضيات فرهنگى، جغرافيايى و تاريخى خود، و متكى بر اصول اخلاقى و ارزشهاى اسلامى، ملى و انقلابى، با تأكيد بر: مردم‏سالارى دينى، عدالت اجتماعى، آزاديهاى مشروع، حفظ كرامت و حقوق انسانها، و بهره‏مند از امنيت اجتماعى و قضايى.
  برخوردار از دانش پيشرفته، توانا در توليد علم و فناورى، متكى بر سهم برتر منابع انسانى و سرمايه اجتماعى در توليد ملى.
  امن، مستقل و مقتدر با سامان دفاعى مبتنى بر بازدارندگى همه‏جانبه و پيوستگى مردم و حكومت.
  برخوردار از سلامت، رفاه، امنيت قضايى، تأمين اجتماعى، فرصتهاى برابر، توزيع مناسب درآمد، نهاد مستحكم خانواده، به دور از فقر، فساد، تبعيض و بهره‏مند از محيط زيست مطلوب.
  فعال، مسؤوليت‏پذير، ايثارگر، مؤمن، رضايت‏مند، برخوردار از وجدان كارى، انضباط، روحيه‏ى تعاون و سازگارى اجتماعى، متعهد به انقلاب و نظام اسلامى و شكوفايى ايران و مفتخر به ايرانى بودن.
  دستييافته به جايگاه اول اقتصادى، علمى و فناورى در سطح منطقه‏ى آسياى جنوب غربى (شامل آسياى ميانه، قفقاز، خاورميانه و كشورهاى همسايه) با تأكيد بر جنبش نرم‏افزارى توليد علم، رشد پرشتاب و مستمر اقتصادى، ارتقاء نسبى سطح درآمد سرانه و رسيدن به اشتغال كامل.
  الهام‏بخش، فعال و مؤثر در جهان اسلام با تحكيم الگوى مردم‏سالارى دينى، توسعه‏ى كارآمد، جامعه‏ى اخلاقى، نوانديشى و پويايى فكرى و اجتماعى، تأثيرگذار بر همگرايى اسلامى و منطقه‏اى بر اساس تعاليم اسلامى و انديشه‏هاى امام خمينى (ره).
  داراى تعامل سازنده و مؤثر با جهان بر اساس اصول عزّت، حكمت و مصلحت.
 ملاحظه: در تهيه، تدوين و تصويب برنامه‏هاى توسعه و بودجه‏هاى ساليانه، اين نكته مورد توجه قرار گيرد كه: شاخصهاى كمى كلان آنها از قبيل نرخ سرمايه‏گذارى، درآمد سرانه، توليد ناخالص ملى، نرخ اشتغال و تورم، كاهش فاصله‏ى درآمد ميان دهك‏هاى بالا و پايين جامعه، فرهنگ و آموزش و تواناييهاى دفاعى و امنيتى، بايد متناسب با سياستهاى توسعه و اهداف و الزامات چشم‏انداز، تنظيم و تعيين گردد و اين سياستها و هدفها به‏صورت كامل مراعات شود.  
سيدعلى خامنه‏اى‏
 
 
 
سياست‏هاى كلى برنامه‏ى چهارم توسعه‏ى جمهورى اسلامى ايران‏

    امور فرهنگى، علمى و فن‏آورى:
 1- اعتلا و عمق و گسترش دادن معرفت و بصيرت دينى بر پايه قرآن و مكتب اهل‏بيت (ع).
 - استوار كردن ارزشهاى انقلاب اسلامى در انديشه و عمل.
 - تقويت فضايل اخلاقى و ايمان، روحيه ايثار و اميد به آينده.
 - برنامه‏ريزى براى بهبود رفتارهاى فردى و اجتماعى.
 2- زنده و نمايان نگه داشتن انديشه دينى و سياسى حضرت امام خمينى (ره) و برجستهككردن نقش آن به‏عنوان يك معيار اساسى در تمام سياستگذاريها و برنامه‏ريزيها.
 3- تقويت وجدان كارى و انضباط اجتماعى و روحيه كار و ابتكار، كارآفرينى، درستكارى و قناعت و اهتمام به ارتقاى كيفيت توليد - فرهنگ‏سازى براى استفاده از توليدات داخلى، افزايش توليد و صادرات كالا و خدمات.
 4- ايجاد انگيزه و عزم ملى براى دستيابى به اهداف مورد نظر در افق چشم‏انداز.
 5- تقويت وحدت و هويت ملى مبتنى بر اسلام و انقلاب اسلامى و نظام جمهورى اسلامى و آگاهى كافى درباره‏ى تاريخ ايران، فرهنگ، تمدن و هنر ايرانى، اسلامى و اهتمام جدى به زبان فارسى.
 6- تعميق روحيه دشمن‏شناسى و شناخت ترفندها و توطئه‏هاى دشمنان عليه انقلاب اسلامى و منافع ملى، ترويج روحيه ظلم‏ستيزى و مخالفت با سلطه‏گرى استكبار جهانى.
 7- سالم‏سازى فضاى فرهنگى، رشد آگاهى‏ها و فضايل اخلاقى و اهتمام به امر به معروف و نهى از منكر.
 - اطلاع‏رسانى مناسب براى تحقق ويژگيهاى مورد نظر در افق چشم‏انداز.
 8- مقابله با تهاجم فرهنگى.
 - گسترش فعاليت‏هاى رسانه‏هاى ملى در جهت تبيين اهداف و دستاوردهاى ايران اسلامى براى جهانيان.
 9- سازماندهى و بسيج امكانات و ظرفيتهاى كشور در جهت افزايش سهم كشور در توليدات علمى جهان.
 - تقويت نهضت نرم‏افزارى و ترويج پژوهش.
 - كسب فن‏آورى، به‏ويژه فن‏آوريهاى نو شامل ريز فن‏آورى و فن‏آوريهاى زيستى، اطلاعات و ارتباطات، زيست محيطى، هوافضا و هسته‏اى.
 10- اصلاح نظام آموزشى كشور، شامل: آموزش و پرورش، آموزش فنى و حرفه‏اى، آموزش عالى و كارآمد كردن آن براى تأمين منابع انسانى مورد نياز در جهت تحقق اهداف چشم‏انداز.
 11- تلاش در جهت تبيين و استحكام مبانى مردم‏سالارى دينى و نهادينهككردن آزاديهاى مشروع از طريق آموزش، آگاهى‏بخشى و قانونمند كردن آن.
 

