۱۱ مرداد ۱۳۸۳، ۱۱:۰۰

همزمان با افزايش تب انتخاباتي در آمريكاارائه شد:

گزارش مفصل فايننشال تايمز پيرامون سياست خارجي جان كري

گزارش مفصل فايننشال تايمز  پيرامون سياست خارجي جان كري

روزنامه فايننشال تايمز امروز در مقاله اي سياست خارجي جان كري كانديداي رياست جمهوري آمريكا را در صورت انتخاب شدن و در قبال اروپا، عراق ، ايران ، خاورميانه و كره شمالي به طور مفصل بررسي كرد

به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از روزنامه انگليسي فايننشال تايمز ، مسئله مهمي كه در نشست انتخاباتي اين هفته دمكراتها در بوستون مطرح شد درخواست براي بازسازي همپيمانان آمريكايي و جلب دوباره احترام مابقي جهان به اين كشور است .

سخنگوياني در داخل و خارج محل نشست در بوستون سياست خارجي بلند پروازانه بوش را محكوم كردند و آن را اشتباه و بي ملاحظه دانستند . همچنانكه سناتور كري كانديداي رياست جمهوري حزب دمكرات نيز سه شنبه شب اعلام كرد : ما بايد همپيمانان خود را تقويت كنيم نه اينكه آنها را تحقير كنيم .همپيماناني كه دو جنگ جهاني  و جنگ سرد را بردند ."

با وجود اين لحن آرام با اين حال كري در مورد استفاده از زور و حمله به تهديدهاي امنيتي ، تروريسم جهاني و منع توليد و گسترش تسليحات كشتار جمعي به نظر مي رسد كه موضعي همانند موضع بوش دارد .

 يك مشاور عالي رتبه كري اشاره مي كند كه اشتباه بوش همپيمانان را از آمريكا جدا ساخته است . ما اروپاييها را در مضيقه قرار داديم .

بنابراين سوالي كه اينجا مطرح است اين است كه كري چه سياست خارجي را دنبال خواهد كرد و چگونه خواهد توانست همكاري بين المللي را تقويت كرده و همپيمانان را از خود خشنود سازد . سناتور كري برخي سرنخها را مورد توجه قرار داده است :

در مورد عراق وي از متحدان اروپايي و همسايگان اين كشور از جمله ايران و تركيه خواهد خواست كه در يك كنفرانس بين المللي شركت كنند . اين كنفرانس مشابه كنفرانس بن در مورد افغانستان خواهد بود .

به اروپا پيشنهاد خواهد شد كه موقعيت يك كميسرياي عالي را در قراردادهاي بازسازي ايفا كند . ( اين در حالي است كه بوش فرانسه ، آلمان و روسيه را به دليل حمايت نكردن از جنگ عليه عراق از فعاليتهاي بازسازي محروم كرد . ) در مقابل از اروپاييها انتظار مي رود كه از عمليات ناتو در عراق كه به حفاظت از مرزها محدود خواهد شد ، حمايت كنند .

 به نظر مي رسد كري در جلب نظر دولتهاي اروپايي براي اعزام سرباز و مشاركت اصرار ورزد. كه اين اقدام بر خلاف افكار عمومي اين قاره خواهد بود . موفقيت كري در اين رابطه به خصوص در مورد فرانسه شك برانگيز است چراكه ژاك شيراك رئيس جمهور اين كشور به شدت مخالف اعزام نيروهاي ناتو به عراق به عنوان وسيله اي براي اعمال قدرت آمريكا است .

يك مشاور ارشد دمكراتها همچنين اين مسئله را كه يك دولت دمكرات مي تواند بدون توجه به روابط به شدت تيره شده با كشورهاي آتلانتيك شمالي ، شروع تازه اي داشته باشد ، رد كرد . بدون شك كري در درخواست همكاري خود با سيل بهانه ها و مخالفت ها به خصوص از جانب فرانسه روبرو خواهد شد .

تفاوت ديگر سياست خارجي بوش و كري در مورد خاورميانه خواهد بود . كري يك نماينده عالي رتبه (احتمالا بيل كلينتون رئيس جمهور سابق ) را تعيين خواهد كرد تا در رابطه با اين پروسه فعاليت كند .

اين مسئله اروپاييها را كه آمريكا را به كم كاري در برابر ناآراميهاي سرزمينهاي اشغالي پس از حوادث 11 سپتامبر متهم مي كنند ، آرام خواهد كرد . اروپاييها به همراه روسيه در يك پروسه چهارطرفه اصلاح شده (كميته چهار جانبه) شركت خواهند كرد .

هنوز تيم مبارزه انتخاباتي كري  اعتراف مي كنند كه زماني كه مذاكرات بين اسرائيل و فلسطينيها جدي شود ديگر اروپاييها جايگاه ويژه اي در اين پروسه نخواهند اشت . يك متخصص سياست خارجي كري مي گويد : دليل اين امر اين است كه اسرائيل در مسائل امنيت ملي خود تنها به آمريكاييها اطمينان دارد .

سياست واقعگرايانه مشابهي نيز در مورد دو كشور ديگر يعني ايران و كره شمالي اجرا خواهد شد . گفته مي شود كه ايران قصد دارد به يك قدرت هسته اي بدل شود . كره شمالي نه تنها داراي تسليحات هسته اي است بلكه احتمالا به دنبال اين است كه يك خط توليد هسته اي راه بياندازد .

گراهام آليسون Graham Allison متخصص كنترل تسليحات در دانشگاه كندي در جلسه شوراي روبط خارجي گفت كه مي تواند پيش بيني كند كه اگر كري به رياست جمهوري برسد به يك حمله پيشگيرانه عليه كره شمالي دست بزند تا اين كشور را از فروش تسليحات كشتار جمعي بازدارد با اين حال توصيه مي كند كه تمام تهديدها و تشويقها پيش از چنين اقدامي به كار برده شود .

 مشاوران انتخاباتي كري مي گويند يك دولت دمكرات در برابر ابتكار آلمان ، فرانسه و انگليس براي ترغيب دولت ايران كمتر شكاك خواهد بود . ايده جايگزين كردن تكنولوژي هسته اي روسيه با سوخت هسته اي غير نظامي اروپا ارزش بررسي را دارد . با اين حال از دست دادن تمام آلترناتيوها اقدام نظامي را ضروري مي سازد و اين امر بازهم آمريكا را دست به دامان كشورهاي اروپايي خواهد كرد .

 روشن است كه دولت آينده محدوديتهاي بسيار كمتري نسبت به دولت فعلي خواهد داشت . با اين حال ريچارد هاس رئيس شوراي روابط خارجي مي گويد كه دولت آينده با كسر بودجه زيادي روبرو شود جنگ در سه جبهه ( افغانستان ، عراق و مبارزه جهاني با تروريسم ) و يك موقعيت بسيار بدتر در رويارويي اسرائيليها و فلسطينيها به شدت وي را به چالش خواهد كشيد.

با اين حال هرگز نمي توان به وعده هاي كانديداها اطمينان كرد همچنان كه بوش بيش از انتخابات سال 2000 وعده داده بود كه به بازسازي ملي بپردازد و سياست خارجي متواضعانه اي را در پيش گيرد با اين حال به وعده هاي خود عمل نكرد.  

کد خبر 99636

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha