به گزارش خبرنگار مهر، حسن منتظر تربتی در نشستی خبری درباره آخرین وضعیت تولید، مصرف و صادرات گاز طبیعی در کشور با بیان اینکه در 266 روز نخست سالجاری 4.5 میلیارد متر مکعب گاز به ترکیه صادر شده است، گفت: این حجم صادرات یک میلیارد متر مکعب بیشتر از سال گذشته بوده است.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه سقف صادرات به ترکیه روزانه 30 میلیون متر مکعب است، بیان کرد: ترکیه به طور متوسط روزانه بین 20 تا 30 میلیون متر مکعب گاز درخواست میکند.
وی در خصوص میزان گاز برداشتی از سوی ترکیه با اشاره به اینکه مسائل مربوط به تبادل گاز به صورت سالانه محاسبه میشود و پایان سال مشخص میشود، تصریح کرد: ترکیه تاکنون مطابق برنامه گاز برداشت کرده است.
وی در خصوص سوآپ گاز از جمهوری آذربایجان به نخجوان توضیح داد: ایران گاز را در ایستگاه آستارا تحویل می گیرد و پس از کسر حقوق مربوط به تبادل گاز از گاز انتقالی، آن را به نخجوان تحویل می دهد.
به گفته تربتی قرارداد فعلی سوآپ گاز با جمهوری آذربایجان در خصوص تبادل گاز است ولی زمینههای گفتگوی دو کشور دربارهی خرید و فروش گاز آغاز شده که پیش بینی میکنیم در آینده خریدار گاز آنها باشیم.
مدیر مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: هماکنون میزان تبادل گاز حدود 500 میلیون متر مکعب در سال است.
حضور ایران در تجارت جهانی گاز با واردات از ترکمنستان
وی در ادامه با اشاره به اینکه پیشبینی میشود در نیمه اول دی ماه واردات گاز از میدان دولت آباد آغاز می شود، بیان کرد: برنامه واردات گاز طبیعی از این حوزه جزو پروژههای سریع و اضطراری شرکت ملی گاز است به طوری که پیش از این برنامه واردات گاز از میدان دولت آباد وجود نداشت.
این مقام مسئول با بیان اینکه پس از توافق دو کشور برای صادرات گاز دولت آباد به ایران دو کشور برنامه ساخت خط لوله را در خاک خود برنامه ریزی کردند، یادآور شد: در حال حاضر خط لولهای که از مرز دولتآباد تا خروجی پالایشگاه گاز هاشمی نژاد به طول 35 کیلومتر ساخته شده که هم اکنون مراحل جوشکاری آن به پایان رسیده است.
مدیر مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران خاطر نشان کرد: افزایش واردات گاز از ترکمنستان از طرحهای استراتژیک کشور محسوب می شود زیرا نقطه اتصال خط لوله ترکمنستان به شبکه سراسری مسیرهای خوبی در تجارت گاز پیش روی ایران باز خواهد کرد.
وی افزود: پیشبینی میشود ترکمنستان هم در این نقطه بتواند قابلیت تامین گاز بیشتر را در سالهای آینده داشته باشد که میتواند تاثیر زیادی در تجارت گاز به وجود آورد.
این مقام مسئول همچنین با بیان اینکه این نقطه میتواند در خرید، سوآپ یا ترانزیت گاز مطرح باشد، تبیین کرد: از این نقطه میتوانیم برای تجارت گاز ترکمنستان به پاکستان یا کشورهای حاشیه خلیج فارس و همچنین تجارت و ترانزیت گاز ترکمنستان به ترکیه و اروپا استفاده کنیم.
وی افزود: در حال حاضر عمدتا واردات گاز از این مسیر صورت میگیرد که حجم واردات از ترکمنستان سالانه 6 میلیارد متر مکعب است، اگر چه این حجم سقف اولیه قرارداد را تشکیل میدهد و به نظر میرسد با توجه به نگاه بلند مدت دو کشور درآینده قابل افزایش باشد.
مصرف 170 میلیارد متر مکعب گاز در سال اصلاح الگوی مصرف
تربتی در ادامه با یادآوری این موضوع که در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده در این مدت نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 56 میلیون متر مکعب افزایش مصرف داشتهایم، اظهار داشت: نگاهی به موازنه تولید و مصرف گاز نشان میدهد باید در شیوه مصرف بخش خانگی و تجاری بازنگری شود.
مدیر مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد: از ابتدای امسال تاکنون 110 میلیارد متر مکعب گاز در کشور تولید و توزیع شده که پیش بینی میشود این رقم تا پایان امسال به 165 تا 170 میلیارد متر مکعب برسد.
وی تاکید کرد: به این ترتیب پیش بینی میکنیم برای 100 روز آینده بین 55 تا 60 میلیارد متر مکعب گاز دیگر تولید و توزیع شود.
به گفته تربتی از ابتدای سال تاکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته 10 میلیارد متر مکعب افزایش تولید و توزیع گاز داشتهایم، به طوری که در 266 روز نخست سال گذشته 100 میلیارد مترمکعب گاز تولید و توزیع شده بود. تربتی با بیان اینکه رشد شبکه در طول روزهای گذشته آذر نسبت به سال قبل حدود 10 درصد در تعداد مشترکان بوده است، گفت: در بخش مصرف خانگی و تجاری در آذر ماه 19 درصد افزایش مصرف داشتهایم که وضعیت جوی درآذر امسال به طور متوسط 4 درجه کمتر از آذر سال گذشته بوده است.
مدیر مرکز دیسپچینگ شرکت گاز در پایان در باره آخرین وضعیت راه اندازی پالایشگاه گازی ایلام توضیح داد: پیش بینی می شود تا پایان هفته جاری و یا اوایل هفته آینده با راهاندازی مجدد میدان گازی تنگ بیجار ، تولید گاز در پالایشگاه ایلام (میمک) از سر گرفته شود.
نظر شما