۱۶ بهمن ۱۳۹۱، ۱۱:۵۵

عقوبت دنیوی و اخروی ریختن آبروی مؤمن بر اساس احادیث و روایات

عقوبت دنیوی و اخروی ریختن آبروی مؤمن بر اساس احادیث و روایات

خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: امام صادق (ع) می فرمایند: کسی که به منظور عیب جویی و ریختن آبروی مومن و اینکه او را از نظر مردم بیندازد سخنی را نقل کند، خداوند او را از ولایتش بیرون کرده، به سوی ولایت شیطان می فرستد ولی شیطان هم او را نمی پذیرد.

از نظر اسلام حفظ جان، مال و آبروی مردم و حتی اندیشه آنان محترم است و ریختن آبروی مؤمن بسیار خطرناک و گناه بزرگی به شمار می رود به همین دلیل است که امام صادق (ع) در حدیثی، حرمت مؤمن را از حرمت کعبه بالاتر دانستند. اما متاسفانه گاهی دیده می شود در جامعه اسلامی حرمت و آبروی اشخاص حفظ نمی شود و با سادگی ابروی مسلمانی را می برند و هیچ توجهی به عقاب دنیوی و اخروی آن ندارند.

آبروی مؤمن به مثابه تمام سرمایه و اعتباری است که در طول زندگی با سختی آن را به دست آورده است. اما این امر مهم که در آیات و روایات اسلامی تأکید بسیاری به آن شده است ممکن است در اثر جهالت و یا غرض ورزی عده ای در یک لحظه از دست برود، چیزی که جبران آن بسیار مشکل است و حتی ممکن است هیچگاه جبران نشود. لذا توجه به آموزه های دینی و عواملی که باعث ریختن آبروی مؤمن می شود بسیار ضروری به نظر می رسد چرا که دقت در آیات و روایات نشان می دهد که خداوند توجه بسیاری به آن داشته تا جایی که هر چیزی که زمینه ریختن آبروی مؤمن می شود صراحتا به آن اشاره شده و از آن نهی شده است.
 
حفظ آبروی مؤمن آنقدر ارزش دارد که خداوند آن را خود بر عهده گرفته است. پیامبر اکرم (ص) در حدیثی می فرمایند: از خداوند درخواست کردم که در روز حساب، حساب رسی امت را به خودم واگذار کند که بندگان اگر لغزشی داشتند آبروی من پیش پیامبران پیشین نرود. خداوند پاسخ داد حساب آنها را خودم به عهده می گیرم که اگر لغزشی داشتند آبرویشان پیش تو نرود .
 
اباعبدالله الحسین(ع) همو که جان و آبرو و خانواده خویش را برای حفظ اسلام و جامعه اسلامی فدا کرد در حدیثی، آبروی مؤمن را یکی از حریمهای پنجگانه الهی توصیف کرده و می فرماید:" لِلهِ عَزَّ و جَلَّ فی بِلَادِهِ خَمسٌ حُرَم ؛ حُرمَةٌ رَسولِ اللهِ و حُرمَةُ آلِ الرَّسولِ و حُرمَةُ کِتابِ اللهِ عَزَّ و جَلَّ و حُرمَةُ کَعبَةِ اللهِ و حُرمَةُ المُؤمِنِ " مملکت خداوند بزرگ را پنج حریم است : حریم پیامبر (ص) و حریم آل پیامبر و حریم کتاب خدای بزرگ و حریم کعبه الهی و حریم مؤمن "
 
در روایتی پیامبر خدا محمد مصطفی(ص) رو به کعبه کرد و فرمود: "آفرین بر تو ای خانه ( خدا ) چقدر نزد خداوند بزرگی و حرمت داری! اما به خدا سوگند که مؤمن (نزد خداوند) محترم تر از توست، زیرا خداوند از تو یک چیز را حرام و محترم قرار داده است، ولی از مؤمن سه چیز را: مالش ، جانش و گمان بد او را محترم قرار داده است.
 
همچنین رسول خدا (ص) فرمود: هر حسنه ای صدقه است و هر چیزی که مرد مسلمان از ثروت خود برای خود و خانواده اش انفاق کند ، برای او صدقه (نزد خدا) نوشته می شود و هر چیزی که شخص مسلمان به وسیله آن، آبروی خود را حفظ کند، برای او به خاطر حفظ کردنش، صدقه نوشته می شود.
 
در احادیث بسیاری از ائمه معصوم(علیهم السلام) بر دفاع از آبروی مؤمن تأکید شده است. امام صادق (ع) می فرمایند: هر کس از شما بتواند خداوند متعال را با دستی نیالوده به خون و اموال مسلمانان و زبانی سالم از لطمه زدن به آبروی آنان دیدار کند، پس باید چنین کند. همچنین امام زین العابدین (ع) فرمود: هر که از لطمه زدن به آبروی مسلمانان خودداری کند، خداوند عز و جل روز قیامت از لغزش او درگذرد.
 
مردی در حضور رسول خدا (ص) از کسی بدگویی کرد، در همان جا فرد دیگری از او دفاع کرد. حضرت فرمودند : "کسی که جلوی آبروریزی برادر مومنش را بگیرد، از آتش دوزخ در امان است" و در روایت دیگر است که فرمودند: "کسی که در غیاب برادر (مسلمان) خود از او دفاع کند، بر خداوند لازم است که او را از آتش جهنم محافظت کند".
 
در حدیثی از امام صادق(ع) چنین آمده است که فرمود: خدای بزرگ می فرماید هر که بنده مؤمنم را خوار سازد مرا به ستیز فرا خوانده است و هر که بنده  مؤمنم را بزرگ دارد از خشمم در امان ماند.
 
بر اساس آیات قرآن و روایات اسلامی غیبت مؤمن حرام و از گناهان کبیره به شمار می رود و در روایت آمده است که  کسی که در مجلسی غیبت برادر خود را بشنود و در مقام رد آن بر آید و از او دفاع کند خداوند هزار نوع از شرور دنیا و آخرت را دور خواهد ساخت. از این روایت چنین برداشت می شود که نه تنها نهی از غیبت کردن کافی نیست بلکه بر هر فردی لازم است که از برادران دینی خود دفاع کند و در حفظ آبروی وی بکوشد و انتقادها و عیب هایی را که به برادر دینی اش وارد می شود با توجیه صحیح و خداپسندانه دفع کند و زمینه شایعه پراکنی ها و اشاعه فحشاء را از بین ببرد تا دیگر کسی جرأت نکند بدون دلیل مطلبی را به کسی نسبت دهد. 
 
اتهام، حسادت، افراط در شوخی و خنده، استهزاء، تجسس، عیب گویی، غیبت از عوامل آبروریزی به شمار می رود. امام صادق (ع) می فرمایند : کسی که به منظور عیب جویی و ریختن آبروی مومن و اینکه او را از نظر مردم بیندازد سخنی را نقل کند ، خداوند او را از ولایتش بیرون کرده، به سوی ولایت شیطان می فرستد ولی شیطان هم او را نمی پذیرد .
 
ابی برده گوید: پیامبر خدا (ص) با ما نماز گذارد و پس آنگاه شتابناک به پا خواست و به سوی در مسجد رفت و دست بر در نهاد و با صدایی بلند بانگ برداشت: ای ایمان آورندگان به زبان که ایمان در دلتان جای نگرفته! عیبهای مؤمنان را نجویید ؛ زیرا هر که عیب های مؤمنان را بجوید خداوند نیز در پی عیب های او باشد و هر که خداوند عیب هایش را بجوید رسوایش سازد هر چند درون خانه اش باشد.
کد خبر 1808170

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • انا ۱۸:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
      4 0
      تشکر
    • مریم ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۰۵
      4 0
      پناه می برم به خدا
    • محمد مهدی ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۶
      7 0
      خدوندا پناه میبرم برتو
    • ح ۲۰:۳۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۶
      28 0
      خدایا خداوندا لال کن زبان هر نامردی رو که ابروی دیگران باری میگیره
    • ش ب ۰۱:۳۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۰
      25 1
      هیچ وقت کسی رو که ابرویی برای من پیش مردم نذاشت رو نمیبخشم.امید وارم نتیجه ی کارشو ببینه به زودی.
    • ح ب ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۴
      19 2
      هیچوقت نمیتونم کسی رو ک رازمو جلوی بهترین کسم فاش کرد و آبروم رو ریخت ببخشم...
      • سک IR ۰۳:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۹
        0 0
        سلام درست حرف منو ز دی منم همین خاست رو از خدا دارم چون بامن هم همین کار شده
    • عبد ۰۱:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
      4 0
      بي زحمت ادرس روايتي كه در مورد ٣ حريم مومن است را قراردهيد
    • ا گ ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۰
      14 1
      ای خدای بزرگ پروردگار جهان از تو درخواست میکنم قسمت میدم به آبروی حضرت فاطمه این خانواده رو که آبروی منو براحتی ریختن هندست شیطان کنی من این خانواده رو به تو واگذار میکنم یا رب العالمین
    • قاسم IR ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      2 1
      حتی ریختن آبروی کافر هم بی شرمانه است
    • شکیلا IR ۲۱:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۶
      3 0
      ای خدای بزرگ کسانی روکه سعی دارن آبروی بندگانت روببرن به توواگذارمیکنم .
    • IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۸
      0 0
      شاید بعداز کار اشتباه طرف پشیمان باشد چطور افراد به خودشان اجازه میدهند ابروی دیگران را بریزند ؟ البته که برای کسیکه پشیمان نشده هم نمیشود ابرو ریزی کرد .
    • ا.خ IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
      3 0
      سخته آبروی کسی رو بردن خیلی تلخ و زجرآور ه ولی با بردن آبروی من با من خیلی بد کردن خدایا خانواده و آن شخصی ک آبروی منو برد رو ب تو واگزار میکنم
    • نادم IR ۰۰:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
      0 1
      خدایا بخودت واگذارش کردم من که همه جوره حمایتش کردم ولی زنم بخاطر یه اشتباه آبرومو برد
      • فرانک IR ۱۶:۴۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۱۵
        0 0
        پس من که شوهرم هر جا میشینه آبروی منو به شوخی میبره آخر سر هم میگه شوخی کردم ولی دیگه آبرویی که رفت بر نمیگرده
    • علی حمزه IR ۰۵:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۶
      0 0
      آبروی مؤمن از رفتن به کعبه بالاتر است .