۲۷ آبان ۱۳۹۳، ۹:۵۹

مهر گزارش می دهد/

بیابان‌زایی، عروس زاگرس را تهدید می‌کند/ وضعیت بحرانی ۱۴۰ هزار هکتار از عرصه‌های بیابانی ایلام

بیابان‌زایی، عروس زاگرس را تهدید می‌کند/ وضعیت بحرانی ۱۴۰ هزار هکتار از عرصه‌های بیابانی ایلام

ایلام - خبرگزاری مهر: شاید باورش سخت باشد که چطور استان کوهستانی ایلام بیابان دارد، ولی در شهرستانهای دهلران و مهران در جنوب استان که هم مرز با عراق هستند بیابان زایی در حال پیشروی است و در این رابطه تاکنون چند روستا در منطقه دهلران تخلیه شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، استان ایلام به دلیل طبیعت سرسبز، کوهستانی، جنگلهای بی شمار و بسیاری از زییایی های خدادادی، در کشور به عروس زاگرس شهرت یافته است.

ایلام در غربی ترین نقطه ایرن و با ۴۲۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارای بیش از ۶۴۰ هزار هکتار جنگل است و حدود ۸۷ درصد مساحت استان را منابع طبیعی تشکل می دهد.

استان ایلام به استانی چهار فصل با آب و هوای متنوع مشهور است و به همین دلیل در کنار کوهستان و جنگل، مناطقی با آب و هوای بیابانی در این استان قابل مشاهده است.

در این بین شهرستانهای مهران و دهلران عمده کانون های بیایانی استان هستند که در مرز کشور عراق قرار دارند که در فصل تابستان دمای این دو شهرستان به بیش از ۵۰ درجه هم می رسد.

متأسفانه هم اکنون بیابانی زایی در شهرستان دهلران در حال پیشروی است و متاسفانه روستاهای مختلفی در این شهرستان به دلیل خشکسالی تخلیه شده و نیازمند توجه مسئولان است.

۴۲۵ هزار هکتار عرصه بیابانی در استان وجود دارد

خیرالله آذرکردار مدیرکل منابع طبیعی استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: استان ایلام با ۲۰ هزار کیلومتر مربع دارای ۸۷ درصد منابع طبیعی است، یعنی  ‎ ۱.۷ میلیون هکتار آن را عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع تشکیل می دهد.

وی بیان داشت: هم اکنون ۴۲۰ هزار هکتار عرصه بیایانی در استان ایلام وجود دارد که از این میزان حدود ۱۴۰ هزار هکتار در وضعیت بحرانی قرار دارد که باید هرچه سریعتر برای مبارزه با آن اقدامی اساسی انجام داد.

بیابان لوت

آذرکردار عنوان کرد: بیش از ۲۱ درصد از مساحت دو میلیون هكتاری این استان را بیابان تشكیل می دهد.

این مسئول عنوان کرد: این نقاط بحرانی در شهرستان های مرزی مهران و دهلران واقع شده اند که به دلیل خشکسالی، هجوم شن های روان، ریزگردها و بی آبی و عدم پوشش مناسب جنگلی در معرض بیابانی شدن هستند.

وی ادامه داد: کار تثبیت تاکنون در ۱۰ هزار هکتار از ارضی که کانون بحرانی بیابان است انجام شده و برای مهار کانون های بحرانی برنامه های جدی در دستور کار منابع طبیعی قرار دارد. بیابان زدایی مسئله ای جهانی بوده و تنها به مناطق جغرافیایی خاص محدود نمی شود و برای کنترل این پدیده عزم ملی و مدیریت جهادی لازم است.

مدی کل منابع طبیعی استان ایلام تصریح کرد: مهمترین علت گسترش بیابان در ایلام تخریب پوشش گیاهی ناشی از چرای بی‌رویه دام، فرسایش خاک، تعادل نداشتن دام با مرتع و جنگل و وضعیت پستی و بلندی محیط طبیعی استان است.

وی بیان داشت: در سال جاری ۲۰ میلیارد ریال اعتبار استانی و ملی برای مقابله با پدیده بیابانزایی در استان اختصاص یافته است و کاشت نهال یکی از مهمترین راه های مقابله با بیان است که امید است بتوان از رشد بیان در استان جلوگیری کرد.

آذرکردار عنوان کرد: برنامه هایی در دست اقدام است که بتوانیم سطح بیشتری از عرصه های بیابانی را تثبیت کنیم و به مقابله جدی با پدیده شوم بیابانزایی بپردازیم. کنترل این مهم با روش های چون نهالکاری، بذر پاشی، مالچ پاشی، ایجاد بادشکن، مراقبت و آبیاری امکان پذیر است.

تلاش برای جلوگیری از بیایانی شدن مناطق ایلام

هفته گذشته استانداران ایلام و میسان عراق برای جلوگیری از گسترش بیایان در مرزهای دو استان با هم به تفاهم رسیدند و محمد رضا مروارید استاندار ایلام اعلام کرد: در بحث مربوط به کشاورزی و منابع طبیعی در راستای بیابان‌زدایی(کمربند سبز یا توسعه جنگلداری) دو استان می‌توانند همکاری و اقدام‌های خوبی انجام دهند.

در این بین استاندار میسان عراق به ایجاد کمربند سبز و مبارزه با بیابان‌ زایی در دو استان میسان و ایلام اشاره کرد و گفت: از این طرح بسیار استقبال می‌کنیم و از مسئولان استان ایلام می‌خواهیم که با توجه به کمبود فضای سبز در استان میسان نهال به‌عنوان هدیه در اختیار ما بگذارد.

وی عنوان کرد: همکاری برای مبارزه با بیابان‌زایی میان دو استان هم‌جوار که با کانون‌های بحرانی بیابان‌زایی مواجه‌اند و ریزگردها نیز از پیامدهای این مناطق است یک ضرورت برای حفظ سلامتی مردم دو کشور است.

روستاهایی که تخلیه شد

هم اکنون چند روستا در شهرستان دهلران تخلیه شده چراکه كانون های بحرانی فرسایش بادی استان ایلام شامل عین خوش، ابوغویر و حسن قندی در شهرستان دهلران قرار دارد.

سالانه 19 میلیارد ریال خسارت ناشی از بیابان زایی به ایلام وارد می شود و حرکت شن های روان، مراتع چرای دام ها را از بین برده و همچنین باعث از بین رفتن منابع اقتصاد روستاها می شود.

در صورت بی‌توجهی به این مساله ادامه روند فرسایش خاک باعث نابودی پوشش گیاهی و اراضی حاصلخیز منطقه می‌شود و مقابله با این مساله جز با توجه ویژه و مسئولان استانی و کشوری امکان پذیر نیست.

سخت است بگوییم ایلام عروس زاگرس بیابانی شد.

کد خبر 2423372

برچسب‌ها