داده های جمع آوری شده در «برنامه های پایش محیط های ساحلی و دریایی پیرامونی ایران» می تواند در برنامه های مدیریت جامع مناطق ساحلی‏ و توسعه با ‏محوریت دریا مورد استفاده قرار گیرد.

به گزارش خبرگزاری‬ مهر‬ به نقل از‬ پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، دکتر حمید علیزاده لاهیجانی معاون پژوهشی و فناوری پژوهشگاه‬ گفت: در برنامه پایش نواحی ساحلی دریاهای پیرامونی ایران که در مناطق بین کشندی و زیر کشندی (تا عمق ۳۰- متر) خلیج فارس و دریای عمان، و آب‌های ‏ساحلی و دور از ساحل (۸۰۰- متر) دریای خزر صورت می‌گیرد، پارامترهای مختلف اقیانوس شناختی در جریان عملیات‌های منظم میدانی، استفاده از داده‌های ماهواره‌ای و هواشناختی که برداشت می‌شود می‌تواند در برنامه‌های مدیریت جامع مناطق ساحلی‏‎(ICZM) و توسعه با ‏محوریت دریا ‏‎(MSP) ‎‏ مورد استفاده قرار گیرد. ‏

علیزاده افزود: این برنامه کلان نگاهی ویژه به رصد و مطالعه حوادث دریایی- جوی پیش بینی نشده ‏‏ (کشند قرمز، اثرات سیلاب در محیط دریایی و طوفان‌های دریایی) دارد که از آن جمله می‌توان به مطالعه پارامترهای مختلف هیدرولوژی و ‏هیدروبیولوژی در مصب اروند رود، مند، خلیج گرگان و رودخانه باهو کلات در استان‌های جنوبی و شمالی کشور و پس از سیلاب‌های فرودین ماه ۱۳۹۸ ‏اشاره نمود.

وی تصریح کرد: در برنامه پایش دور از ساحل خلیج فارس و دریای عمان، در فاز اول (۲ سال نخست) با توجه به عدم شناخت کافی از فرآیندهای فیزیکی، شیمیایی و ‏زیستی حاکم بر این محیط و عدم اطلاع دقیق از تغییرات زمانی کوتاه مدت (ماهانه و چند سالانه) علائم و فاکتورهای محیطی، برنامه ریزی برای پایش در ‏برخی ایستگاه‌های منتخب در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان با فرکانس زمانی ۴ بار در سال انجام شده است.

وی‬ ادامه‬ داد: از زمان آغاز فعالیت شناور تحقیقاتی ‏کاوشگر خلیج فارس تاکنون، در راستای برنامه پایش اقیانوس شناسی خلیج فارس و دریای عمان، پنج گشت دریایی با کدهای ‏PGE۱۸۰۱‎، ‏PGE۱۸۰۲‎، ‏PGE۱۸۰۳‎، ‏PGE۱۸۰۴‎‏ و ‏PGE۱۹۰۱‎‏ در محدوده آب‌های خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان در چهار فصل مختلف سال (دی ماه ۱۳۹۶، اردیبهشت ‏‏۱۳۹۷، شهریور و مهر ۱۳۹۷، آذر و دی ۱۳۹۷ و اردیبهشت ۱۳۹۸) برگزار گردیده است.

علیزاده‬ گفت: در مجموع، طی حدود ۷۰ روز مأموریت دریایی (۸۵۰ نفر روز) ‏تعداد ۱۴۰ ایستگاه (با احتساب تکرارهای فصلی در برخی از ایستگاه‌ها) مورد اندازه گیری و نمونه برداری قرار گرفته است. بیشترین تعداد ایستگاه‌ها ‏‏(۵۸) در گشت دریایی ‏PGE۱۹۰۱‎‏ مورد ارزیابی، اندازه گیری و نمونه برداری قرار گرفته که از نظر پوشش جغرافیایی از دهانه اروند در شمال غرب خلیج ‏فارس تا روبروی خلیج چابهار در دریای مکران را پوشش می‌دهد. در این گشت دریایی نمونه برداری از آب و رسوب و شناورزی های دریایی از مناطق کم ‏عمق نزدیک ساحل (عمق حدود ۱۰ متر) تا اعماق بیش از ۱۰۰۰ متر در دریای عمان انجام شده است. ‏

معاون پژوهشی و فناوری پژوهشگاه‬‬ ‬تدوین برنامه پایش بلند مدت در همه زمینه‌های مرتبط با محیط‌های دریایی کشور را ضرروی خواند و گفت: با توجه به اهمیت محیط‌های دریایی پیرامونی کشور از نظر منابع زیستی و غیر زیستی و مسائل راهبردی گوناگون و وجود استرس روزافزون بر این محیط‌های دریایی ارزشمند، تدوین برنامه پایش بلند مدت در همه زمینه‌های مرتبط با آن ضروری است.