خبرگزاری مهر، گروه استانها-علیرضا صفاریفر: گلپایگان یکی از شهرهای زیبا و خوش آبوهوای کشور عزیزمان است که به واسطه طبیعت بکر و جاذبههای تاریخیاش در میان گردشگران جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است و از طرفی دیگر نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند.
گلپایگان مرکز شهرستان گلپایگان و از توابع استان اصفهان است. این شهر رویایی در شمال غربی استان اصفهان واقع شده و نقطه مشترک سه استان اصفهان، مرکزی و لرستان بوده، همچنین توسط کوههایی چون کوه شیخ احمد، کوه سرخ و کوه صالح پیغمبر محاصره شده است.
گلپایگان شهری چهار فصل است و در تمامی فصول جاذبههایی مخصوص به خودش دارد. با این حال اگر میخواهید، از هوای مطلوب و طبیعت زیبای آن بهره ببرید، بهترین زمان برای سفر به گلپایگان، فصل بهار و بهویژه در اردیبهشت ماه است.
گفتنی است، با سفر به گلپایگان، نباید از خرید صنایع دستی زیبای این شهر، مانند منبتکاری، معرقکاری، قالیبافی، گلیم و گیوهبافی غافل شوید و باید با خوردن کباب گلپایگان، ماست چکیده، کشک و پنیرهای پرورده، خشکبار، ترشیجات و عسل مرغوب گلپایگان، سفری به یاد ماندنی برای خود رقم بزنید.
مسجد جامع گلپایگان
مسجد جامع گلپایگان از قدیمیترین مساجد ایران و از آثار بهیاد مانده دوران سلجوقی است که در آن ردپایی از معماری دوران سلجوقیان مشاهده میشود. البته بعد از مرمت و بازسازی مسجد، جنبه مذهبی آن بر جنبه تاریخی غلبه پیدا کرد. بنای اولیه مسجد به دستور ابونصر ابراهیم بن محمد بابا عبدالملک در تاریخ ۵۰۸ هجری قمری، بر روی آتشکدهای ساسانی ساخته شد.
در زمان فتحعلی شاه قاجار هم با ساخت شبستانهای ساده، طرفین گنبد و بناهای شرقی و غربی، بر مساحت آن اضافه شد، این مسجد تاریخی از صحن و شبستان وسیع و گنبد بزرگ آجری تشکیل شده است. برای ساخت آن بیشتر از آجر و سنگ استفاده شده و در قسمتهایی از مسجد که بعداً اضافه شده است، کاشیکاریهای بسیار زیبا بهکار رفته است.
ارگ گوگد
ارگ گوگد بهعنوان دومین سازه خشتی آجری بزرگ ایران، با قدمتی ۴۰۰ ساله، از دیگر بناهای تاریخی شهر گلپایگان بوده و امروزه نیز برای پذیرایی از گردشگران، بهعنوان هتل سه ستاره تغییر کاربری داده است. البته در گذشته، بیشتر مورد توجه تجار و افراد سرشناس قرار میگرفت. ارگ گوگد با نام ارگ علیخانی هم شناخته میشود؛ زیرا در گذشته، شخصی به نام علیخان بختیاری آن را بهعنوان مهریه به همسرش بخشیده بود.
بنای تاریخی ارگ شباهت بسیار زیادی به مهمانسراهای قدیمی داشته و اتاقها در اطراف حیاط قرار گرفته است. ساختمان ارگ، شامل دو طبقه است که بهوسیله راهپلهای باریک و کوچک به یکدیگر راه داشته و بهنظر میرسد که در گذشته بر اساس نظام طبقاتی، بزرگان در طبقه بالا و کسانی که مقام پایینتری داشتند در طبقه پایین ساکن بودند. وجود چاه در قسمت شرقی ارگ، برای روزهای کم آبی و حوضی زیبا در وسط حیاط از دیگر ویژگیهای این بنای تاریخی است.
بازار تاریخی چهارسوق
بازار چهارسوق گلپایگان یا بازار سنتی گلپایگان از دیگر مکانهای تاریخی گلپایگان، با قدمتی ۴۰۰ ساله است. بازار گلپایگان در گذشته از اهمیت و استراتژی تجاری بسیار مهمی برخوردار بوده و متعلق به دوران سلجوقیان است. با این حال در زمان صفویان بخشهای تخریب شده بازار، دوباره بازسازی شدند و بخشهایی هم به بنای بازار اضافه شد.
بازار قدیمی گلپایگان از بخشهای مختلفی چون بازار گیوهدوزان، بازار مسگرها، بازار کوزهگران، بازار فرشفروشان و دیگر بخشها تشکیل شده است. این بازار قدیمی دارای دهانه ورودی بسیار بزرگ، به همراه طاقبندی است که البته برای روشنایی بازار از نور طبیعی استفاده شده است و در ضمن فضای داخلی بازار تحت تأثیر گرمای تابستان و سرمای زمستان قرار نمیگیرد.
دریاچه سد گلپایگان
دریاچه سد گلپایگان که باعنوان سد شاه اسماعیل هم شناخته شده است، اولین سد مخزن خاکی و سد مدرن ایران بهشمار میآید. این سد مدرن و زیبا از سال ۱۳۳۴ تا ۱۳۳۶ در راستای آبیاری اراضی کشاورزی و پیشگیری از خسارات ناشی از سیل، ساخته شد. ظرفیت این سد، در سالهای اخیر افزایش یافته و هم اکنون ظرفیت آن به ۴۲ میلیون مترمکعب رسیده است.
دریاچه سد گلپایگان بر روی رودخانه اناربار (قمرود) تأسیس شده و در آن آبزیانی چون سوف، کپور، ماهی سفید رودخانهای و ماهی قزلآلا زندگی میکنند. این مکان گردشگری زیبا یکی از جاذبههای طبیعی گلپایگان است و مسافران میتوانند لحظات خوشی را در کنار دریاچه سپری کنند و از مناظر زیبای اطراف آن عکسهای یادگاری ثبت کنند.
کوه الوند
کوه الوند گلپایگان در شمال غربی این شهر واقع شده و با طول ۱۵ کیلومتر و عرض ۵ کیلومتر، از شمال غربی تا جنوب شرقی امتداد دارد. ارتفاع بلندترین نقطه کوه الوند گلپایگان، ۳۱۱۱ متر است و از آن بهعنوان کلنگ سیاه هم یاد میشود.
در قسمت پایین دامنههای جنوبی کوه، چشمهای زیبا و چهار فصل به نام چشمه خضر قرار گرفته است و گردشگران برای رسیدن به این چشمه باید از جادهای خاکی به طول ۱۲ کیلومتر عبور کنند.
امامزاده سید السادات
بارگاه ملکوتی امامزاده سید السادات، با قدمتی متعلق به قرن ۸ هجری قمری از دیگر جاذبههای مذهبی گلپایگان است که البته این بنای تاریخی در زمان سلطنت فتحعلی شاه مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
این بنای تاریخی با گنبدی فیروزهای رنگ با کاشیکاری هنرمندانه متشکل از ایوان، دو طبقه غرفه، گنبدی به ارتفاع ۹ متر، گلدسته، سه در ورودی و سنگنبشتهای در ورودی امامزاده است و طبق اطلاعات درج شده بر روی این سنگنبشته، متوجه میشویم که این مکان متعلق به پیکر سه نفر از فرزندان امام موسی کاظم (ع) به نامهای امامزاده اسحاق، امامزاده منصور و امامزاده رضا است.
پارک ساحلی گلپایگان
پارک ساحلی گلپایگان، مساحتی معادل با هشت هکتار دارد. این پارک تفرجگاهی مناسب برای گردشگران و اهالی گلپایگان است و وجود تفریحات و امکاناتی چون شهربازی، نمازخانه، سرویس بهداشتی، پیست اسکیت و استراحتگاههای فصلی، باعث شده تا افراد زیادی این مکان گردشگری را برای گذران وقت در کنار دوستان و خانواده انتخاب کنند.
پارک جنگلی
یکی دیگر از مکانهای گردشگری گلپایگان، پارک جنگلی آن است. در واقع پارک جنگلی گلپایگان که باعنوان بهشت مادر شناخته شده در بیرون از شهر واقع شده و از آبوهوای مطبوع و طبیعتی دلانگیز برخوردار است. در این پارک جنگلی، علاوهبر امکانات رفاهی، آبشار مصنوعی بسیار زیبایی نیز ساخته شده است که نظر هر بینندهای را به خود جلب خواهد کرد.
سفر به گلپایگان از دسته سفرهای جذابی است که تا سالها در خاطراتتان باقی خواهد ماند. در این شهر علاوهبر جاذبههای گردشگری، برای رفاه حال مسافران، اقامتگاههای متنوعی نیز مهیا شده است.