۷ مهر ۱۳۹۱، ۱۰:۰۶

گزارش مهر/

کرمان شهر عطاریها و طب سنتی/ لزوم سرمایه گذاری در بخش گیاهان دارویی

کرمان شهر عطاریها و طب سنتی/ لزوم سرمایه گذاری در بخش گیاهان دارویی

کرمان - خبرگزاری مهر: طب سنتی و عطاریها جزئی جدا نشدنی از زندگی مردم کرمان هستند بطوری که در هر کوی و برزن شهر کرمان یک دکان عطاری با عطر و بومی خاص گیاهان دارویی وجود دارد و یکی از هنرهای زنان کرمانی استفاده از طب سنتی است.

به گزارش خبرنگار مهر، شهر کرمان از دیر باز به شهر عطاریها شهره بوده است بطوریکه در هر محله شهر کرمان از قدیم چندین عطاری وجود داشته است و عطارباشیهایی که مردم برای درمان دردهایشان به آنان اعتماد داشتند و البته با پیشرفت جامعه و محله های جدید این سنت پا برجا مانده و هنوز مردم با همان عطاریها و عطارباشی ها روزگار می گذرانند.

در بازار بزرگ شهر کرمان نیز که بزرگترین راسته بازار جهان است نیز راسته ای وجود دارد به نام راسته عطاریها که هر زمان به این مکان سر بزنید مملو از جمعیت است و مردمی که دنبال گیاهان مورد نظرشان هستند و یا افرادی که گیاهان را از دشت و بیابان جمع کردنده اند و برای فروش به عطاریها به بازار آورده اند.

در خانه هر کرمانی نیز بسته ای پارچه ای وجود دارد که زنان کرمانی در آن کیسه های کوچک دارند که نام هر گیاه و خاصیت گیاه را بر روی ان هک کرده اند این بسته که "مفشو" نام دارد جز جدانشدنی جهیزیه دختران کرمانی شده است.
 
قاچاق گیاهان دارویی/ سرمایه ای که به باد می رود
 
البته همان طور که گیاهان در خانواده های کرمانی نفوذ کرده است تجارتی ریشه دار در خصوص این گیاهان نیز شکل گرفته و این داروهای سنتی مردم کرمان توسط عشایر و یا افرادی که شغلشان جمع آوری گیاهان دارویی است جمع آوری می شوند و سود قابل توجهی را نیز شامل می شود اما به دلیل اینکه ساماندهی مناسبی در این بخش وجود ندارد سود جویان نیز مثل همیشه مترصد رسیدن به منافع خود هستند و به همین دلیل هر از چند گاهی اخباری در خصوص کشف کامیونهای حامل گیاهان قاچاق دارویی در کرمان که به استانهای دیگر قاچاق می شوند شنیده می شود.
 
 
 
استان کرمان 300 نوع گیاه دارویی دارد که برخی از این اقلام خاص استان کرمان هستند طی سالهای اخیر برخی شرکتهای دارویی در استان کرمان با جمع آوری و بسته بندی و فراوری این گیاهان زمینه صادرات را نیز فراهم کرده اند و تنها در یک مورد شرکتی خصوصی گیاهان دارویی را به 25 کشورجهان صادر می کند.
 
ارزش گیاهان دارویی کرمان شاید با عنوان یک مثال بیشتر دیده شود و آن اینکه در سال جاری تا کنون 30 تن "آنغوزه" از استان کرمان برداشت شده که ارزش این گیاه که در دشتها و کوههای کرمان رشد می کند و نیازی به هیچ گونه سم و کود و نهاده تولیدی ندارد یک میلیارد و 500 میلیون تومان براورد شده است که بخش عمده ای از آن به خارج از کشور صادر می شود.
 
عدم وجود ساز و کار مشخص از صنعتی سودآور
 
همانند انغوزه در استان کرمان گیاهان مثال زدنی دیگری نیز وجود دارد که می توان به زیره اشاره کرد بطوریکه زیره کرمان در صدر سوغات استان قرار گرفته و سالیانه میلیاردها تومان درآمد دارد که بخشی از این گیاه خودرو نیز صادر می شود اما هر چند حرکتهای رو به رشدی در صنعت گیاهان دارویی استان کرمان مشاهده می شود متاسفانه هیچ ساز و کار مشخص و تدوین شده ای در این خصوص وجود ندارد.
 
محمد دهقانی یکی از افرادی است که در خصوص جمع اوری گیاهان دارویی در کرمان از گذشته فعال بوده و هم اکنون در یکی از عطاریهای کرمان فعالیت دارد این مرد کهنسال کرمانی به خبرنگار مهر می گوید: از ابتدای عمرم تا کنون نه من و نه خانواده ام از داروی شیمیایی استفاده نکرده ایم و تنها با استفاده از گیاهان دارویی که از طبیعت جمع آوری می کنیم امراض خود را درمان می کنیم.
 
لزوم افزایش آگاهیهای مردم نسبت به گیاهان دارویی
 
وی افزود: خداوند تمام امکانات مورد نیاز ما را در قالب همین گیاهان و علم طب سنتی در اختیار ما قرار داده است و اگر مردم در خصوص استفاده از این گیاهان آگاهی داشته باشند و به درستی از آن استفاده کنند می توانند زندگی بدون مریضی را بگذارنند.
 
دهقانی ادامه داد: با این وجود استفاده از این گیاهان نیز احتیاطهایی را دارد که باید مورد توجه قرار گیرد مثلا اینکه استفاده از برخی از این گیاهان در کنار یکدیگر می تواند خود باعث ایجاد بیماری شود.
 
وی گفت: استفاده بیش از حد از گیاه نیز حتی می تواند مرگ آور باشد و در این خصوص نباید به صورت سر خود عمل شود و حتما باید از کتابهای مرجع و یا عطاریها پرس و جو شود.
 
دهقانی ادامه داد: همراه سایر اعضای خانواده ام کارمان جمع آوری گیاهان دارویی و عرضه ان به مردم است و این کاری است که سالهاست پدران ما هم دنبال کرده اند.
 
وی گفت: استان کرمان چهار فصل است یعنی اینکه در هر زمان از سال می توانیم چهار فصل را در گوشه ای از استان ببینیم در اوج تابستان نیز برخی مناطق کرمان آنچنان سرد است که برای انسان طاقت فرسا می شود و در زمستان نیز گرما را می توان در برخی مناطق استان دید.
 
دهقانی گفت: همین مسئله شرایطی را به وجود آورده که همه نوع گیاه دارویی در استان کرمان وجود دارد و ندیده ام که برای تهیه گیاهی مجبور شویم از خارج از استان وارد کنیم مگر اینکه به دلیل خشکسالی و مسئله ای طبیعی با مشکل مواجه شده باشیم.
 
وی گفت: کرمان مجموع گیاهان تمام امراض را دارد و تنها باید ساز و کاری برای توسعه این حرفه در نظر گرفته شود که من تا کنون ندیده ام و همه چیز از کارگران جمع آوری کننده گیاهان تا عطاریها به وسیله مردم عادی دنبال می شود.
 
خشکسالی تهدید جدی طب سنتی
 
وی در خصوص خشکسالی هم گفت: هیچ سالی را مثل سالهای اخیر ندیده ام چون گیاهان دارویی خودشان به صورت خودرو در دشت و بیابان رشد و نمو می کنند مثلا از فلان ارتفاع و فلان دشت تنها یک گیاه خاص برای درمان یک بیماری خاص می روید اما وقتی باران نبارد تکثیر گیاه نیز با مشکل مواجه می شود که در برخی موارد چنین شده است.
 
دهقانی گفت: خوشبختانه تخم این گیاهان در زمین وجود دارد و پس از بارندگی بار دیگر شاهد رشد گیاه هستیم به همین دلیل منسوخ نمی شوند اما برخی افراد سود جود هستند که در هنگام جمع اوری گیاه حتی دانه ای برای رشد در سال آینده نمی گذارند که باید واقعا نگران این اوضاع بود.
 
لزوم تشکیل بانک ژنتیکی گیاهان طبی و معطر کرمان
 
محمد سلیمی کارشناس کشاورزی که طی سالهای اخیر در خصوص گیاهان دارویی کرمان در حال تحقیق است در گفتگو با مهر اظهارداشت: استان کرمان کلکسیونی از گیاهان دارویی است و به خوبی می توان از این پتانسیل اقتصادی در راه توسعه و رشد اقتصاد عشایر و روستائیان استفاده کرد.
 
وی با اشاره به مختص بودن برخی از این گیاهان در استان کرمان اظهارداشت: باید اقدامی در راستای مستند سازی و ثبت این گیاهان انجام شود و در نهایت بانک ژنتیک این گیاهان نیز ایجاد شود زیرا در دهه اخیر برداشت بی رویه، خشکسالی و چرای دام به عواملی اصلی در راستای ضربه به این پتانسیل غنی و سنتی کرمان تبدیل شده اند.
 
وی ادامه داد: تا کنون حرکتی جدی و تحقیقاتی که با حمایت گسترده همراه باید در این بخش صورت نگرفته است و این امر نگران کننده است.
 
وی با اشاره به ریشه طب سنتی در خانواده های کرمانی گفت: از سوی دیگر باید دانسته های عطاران کرمان نیز مستند سازی شود و نگذارند این دانسته ها به مرور زمان دچار تغییر و یا فراموشی شوند زیرا هر چند هنوز استفاده از گیاهان دارویی در کرمان رایج است اما مسلما نسبت به گذشته کمتر شده است.
 
سلیمی گفت: خشکسالی و برداشت بی رویه موجب شده در برخی دشتهای استان کرمان عملا شاهد عدم رویش مجدد گیاهان دارویی باشیم زیرا برخی افراد وارد این کار شده اند و در فصل برداشت به صورت بی رویه و غیر اصولی گیاهان را برداشت و به استانهای مجاور منتقل می کنند و این امر تهدید جدی گیاهان دارویی کرمان است.
 
وی همچنین به خشکسالی اشاره کرد و گفت: گیاه دارویی کاملا طبیعی رشد می کند و زمانی که باران نبارد رشد گیاه نیز متوقف می شود این مسئله ای است که در اکثر دشتهای کرمان مشاهده می شود زیرا اتکا آبی این گیاهان تنها به باران است.
 
 
نمایشگاه گیاهان دارویی کرمان در فرانسه و مالزی
 
سید ابراهیم علوی معاون اتاق بازرگانی استان کرمان با اشاره به ظرفیتهای بالای استان کرمان در بخش گیاهان دارویی در گفتگو با مهر با تجاری کردن این پتانسیل اقتصادی تاکید کرد.
 
وی افزود: انجمن گیاهان دارویی در همین راستا تشکیل شده است و اتاق بازرگانی به عنوان بخش خصوصی حمایتهای لازم را از توسعه اقتصاد و سود آوری تجارت گیاهان دارویی در قالب بازار داخلی و خارجی انجام می دهد.
 
وی تصریح کرد: در راستای شناساندن این قابلیت به بازار خارجی برای اولین بار غرفه ای تحت عنوان گیاهان دارویی و معطر استان کرمان در نمایشگاه "سیال" در فرانسه به زودی راه اندازی می شود.
 
مالزی بازار مناسب گیاهان دارویی کرمان/ با طرف مالزیایی به توافق رسیدیم
 
علوی همچنین از معرفی این پتانسیل در نمایشگاه مالزی خبر داد و این کشور را بازاری مناسب در راستای فرصت سازی برای توسعه صادرات گیاهان دارویی و معطر استان کرمان دانست.
 
وی گفت: با تعدادی از تجاران مالزیایی که به کرمان سفر کدند در خصوص صادرات گیاهان دارویی استان به این کشور به توافق رسیدیم.
 
وی خواستار حمایت بخش دولتی از کشت هدفمند گیاهان دارویی شد و ادامه داد: باید از این سرمایه بومی که در استان کرمان وجود دارد نهایت بهره صورت گیرد تا به عنوان یک صنعت بومی شکل گیرد.
 ...........................
گزارش: اسما محمودی
کد خبر 1706251

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha