۲۷ بهمن ۱۳۹۱، ۲۰:۰۳

در برنامه تلویزیونی مطرح شد؛

روحانی: اگر آمریکا صداقت داشته باشد بازی برد-برد امکان پذیر است

روحانی: اگر آمریکا صداقت داشته باشد بازی برد-برد امکان پذیر است

نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی،با بیان اینکه قطعا آمریکا به دنیال جنگ با ایران نیست، گفت: اگر آمریکایی ها صداقت نشان دهند و آماده حل معضلات بین دو کشور باشند بازی برد-برد امکان پذیر است.

به گزارش خبرنگار مهر، حسن روحانی، نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی و یکی از چهره هایی که به احتمال زیاد در انتخابات سال آینده شرکت خواهد داشت، در مصاحبه ای تلویزیونی به سوالات مجری در خصوص چگونگی شکل گیری شورای امنیت ملی ، انرژی هسته ای و انتخابات پاسخ گفت.

حسن روحانی در ابتدای این مصاحبه تلویزیونی با بیان این که از سال 39 درس حوزوی را آغاز و سال 40 وارد حوزه علمیه قم شده ام ، گفت: نهضت و جریان انقلاب از سال 41 آغاز شد و من هم از همان شروع به عنوان سرباز کوچک در کنار انقلاب بودم. اولین بار 14 ساله بودم که تحت پیگرد قرار گرفتم. در آن سال ها من اعلامیه امام (ره) را از قم می گرفتم و برای پخش به سمنان می بردم که در پی همین ماجرا هم تحت پیگرد رژیم شاه قرار گرفتم. این اقدام در واقع اولین حرکتی بود که در مسیر انقلاب انجام دادم.

وی در مورد آشنایی خود با حضرت امام خمینی (ره) گفت: علی رغم اینکه در آن سال ها امام هنوز شهرت چندانی نداشت و آیت الله بروجردی مرجعیت را برعهده داشتند اما از سال 39 با نام امام (ره) آشنا بودم. از طرفی بسیاری از اساتید ما در حوزه علمیه قم از شاگردهای امام بودند و ما بزرگی و عظمت امام را از زبان این اساتید می شنیدیم. سال 41 هم که نهضت آغاز شد، اعلامیه های امام در کنار اعلامیه بقیه مراجع منتشر می شد و با توجه به جاذبه های اعلامیه های ایشان، جذب ایشان شدم و جزو ارادتمندان ایشان بودم. سال 1340 برای اولین بار امام را در منزل ایشان زیارت کردم.

وی افزود: در سخنرانی معروف عاشورای 42 هم که امام آن سخنرانی آتشین را انجام داد در مدرسه فیضه حضور داشتم. محرم آن سال، ما روزانه در منزل امام حاضر می شدیم و در جلسات شرکت می کردیم. قیام 15 خرداد که مردم به خاطر دستگیری امام قیام داشتند، من هم در کنار مردم قم حضور داشتم. آن روز با یکی از طلاب جوان که با یکدیگر هم درس بودیم، در این تظاهرات شرکت کردیم که ایشان آن روز به شهادت رسید.

عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه این مصاحبه در پاسخ به رنجبران در مورد اینکه پیش از پیروزی انقلاب چه فعالیتی داشته، گفت: ایام قبل از پیروزی انقلاب، در پاریس و در محضر امام بودم، بعد از ورود امام (ره) به ایران، پروازها تا چند روز انجام نمی شد و به همین دلیل ما چند روز بعد از عظیمت امام، به ایران آمدیم و همزمان با پیروزی انقلاب وارد کشور شدیم. در آن ایام در مسیر تکمیل درسم در رشته حقوق حرکت می کردم. وقنی امام به پاریس آمدند به طور طبیعی درس را رها کردم و وقتم را بیشتر صرف سخنرانی در دانشگاه های مختلف اروپایی کردم و در تظاهرات های مختلفی که در شهرهای مختلف اروپایی شکل می گرفت، شرکت می کردم.