     امور اجتماعى، سياسى دفاعى و امنيتى:
 12- تلاش در جهت تحقق عدالت اجتماعى و ايجاد فرصتهاى برابر و ارتقاى سطح شاخصهايى از قبيل آموزش، سلامت، تأمين غذا، افزايش درآمد سرانه و مبارزه با فساد.
 13- ايجاد نظام جامع تأمين اجتماعى براى حمايت از حقوق محرومان و مستضعفان و مبارزه با فقر و حمايت از نهادهاى عمومى و مؤسسات و خيريه‏هاى مردمى با رعايت ملاحظات دينى و انقلابى.
 14- تقويت نهاد خانواده و جايگاه زن در آن و در صحنه‏هاى اجتماعى و استيفاى حقوق شرعى و قانونى بانوان در همه عرصه‏ها و توجه ويژه به نقش سازنده آنان.
 15- تقويت هويت ملى جوانان متناسب با آرمانهاى انقلاب اسلامى.
 - فراهم كردن محيط رشد فكرى و علمى و تلاش در جهت رفع دغدغه‏هاى شغلى، ازدواج، مسكن و آسيبهاى اجتماعى آنان.
 - توجه به مقتضيات دوره جوانى و نيازها و تواناييهاى آنان.
 16- ايجاد محيط و ساختار مناسب حقوقى، قضايى و ادارى براى تحقق اهداف چشم‏انداز.
 17- اصلاح نظام ادارى و قضايى در جهت: افزايش تحرك و كارآيى، بهبود خدمت‏رسانى به مردم، تأمين كرامت و معيشت كاركنان، بهككارگيرى مديران و قضات لايق و امين و تأمين شغلى آنان، حذف يا ادغام مديريتهاى موازى، تأكيد بر تمركززدايى در حوزه‏هاى ادارى و اجرايى، پيشگيرى از فساد ادارى و مبارزه با آن و تنظيم قوانين مورد نياز.
 18- گسترش و عمق بخشيدن به روحيه تعاون و مشاركت عمومى و بهره‏مند ساختن دولت از همدلى و تواناييهاى عظيم مردم.
 19- آمايش سرزمينى مبتنى بر اصول ذيل:
 - ملاحظات امنيتى و دفاعى.
 - كارآيى و بازدهى اقتصادى.
 - وحدت و يكپارچگى سرزمين.
 - گسترش عدالت اجتماعى و تعادلهاى منطقه‏اى.
 - حفاظت محيط زيست و احياى منابع طبيعى.
 - حفظ هويت اسلامى، ايرانى و حراست از ميراث فرهنگى.
 - تسهيل و تنظيم روابط درونى و بيرونى اقتصاد كشور.
 - رفع محروميتها خصوصاً در مناطق روستايى كشور.
 20- تقويت امنيت و اقتدار ملى با تأكيد بر رشد علمى و فناورى، مشاركت و ثبات سياسى، ايجاد تعادل ميان مناطق مختلف كشور، وحدت و هويت ملى، قدرت اقتصادى و دفاعى و ارتقاى جايگاه جهانى ايران.
 21- هويت‏بخشى به سيماى شهر و روستا.
 - بازآفرينى و روزآمدسازى معمارى ايرانى، اسلامى.
 - رعايت معيارهاى پيشرفته براى ايمنى بناها و استحكام ساخت و سازها.
 22- تقويت و كارآمد كردن نظام بازرسى و نظارت.
 - اصلاح قوانين و مقررات در جهت رفع تداخل ميان وظايف نهادهاى نظارتى و بازرسى.
 23- اولويت دادن به ايثارگران انقلاب اسلامى در عرصه منابع مالى و فرصتها و امكانات و مسؤوليتهاى دولتى در صحنه‏هاى مختلف فرهنگى و اقتصادى.
 24- ارتقاى توان دفاعى نيروهاى مسلح براى بازدارندگى، ابتكار عمل و مقابله مؤثر در برابر تهديدها و حفاظت از منافع ملى و انقلاب اسلامى و منابع حياتى كشور.
 25- توجه ويژه به حضور و سهم نيروهاى مردمى در استقرار امنيت و دفاع از كشور و انقلاب با تقويت كمّى و كيفى بسيج مستضعفين.
 26- تقويت، توسعه و نوسازى صنايع دفاعى كشور با تأكيد بر گسترش تحقيقات و سرعت دادن به انتقال فن‏آوريهاى پيشرفته.
 27- توسعه نظم و امنيت عمومى و پيشگيرى و مقابله مؤثر با جرايم و مفاسد اجتماعى و امنيتى از طريق تقويت و هماهنگى دستگاههاى قضايى، امنيتى و نظامى و توجه جدى در تخصيص منابع به وظايف مربوط به اعمال حاكميت دولت.
 
 
    امور مربوط به مناسبات سياسى و روابط خارجى:
 28- ثبات در سياست خارجى بر اساس قانون اساسى و رعايت عزت، حكمت و مصلحت و تقويت روابط خارجى از طريق:
 - گسترش همكارى‏هاى دوجانبه، منطقه‏اى و بين‏المللى.
 - ادامه پرهيز از تشنج در روابط با كشورها.
 - تقويت روابط سازنده با كشورهاى غيرمتخاصم.
 - بهره‏گيرى از روابط براى افزايش توان ملى.
 - مقابله با فزون‏خواهى و اقدام متجاوزانه در روابط خارجى.
 - تلاش براى رهايى منطقه از حضور نظامى بيگانگان.
 - مبارزه با تك‏قطبى‏شدن جهان.
 - حمايت از مسلمانان و ملتهاى مظلوم و مستضعف به‏ويژه ملت فلسطين.
 - تلاش براى همگرايى بيشتر ميان كشورهاى اسلامى.
 - تلاش براى اصلاح ساختار سازمان ملل.
 29- بهره‏گيرى از روابط سياسى با كشورها براى نهادينه كردن روابط اقتصادى، افزايش جذب منابع و سرمايه‏گذارى خارجى و فن‏آورى پيشرفته و گسترش بازارهاى صادراتى ايران و افزايش سهم ايران از تجارت جهانى و رشد پرشتاب اقتصادى مورد نظر در چشم‏انداز.
 30- تحكيم روابط با جهان اسلام و ارائه تصوير روشن از انقلاب اسلامى و تبيين دستاوردها و تجربيات سياسى، فرهنگى و اقتصادى جمهورى اسلامى و معرفى فرهنگ غنى و هنر و تمدن ايرانى و مردم‏سالارى دينى.
 31- تلاش براى تبديل مجموعه كشورهاى اسلامى و كشورهاى دوست منطقه به يك قطب منطقه‏اى اقتصادى، علمى، فن‏آورى و صنعتى.
 32- تقويت و تسهيل حضور فرهنگى جمهورى اسلامى ايران در مجامع جهانى و سازمانهاى فرهنگى بين‏المللى.
 33- تقويت هويت اسلامى و ايرانى ايرانيان خارج از كشور، كمك به ترويج زبان فارسى در ميان آنان، حمايت از حقوق آنان و تسهيل مشاركت آنان در توسعه ملى.
 
 
    امور اقتصادى:
 34- تحقق رشد اقتصادى پيوسته، با ثبات و پرشتاب متناسب با اهداف چشم‏انداز.
 - ايجاد اشتغال مولد و كاهش نرخ بيكارى.
 35- فراهم نمودن زمينه‏هاى لازم براى تحقق رقابت‏پذيرى كالاها و خدمات كشور در سطح بازارهاى داخلى و خارجى و ايجاد ساز و كارهاى مناسب براى رفع موانع توسعه صادرات غيرنفتى.
 36- تلاش براى دستيابى به اقتصاد متنوع و متكى بر منابع دانش و آگاهى، سرمايه انسانى و فن‏آورى نوين.
 37- ايجاد ساز و كار مناسب براى رشد بهره‏ورى عوامل توليد (انرژى، سرمايه، نيروى كار، آب و خاك و ...) پشتيبانى از كارآفرينى، نوآورى و استعدادهاى فنى و پژوهشى.
 38- تأمين امنيت غذايى كشور با تكيه بر توليد از منابع داخلى و تأكيد بر خودكفايى در توليد محصولات اساسى كشاورزى.
 39- مهار تورم و افزايش قدرت خريد گروه‏هاى كم‏درآمد و محروم و مستضعف و كاهش فاصله بين دهك‏هاى بالا و پايين درآمدى جامعه و اجراى سياستهاى مناسب جبرانى.
 40- توجه به ارزش اقتصادى، امنيتى، سياسى و زيست محيطى آب در استحصال، عرضه، نگهدارى و مصرف آن.
 - مهار آبهايى كه از كشور خارج مى‏شود و اولويت استفاده از منابع آبى مشترك.
 41- حمايت از تأمين مسكن نيروهاى كم‏درآمد و نيازمند.
 42- حركت در جهت درآمد نفت و گاز به دارايى‏هاى مولد به منظور پايدارسازى فرآيند توسعه و تخصيص و بهره‏بردارى بهينه از منابع.
 43- توسعه روستاها.
 - ارتقاى سطح درآمد و زندگى روستاييان و كشاورزان و رفع فقر، با تقويت زيرساختهاى مناسب توليد و تنوع‏بخشى و گسترش فعاليتهاى مكمل به‏ويژه صنايع تبديلى و كوچك و خدمات نوين، با تأكيد بر اصلاح نظام قيمت‏گذارى محصولات.
 44- هم‏افزايى و گسترش فعاليتهاى اقتصادى در زمينه‏هايى كه داراى مزيت نسبى هستند از جمله صنعت، معدن، تجارت، مخابرات، حمل و نقل و گردشگرى، به‏ويژه صنايع نفت، گاز و پتروشيمى و خدمات مهندسى پشتيبان آن، صنايع انرژى‏بر و زنجيره پايين دستى آنها با اولويت سرمايه‏گذارى در ايجاد زيربناها و زيرساختهاى مورد نياز و ساماندهى سواحل و جزاير ايرانى خليج فارس در چارچوب سياستهاى آمايش سرزمين.
 45- تثبيت فضاى اطمينان‏بخش براى فعالان اقتصادى و سرمايه‏گذاران با اتكا به مزيتهاى نسبى و رقابتى و خلق مزيتهاى جديد و حمايت از مالكيت و كليه حقوق ناشى از آن.
 46- ارتقاى بازار سرمايه ايران و اصلاح ساختار بانكى و بيمه‏اى كشور با تأكيد بر كارآيى، شفافيت، سلامت و بهره‏مندى از فن‏آوريهاى نوين.
 - ايجاد اعتماد و حمايت از سرمايه‏گذاران با حفظ مسؤوليت‏پذيرى آنان.
 - تشويق رقابت و پيشگيرى از وقوع بحرانها و مقابله با جرمهاى مالى.
 47- توانمندسازى بخشهاى خصوصى و تعاونى به‏عنوان محرك اصلى رشد اقتصادى و كاهش تصدى دولت همراه با حضور كارآمد آن در قلمرو امور حاكميتى در چارچوب سياستهاى كلى اصل 44 قانون اساسى كه ابلاغ خواهد شد.
 48- ارتقاى ظرفيت و توانمنديهاى بخش تعاونى از طريق تسهيل فرآيند دستيابى به منابع، اطلاعات، فن‏آورى، ارتباطات و توسعه پيوندهاى فنى، اقتصادى و مالى آن.
 49- توجه و عنايت جدى بر مشاركت عامه مردم در فعاليتهاى اقتصادى كشور و رعايت جهات زير در امر واگذارى مؤسسات اقتصادى دولت به مردم.
 - امر واگذارى در جهت تحقق اهداف برنامه باشد و خود هدف قرار نگيرد.
 - در چارچوب قانون اساسى صورت پذيرد.
 - موجب تهديد امنيت ملى و يا تزلزل حاكميت ارزشهاى اسلامى و انقلابى نگردد.
 - به خدشه‏دار شدن حاكميت نظام يا تضييع حق مردم و يا ايجاد انحصار نينجامد.
 - به مديريت سالم و اداره درست كار توجه شود.
 50- اهتمام به نظم و انضباط مالى و بودجه‏اى و تعادل بين منابع و مصارف دولت.
 51- تلاش براى قطع اتكاى هزينه‏هاى جارى نفت و تأمين آن از محل درآمدهاى مالياتى و اختصاص عوايد نفت براى توسعه سرمايه‏گذارى بر اساس كارآيى و بازدهى.
 52- تنظيم سياستهاى پولى، مالى و ارزى با هدف دستيابى به ثبات اقتصادى و مهار نوسانات.
 
 ملاحظه: شاخصهاى كمّى و نحوه انطباق محتواى برنامه‏ها و بودجه‏هاى سالانه متناسب با سياستهاى كلى برنامه چهارم تهيه و ارائه شود.

* منبع: www.khamenei.ir

کد خبر 99633

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha