به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دکتر ناصر مبرا استادیار گروه بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و پژوهشگر این طرح تحقیقاتی با اعلام این خبر افزود: در این طرح با استفاده از مهندسی بافت، از داربست های زیست سازگار پذیر برای تمایز سلولهای IPS انسانی به سلول های شبه کبدی و پانکراس استفاده شد.
وی گفت: نتایج نشان داد با استفاده از این داربست ها، سلول های تمایز یافته مارکرهای بیوشیمیایی و مولکولی را بهتر از زمانی که داربست استفاده نشده است نشان می دهند.
مبرا با بیان اینکه سلول های بنیادین مادر تمام سلول های بدن هستند و به سلول های جنینی، بالغین و بند ناف تقسیم بندی می شوند خاطر نشان کرد: برای رسیدن به درمان پایدار در تعداد قابل توجهی از بیماری ها ناگزیر به استفاده از سلول های بنیادی و مهندسی بافت هستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: با توجه به بیماران کبدی و پانکراسی و شیوع روز افزون دیابت، باید سلولی تولید می کردیم که شبیه سلول های طبیعی بدن باشد اما مورد دیگر این بود که داربستی تولید کنیم که سلولها روی آن سوار شوند و با حداکثر شباهت به سمت پانکراس و کبد تمایز پیدا کنند.
وی تاکید کرد: سلول های بنیادی انسان توانایی خود نوزایی دارد که این موضوع مزیت برجسته سلولهای بنیادی بود و مشخصه قابل توجه آن این بود که تبدیل به سلول بالغ می شود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه سلول های بنیادین در اغلب بافت های بدن وجود دارد، اظهار داشت: به عنوان مثال وقتی پوست زخم خود به خود ترمیم می شود، این کار با همکاری و مداخله سلول های بنیادین است و این پتانسیل خوبی برای درمان است.
وی اضافه کرد: در گذشته سلول مغزی قلبی یا کلیوی اگر دچار مشکل می شد اینطور تصور می شد که این سلول از بین می رود و دیگر قابل بازیافت و ترمیم شدن نیست اما پیشرفت علمی نشان داد می توان با استفاده از سلول های بنیادی بسیاری از بافت ها را تولید و به بدن بیمار پیوند زد.
مبرا افزود: باتوجه به اینکه توانسته ایم تاکنون موفقیت هایی در این حوزه به دست آوریم ، حمایت نهادهای علمی و همینطور مسئولان دانشگاه را می طلبد تا بتوانیم با تعریف طرح های تحقیقاتی در قالب پایان نامه های ارشد و دکتری مطالعات کاربردی را به سمت نوآوری و بالینی شدن پیش ببریم و این تحقیقات را بر روی رده های مختلف حیوانی و در نهایت روی موارد انسانی به اثبات برسانیم.