مردم همیشه با پیشتازی خود کوتاهی مسوولان را جبران کرده اند

روحانی در ادامه این برنامه با اشاره به پیشتازی مردم در میدان های مختلف گفت: مسئولین قاعدتاً از جنس مردم و در کنار مردم هستند و معمولاً منتخب همین مردم بوده اند اما مردم همواره پیشتاز بوده و هستند. مثلا در دفاع مقدس همه مسولین حضور داشتند و انجام وظیفه می کردند اما بسیج پیشتاز بود و نیروی مردمی یک قدم جلوتر از دیگران بود. به عقیده بنده همیشه مردم پیشتاز بوده‌اند و فداکاری و ایثار بیشتری داشته‌اند و کم نگذاشته‌اند. اگر مسولی در انجام وظایف خود کوتاهی کرده باشد هم مردم کم نگذاشته اند و بار اصلی بر دوش مردم بوده‌اند و در واقع پیشتازی مردم را نمی توان نادیده گرفت.

نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی در مورد مسئولیت های بعد از انقلاب خود هم چنین گفت: بعد از پیروزی انقلاب اولین کاری که به من سپرده شد، ساماندهی ارتش بود. مقام معظم رهبری این وظیفه را بر عهده گرفته بودند، من وقتی به خدمت ایشان رسیدم تقریباً اوایل فروردین 58 بود، ایشان فرمودند شما بیایید و کمک کنید تا ارتش را سامان بدهیم. در واقع در کنار آیت الله خامنه ای به ساماندهی پادگان های نظامی پرداختیم.

وی ادامه داد: در اولین مجلس شورای اسلامی هم به عنوان مردم سمنان وارد مجلس شدم و در چهار دوره بعد هم به عنوان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی حضور داشتم. عضویت در شورای سرپرستی صدا و سیما مسئولیت دیگر من بود و بعد هم در دفاع مقدس به عنوان رئیس کمیسون دفاع مجلس شورای اسلامی فعالیت داشتم. از سال 62 هم معاون فرماندهی جنگ و از سال 64 رئیس ستاد جنگ و از اواخر سال 64 رئیس پدافند هوایی بودم.

وی در مورد چگونگی شکل گیری شورای عالی امنیت ملی هم گفت: این شورا در بازنگری قانون اساسی به وجود آمد. قبلاً در قانون اساسی یک شورایی به نام شورای عالی دفاع وجود داشت اما در جنگ مسئولین به این نتیجه رسیدند که شورای عالی دفاع کافی نیست و به همین دلیل شورای عالی پشتیبانی جنگ تشکیل شد متعاقب آن ستاد پشتیبانی جنگ تشکیل شد که من رئیس این ستاد بودم. در بازنگری که در قانون اساسی به وجود آمد حس شد که جای شورایی مثل شورای عالی امنیت ملی خالی است که هم بتواند کار شورای عالی دفاع و هم کار شورای عالی پشتیبانی را انجام دهد. بعد از تصویب قانون اساسی، نیاز بود که شورای عالی امنیت ملی فعال شود و برای این مهم نیاز به دبیرخانه بود. از همان ابتدا رهبری فرموده بودند که بنده نماینده ایشان در شورای امنیت ملی باشم و آقای هاشمی (رئیس جمهور وقت) هم مسولیت تشکیل دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی را به من سپردند و در نهایت من 16 سال دبیر شورای عالی و نماینده رهبری در این شورا بودم. در هشت سال بعد هم من همچنان نمایندگی رهبری را دارم اما دو دبیر دیگر جایگزین بنده شده اند.

روحانی در ادامه این مصاحبه در مورد این که پرونده هسته ای چگونه به شورای عالی امنیت ملی سپرده شد، گفت: برنامه هسته ای به طور طبیعی به شورای عالی امنیت ملی مربوط نبود و ما در شورا کارهای خاص خودمان را دنبال می کردیم. مثلاً حمله آمریکا به عراق و این که ما باید چه کاری انجام دهیم به ما مربوط می شد و به صورت مستمر جلساتی در این زمینه داشتیم یا مثلاً حمله آمریکا به افغانستان و... در مورد اینگونه مسائل به صورت روزانه جلساتی داشتیم و تصمیماتی اتخاذ می کردیم.

