تهران- صرفه جویی در مصرف برق در حالی به تنها راهکار عبور بدون قطعی از فصول گرم سال در کشور مطرح می شود، که به گفته مسئولین در ۴ ماه گرم سال مصرف بخش خانگی ۴۰ درصد افزایش می یابد.

خبرگزاری مهر -گروه استان‌ها: صرفه جویی در مصرف آب و برق در کشور همواره مطرح بوده است و این صرفه جویی ها زمانی اهمیت بیشتری می‌یابد، که وارد فصول گرم سال می‌شویم و مصرف آب آشامیدنی و نیز برای شستشو و دیگر مصارف اینچنینی بیش از پیش اهمیت می‌یابد.

در این بین نقش اصلی را برق ایفا می‌کند، چرا که همه وسایل سرمایشی از برق استفاده می‌کنند و یار همیشگی این روزهای مردم در برابر گرمای هوا، برق است، که این روزها وضعیت هشدار مصرف آن در استان تهران، کلانشهر تهران، خوزستان و سیستان و بلوچستان اعلام شده است.

خط و نشان استاندار تهران برای دستگاه ها و نهادهای پر مصرف

کل برق قابل تولید در کشور ما ۵۷ هزار مگاوات است، که در آخرین دور پیک مصرف در کشور در خردادماه به مصرف ۵۶ هزار مگاوات رسیدیم، این در حالی است، که هنوز روزهای گرم مردادماه را تجربه نکردیم.

طبق آمار در تابستان ۲۴ هزار مگاوات برق را در روز برای سرمایش استفاده می‌کنیم، یعنی با وارد مدار شدن وسایل سرمایشی در کشور به اندازه ۴ کشور همسایه برق مصرف می‌کنیم، این در حالی است، که در دنیای امروز نقش برق آن قدر پررنگ است، که نمی‌توان آن را تنها به وسایل سرمایشی محدود کرد، برای درک بیش از پیش اهمیت برق در زندگی امروزی کافی است، تصور کنید، منزل شما در آپارتمانی در طبقه پنجم است، و برق شما قطع می‌شود، به این واسطه اینترنت نیز قطع شده و شارژ گوشی‌های تلفن همراهتان به پایان می‌رسد، حال علاوه بر تحمل گرما مجبورید بدون اینترنت و تلفن نیازهای خود را رفع کنید و برای مراجعه به خیابان ۵ طبقه را از پله‌ها تردد کنید، همه اینها در حالتی است، که شانس آورده و در آسانسور محبوس نشوید و یا در حمام نباشید و به واسطه قطع برق پمپ ساختمان خاموش شده و بدون آب بمانید.

بله، اهمیت برق در زندگی امروزی به ویژه در کلان شهرها بسیار بیش از آن چیزی است، که تصور می‌شود و به همین دلیل است، که استاندار تهران به عنوان نماینده عالی دولت در این استان به تمام دستگاه‌های اجرایی تاکید می‌کند، که در مصرف برق صرفه جویی کرده و دمای هوا را روی ۲۵ درجه سانتی گراد تنظیم کنند.

وی همچنین از برخورد شدید با دستگاه‌هایی خبر داد که بی توجه به هشدارها در مصرف برق صرفه جویی نمی‌کنند گفت: قطعاً نهادهای پر مصرف استان تهران به دستگاه‌های نظارتی معرفی خواهند شد.

انوشیروان محسنی بندپی که با خبرنگار مهر در این خصوص گفتگو می‌کرد، از تاکید بر کاهش ۱۰ درصدی مصرف برق ادارات و نهادهای دولتی و غیردولتی استان تهران خبر داد و گفت: به این دستگاه‌ها تاکید کرده‌ایم، که ساعات ۱۲ الی ۱۶ از ژنراتورها و مولدهای برق که از پیش تهیه کرده‌اند استفاده کنند، تا در این زمان پر مصرف بار کمتری به شبکه توزیع برق وارد شده و برق مردم قطع نشود.

۲۹ درصد برق کشور ما در بخش خانگی مصرف می شود

اما آیا تنها وظیفه دستگاه‌های دولتی و نهادهای عمومی است، که در مصرف انرژی صرفه جویی کنند، قطعاً پاسخ منفی است و نمی‌توان از نقش مردم در این میان چشم پوشی کرد، چرا که طبق اعلام آژانس بین‌المللی انرژی ۲۹ درصد مصرف برق در کشورمان را بخش خانگی دارد، لذا صرفه جویی برق در بخش خانگی می‌تواند تأثیرات بسزایی در کاهش مصرف برق داشته باشد.

یکی از شهروندان شهرقدس در خصوص نحوه استفاده از وسایل سرمایشی در منزل مسکونی خود به خبرنگار مهر گفت: کولر ما ۲۴ ساعت روشن است و قبض برق ماهیانه برای ما ۲۰۰ هزار تومان می‌آید.

وی در پاسخ به این سوال خبرنگار مهر «که به نظر شما این مقدار زیاد نیست؟» گفت: به دلیل گرما مصرف برق ما افزایش یافته است.

یکی از شهروندان اسلامشهر هم به خبرنگار مهر گفت: ما تا جایی که بتوانیم، سعی در صرفه جویی در مصرف برق داریم، لامپ های اضافه را خاموش می‌کنیم، ماشین لباسشویی را صبح زود به برق می زنیم، که در اوج مصرف برق نباشد و بعد از خروج از خانه وسایل برقی پر مصرف را خاموش می‌کنیم.

وی افزود: ما فقط یک کولر آبی داریم، که روشن می‌کنیم و چراغ ها را نیز صبح ها خاموش می‌کنیم، در حالی که همه کم مصرف و «ال. ای. دی» هستند.

سرانه مصرف انرژی در بخش خانگی کشور ۲.۵ برابر میانگین جهانی است

در این بین سوالی پیش می‌آید، مبنی بر اینکه «الگوی مصرف چه میزان باید باشد؟» و یا به عبارتی «میزان مصرف صحیح برق چقدر است و این مصرف در حال حاضر به چه میزان است؟»، امیر تاجیک کارشناس برق قدرت در پاسخ به این سوال‌ها به خبرنگار مهر گفت: در اینکه مصرف انرژی خانوار ایرانی نسبت به میانگین جهانی بالاتر است، کسی شکی ندارد.

وی صرفه جویی در مصرف برق را مورد تاکید قرار داد و گفت: در حال حاضر مصرف انرژی در خانه‌های ایرانیان بیش از نیاز و حد معمول بوده و سرانه مصرف انرژی در بخش خانگی در ایران ۲.۵ برابر متوسط جهانی است.

این کارشناس حوزه انرژی با ارائه توصیه‌هایی برای کاهش مصرف برق گفت: در کولرهای آبی تا حد امکان از دور کند کولر استفاده شود و نیز خاموش کردن لامپ‌های اضافی و استفاده از روشنایی طبیعی در روز و نیز استفاده از لامپ‌های کم مصرف به جای لامپ‌های سنتی و پر مصرف از راه‌های کاهش مصرف برق است.

تاجیک خواستار تنظیم دمای مناسب برای تنظیم ترموستات در کولرهای گازی بین ۲۴ و۲۵ درجه سانتی‌گراد شد و گفت: هنگام استفاده از کولر یا وسایل سرمایشی، تا حد امکان از لوازم پرمصرف برقی مانند اتو، لباسشویی، ظرف‌شویی و جارو برقی به‌طور همزمان به‌ویژه در ساعات اوج بار استفاده نشود.

مصرف برق در ۴ ماه گرم سال ۴۰ درصد افزایش دارد

یکی از مدیران شرکت توزیع برق در استان تهران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه میزان مصرف برق در استان تهران به بیش از حد مجاز رسیده است، اظهار داشت: در این شرایط ضروری‌است، ساکنان استان تهران در بخش‌های «کشاورزی»، «خانگی، تجاری و عمومی»، «حمل و نقل» و «صنعت» با کاهش حداقل ۱۰ درصد از برق مصرفی خود شرایط را برای تداوم تأمین برق پایدار در استان تهران امکان‌پذیر کنند.

مسلم حاجی مزدارانی گفت: برای تولید هر کیلووات ساعت برق ۳۰۰ تومان هزینه می‌شود، که ۲۴ هزار مگاوات برق مصرفی برای سرمایش ۷ میلیارد تومان در هر ساعت هزینه خواهد داشت.

وی گفت: در تابستان و ۴ ماه گرم ۴۰ درصد افزایش مصرف برق به دلیل استفاده از وسایل سرمایشی داریم و این امر یعنی ۲۴ نیروگاه هزار مگاواتی جدید نصب و راه اندازی کنیم، که در این ۴ ماه کار کنند، تا وسایل سرمایشی را تأمین کنند، قطعاً این تعداد نیروگاه بیشتر، سبب تولید منواکسید کربن بیشتر و افزایش دمای کره زمین خواهد شد.

مدیر عامل شرکت توزیع برق ورامین ادامه داد: از این مقدار برق مصرفی خانگی ۳۰ درصد در کولرها، ۲۸ درصد در یخچال و فریزر، روشنایی ۱۸ درصد، سیستم های صوتی و تصویری ۱۲ درصد و مابقی مصارف نیز ۱۲ درصد را به خود اختصاص می دهند.

اصلاح الگوی مصرف برق در خانه ها به همین روش های ساده تنها راهکار برای گذر راحت و بدون دغدغه از این تابستان گرم باشد، به شرط آنکه همه با هم تلاش کنیم.