به گزارش خبرنگار مهر، احمد تجری شامگاه شنبه در خصوص تهیه طرح جامع مرمت میراث جهانی گنبدکاووس، اظهارکرد: جلسه ای با مدیر پروژه تهیه طرح جامع و مدیر پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس برگزار شد که طی روند تهیه طرح مورد بررسی قرار گرفت.
مدیرکل میراث، گردشگری و صنایع دستی گلستان توضیح داد: اواخر سال گذشته با تخصیص سه میلیارد ریال اعتبار، قراردادی با دانشگاه شهید بهشتی به عنوان پیمانکار، برای تهیه طرح جامع مرمت پوسته خارجی قسمت مخروطی برج قابوس و ساخت نمونه آجر و ملات مورد استفاده در این بنا منعقد شد که با تمرکز بر مرمت قسمت مخروطی به دلیل فرسایشهای زیستی در پوسته خارجی بنا و رویش بوتهها در حال انجام است.
وی افزود: به موازات تهیه طرح جامع مرمت، دفتر فنی پایگاه میراث جهانی گنبدقابوس سال ۹۸ داربستهای را برای بوته زدایی و اجرای برنامههای مطالعاتی بر روی بنا نصب کرد.
تجری بیان کرد: تاکنون برای تهیه طرح جامع مرمت این بنای تاریخی، عملیات مربوط به مستندنگاری و فن شناسی پوسته خارجی قسمت مخروطی برج قابوس شامل شناخت نظام ساختاری پوسته خارجی بنا و تهیه نقشههایی از آجر چینی به صورت تک به تک اجرا شد و در مرحله بعد با اتکا به اطلاعات به دست آمده مرحله آسیب شناسی با انجام مجموعه مفصلی از مطالعات آزمایشگاهی پیش بینی شده اجرا میشود.
وی اضافه کرد: تاکنون ۹ مرتبه عملیات حذف علفهای هرز از قسمت مخروطی برج قابوس با روش قطع کردن توسط قیچی باغبانی انجام شده است.
تجری اعلام کرد: با توجه به تکمیل مستندنگاری و فن شناسی پوسته خارجی بنا، بخش آسیب شناسی تکمیل و نهایی خواهد شد و با توجه با اینکه به موازات مطالعه ملاط و آجر در حال انجام است که در این مطالعه با نمونه گیری و تحلیلهای آزمایشگاه جهت مشخص کردن مصالح در ملاط و آجر نمونه های مطالعاتی و سپس الگوی آجرهای ریشه دار تولید پیرسازی خواهد شد و براساس نتایج این بخش طرح مرمت نهایی خواهد شد.
گفتنی است میراث جهانی گنبدقابوس به شماره ۸۶ درسال ۱۳۱۰ خورشیدی در فهرست آثار میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده است و در دهم تیر سال ۱۳۹۱ هم در فهرست آثار سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ثبت جهانی شد.