بحث هسته ای از تابستان 81 آغاز شد

وی ادامه داد: بحث هسته ای ایران از تابستان 81 آغاز شد و منجر شد به سفر البرادعی به تهران... آمریکایی ها خودشان را آن روزها برای حمله به عراق آماده می کردند. بعد از حمله آمریکا به عراق و سرنگونی صدام، آمریکایی ها دچار غرور شدند و فکر کردند به یک پیروزی بزرگ دست یافته اند. همین شد که آمریکا بر آژانس فشار آورد که پرونده ایران را جدی تر پیگیری کند. در خرداد 82 شورای حکام بیانیه ای صادر کرد (در آن روزها کار پرونده هسته ای در اختیار وزرات خارجه و سازمان انرژی هسته ای بود). شهریور 82 یک قطعنامه شدید الحن در آژانس علیه ایران صادر شد. این قطعنامه بر مبنای ماده 18 اساسنامه بود و می خواستند پرونده را به شورای امنیت ارسال کنند. این قطعنامه برای مسولین نگران کننده بود و از این جا بود که تصمیم بر این شد که پرونده به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی سپرده شود و در نهایت با نظر رهبری مسولیت پرونده به من سپرده شد.

روحانی بای بیان این که از همان آغاز چند هدف برای ما مشخص شد، اظهار داشت:هدف اول این بود که پرونده به شورای امنیت ارسال نشود، هدف دوم این بود که ما به گونه ای کار کنیم که فعالیت و فناوری هسته ای ما به طور کامل تعلیق نشود و ادامه پیدا کند. مساله سوم این بود که در این قطعنامه ما را متهم کرده بودند که ایران ناقض ان پی تی است.

وی افزود: خب اگر این اثبات می شد حق ما برای فعالیت هسته ای زیر سوال می رفت و به همین دلیل هدف سوم ما این بود که از صندلی اتهام خارج شویم و روی صندلی ادعا بنشینیم و اثبات کنیم که ما ناقض ان پی تی نیستم. در مذاکرات تهران این سه هدف را دنبال می کردیم، در این مذاکرات بحث های زیادی صورت گرفت.

وی تصریح کرد: اولین بحث ما این بود که تعلیق همه فعالیت ها را محدود کنیم و گفتیم که ما به صورت داوطلبانه و برای اعتماد سازی بخشی از فعالیت ها را تعلیق خواهیم کرد. آن ها می گفتند چیزی به نام داوطلبانه نداریم و از طرفی قطعنامه از شما خواسته است که همه فعالیت ها را تعلیق کنید اما در نهایت آن ها این موضوع را پذیرفتند که ما داوطلبانه این کار را انجام دهیم و تعلیق به گاز رسانی نطنز محدود شود.

دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی افزود:ما طوری عمل می کردیم که قطعنامه بعدی، مناسب تر باشد اما نگران این بودیم که آمریکا به طور خودسر، پرونده هسته ای ایران را به شورای امنیت بفرستد. این موضوع را با سه وزیر اروپایی مطرح کردیم و با توافقی که حاصل شد آن ها گفتند ما نخواهیم گذاشت پرونده به شورای عالی امنیت ملی ارسال شود. ما گفتیم اگر آمریکایی ها پرونده را ببرند چه می کنید که فرانسوی ها و متعاقب آن انگلیسی ها گفتند اگر این اتفاق افتاد ما از حق وتو استفاده خواهیم کرد.

روحانی در ادامه گفت:ما فعالیت های هسته ای را ادامه دادیم و نیروگاه اصفهان سال 83 کامل شد. آب سنگین اراک به ثمر نشست، کیک زرد بندرعباس تولید شد و... مهم ترین نکته این بود که باید کاری می کردیم که شورای حکام قبول کند که فعالیت ایران صلح آمیز است. خوشبختانه ما توانستیم در قطعنامه شورای حکام آذر 83 به این موفقیت برسیم. در این قطعنامه اشاره شد که فعالیت های هسته ای ایران به سمت فعالیت های نظامی منحرف نشده است. نکته دیگر این بود که ایران اگر قصوری داشته، اقدامات اصلاحی هم انجام داده است. در نهایت فکر می کنم توانستیم به سه هدفی که سران نظام برای ما مشخص کرده بودند، رسیدیم.

کشوری که به صراحت می گوید دنبال بمب نیستم و زیر نظر آژانس کار می کنم باید از حق خود دفاع کند

روحانی با بیان اینکه فعالیت هسته ای ما قانونی و صلح آمیز است، اضافه کرد: ما از ان پی تی تخلف نکرده ایم و تمام فعالیت های ما زیر نظر دوربین های آژانس است و طبق پادمان و حتی فراتر از آن بازرسی های آژانس برقرار است. از همه مهم تر این نکته است که رهبری اعلام کردند که هسته ای نظامی از دیدگاه شرع ما حرام و غیر مجاز است. کشوری که به صراحت می گوید دنبال بمب نیستم و زیر نظر آژانس کار می کنم باید از حق خود دفاع کند.

آمریکایی ها و اروپایی ها با دغل بازی ایران را تحریم کردند

وی ادامه داد:ما باید سعی کنیم نقشه های آمریکا را نقش بر آب کنیم. آمریکایی ها و اروپایی ها با دغل بازی تحریم هایی را بر علیه ایران اتخاذ کرده اند و ما باید حقوق ملت ایران را دنبال کنیم.

روحانی در بخش دیگری از مصاحبه تلویزیونی خود با بیان این که غرب دوست دارد فشارها را ادامه دهد گفت: اگر غرب به این نتیجه برسند که این تحریم ها فایده ای ندارد و ببینند که ملت ایران می تواند با وجود تحریم به فعالیت های سیاسی و اقتصادی خود ادامه دهد، دست از فشارها خواهد برداشت.

وی تصریح کرد: ادامه فشار ها به ایران معضلی را برای غرب در منقطه به وجود خواهد آورد. عکس العمل ملت ایران برای غرب مشکلاتی را به وجود خواهد آورد. آن ها هم منطقه با ثباتی را نیاز دارن، غرب اگر به این نتیجه برسد که به جای فشار باید به مذاکره واقعی روی بیاورد و به جای فشار تحریم به مذاکره ای جدی بپردازد، این مسائل حل خواهد شد. باید به نقطه ای برسیم که غرب حس کند ادامه تحریم به نفع آن ها و منطقه نخواهد بود و راه حل بهتر از تحریم هم وجود دارد.

مذاکره با 5+1 هیچ سودی برای ما نداشته است

نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری با اشاره به مذاکرات 5+1 هم گفت: مذاکرات 5+1 سودی به حال ما و غرب نداشته است جز اینکه فضای سیاسی را تلطیف کرده است. ما به ثمره عملی از این مذاکرات نرسیده ایم. ثمره عملی یک نوع توافق است، درست است که مواضع ما در این مذاکرات تبیین شده است اما مذاکره برای بیان نظرات نیست و برای رسیدن به یک نوع توافق بین طرفین است.

وی افزود: امیدوارم در ادامه مذاکرات غرب دست از لجبازی بردارد و آماده تفاهم شود و بر مبنای ادعاهای خود عمل کند. آن ها می گویند ما نگران هستیم که فعالیت های ایران در آینده منحرف نشود، این حرف غیرقانونی است چون آژانس بالای سر کار هست و نظارت کافی را دارد.

وی با بیان اینکه ما همواره به غرب گفته ایم که برای اعتماد سازی آماده ایم، ادامه داد: یک بار با اروپایی ها توافق کردیم که اگر ما باهم به تفاهم نمی رسیم، این را واگذار کنیم به آژانس تا طبق فرمول آژانس پیش برویم اما آمریکا اجازه این کار را نداد. من با آقای شیراک و شرودل بر سر این فرمول توافق کردم. شاید یکی از راه حل ها این باشد که آژانس فرمولی را تهیه کند که ایران به غنی سازی برسد و جامعه جهانی هم نگران انحراف نظامی نباشد.

روحانی در مورد روابط ایران و آمریکا هم گفت: من جنگ را قبول ندارم. جنگ ما و آمریکا نه به نفع ماست و نه به نفع آمریکا. فکر نمی کنم در این مقطع آمریکایی ها به دنبال جنگ با ایران باشد. شاید بوش در مقطعی به دنبال جنگ با ایران بوده باشد، اما امروز این شرایط وجود ندارد چون آمریکا می داند که آثار این جنگ چقدر برای منطقه و منافع آمریکا مخرب خواهد شد. پایان تخاصم بین ایران و آمریکا جنگ نخواهد بود، البته شاید اسرائیل به دنبال این باشد اما قطعاً آمریکایی ها به فکر جنگ با ایران نیستند.

اگر آمریکا صداقت داشته باشد مذاکره امکان پذیر است

وی ادامه داد: اگر آمریکایی ها صداقت نشان دهند و آماده حل معضلات بین دو کشور باشند بازی برد-برد امکان پذیر است.

انتخابات آینده باید نقص انتخابات گذشته را بپوشاند

روحانی همچنین در مورد انتخابات یازدهم ریاست جمهوری هم گفت: من فکر می کنم انتخابات پیش رو اهمیت زیادی دارد. به دلیل همین جوی که دشمن برای کشور ما به وجود آورده است حضور ما در انتخابات بسیار مهم است. این انتخابات باید نقص بعد از انتخابات گذشته را بپوشاند و انتخاباتی برگزار شود که دنیا جلوی عظمت ملت ایران سر خم کند. همه ما باید از امروز مراقب رفتارمان باشیم.

اعتماد و امانت داری اساس انتخابات است

وی خطاب به کسانی که از امکانات ملی استفاده می کنند و این امکانات در اختیارشان است، گفت: من خواهش می کنم به گونه ای عمل کنند که مردم حس کنند هیچ کس به دنبال یک کاندید خاص نیست و این مردم هستند که انتخاب می کنند. اگر نوع رفتار و بیان ما به گونه ای باشد که شائبه ای ایجاد کند که شاید فلان کاندیدا مد نظر هست، فضا از فضای قانونی و نشاط آور خارج می شود. اگر همه به قانون مقید باشند هیچ مشکلی به وجود نمی آید. قانون گرایی باید پررنگ باشد و همه آن را حس کنند. اساس انتخابات اساس اعتماد و امانتداری است. در انتخابات ریاست جمهوری قوه مجریه کشور به دست مردم ساخته می شود.

وی ادامه داد: انقلاب به دلیل امید و اعتماد ملی و همینطور وحدت مردم پیروز شد. اگر وحدت و امید و اعتماد نبود مگر پیروزی ما میسر بود؟ انتخابات مقطعی است که باید با امید و اعتماد و وحدت سراسری برگزار شود. نباید بگذاریم انتخابات خوب ریاست جمهوری یازدهم به مسائلی آلوده شود که شکوه و عظمت حضور مردم کمرنگ شود.

روحانی در بخش پایانی خود با رنجبران در مورد نقض خواص هم گفت:خواص در توضیح دادن ابعاد مساله، در تشویق مردم به قاون گرایی، ایجاد اعتماد بین مسئولین و مردم و همچنین ایجاد آرامش نقش به سزایی دارند.

وی افزود: حضور مردم وظیفه مهمی است. مردم می خواهند بخشی از حق مسلم خودشان را به فرد یا افرادی واگذار کنند. حکومت برای مردم است و این مردم هستند که در چهارچوب قانون اساسی بخشی از حق خود را به عنوان امانت به یک نفر به مدت چهار سال واگذار می کنند.

وی خاطرنشان کرد: همه ما باید تلاش کنیم که مردم حس کنند یک کار بزرگی را برای آینده کشورشان انجام می دهند. مردم به دنبال دولتی کار آمد هستند و وظیفه همه مسئولین و خبرگان جامعه است که خودشان را برای یک انتخابات پر شور و پرنشاط آماده کنند. نظم و انظباط و سلامت انتخابات مردم ایران چشم همه دنیا را انشالله خیره خواهد کرد.

 

کد خبر 1815779

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha