۸ دی ۱۳۹۵، ۸:۴۶

موسوی در گفتگوی مشروح با مهر:

آشفتگی سیاسی شدید در نظام سیاسی انگلیس

آشفتگی سیاسی شدید در نظام سیاسی انگلیس

سفیر سابق ایران در فنلاند گفت: وضعیت فعلی انگلیس نشان از یک آشفتگی سیاسی در آن کشور دارد.

سید رسول موسوی سفیر اسبق ایران در فنلاند در خصوص اظهارات اخیر نخست وزیر انگلیس علیه ایران و چرایی این موضوع در برهه کنونی منطقه که شرایط حساسی را پشت سر می گذارد، در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: این موضوع را می توان در سه سطح بین المللی، منطقه ای و داخلی انگلیس مورد بحث و توجه قرار داد. در سطح داخلی درست در همان زمانی که خانم ترزا می نخست وزیر انگلیس آن مسائل را علیه ایران مطرح می کند، وزیر خارجه آن کشور هم یک بحثی را علیه عربستان مطرح می کند، اما دفتر نخست وزیر ابتدا آن را تکذیب می کند و بعد از آن شرایط را باز به گونه ای دیگر جلوه می دهد.

کارشناس مسائل بین الملل اظهارکرد: وضعیت فعلی انگلیس نشان از یک آشفتگی سیاسی در آن کشور دارد، از طرفی آنها واقعیت های موجود در منطقه را می دانند که اساساً منشاء تروریسم کجا است و از طرفی هم می دانند که علت صدور تسلیحاتشان به عربستان ریشه در کجا و در چه اتفاقاتی دارد.

وی بیان کرد: به نظرم در سطح منطقه ای، مجموعه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با نوعی احساس بی پناهی امنیتی مواجه شدند و این کشورها حس امنیت خود را درونی نمی دانند، یعنی امکان اینکه در امنیت به خودشان اتکا بکنند را ندارند و نیاز به یک پشتوانه خارجی در این خصوص دارند.

اختلاف مواضع میان اعراب با ترامپ وجود دارد

موسوی گفت: با توجه به صحبت هایی که تاکنون ترامپ کاندیدا و ترامپ منتخب آمریکا مطرح کرده که شاید متفاوت باشد با آن چیزی که ترامپی که به کاخ سفید ورود پیدا می کند، می توان به وضوح به این موضوع پی برد که حرف های تندی را علیه عرب ها مطرح کرده است که این می تواند باعث نگرانی برخی کشورهای عربی منطقه شود، کما اینکه هزینه های میلیاردی سعودی ها در حمایت از هیلاری کلینتون در انتخابات امریکا نیز بر این اختلاف مواضع میان ترامپ و عربستان صحه می گذارد.

سفیر اسبق ایران در فنلاند با بیان اینکه آمریکائی ها پیشتر می گفتند که ما تامین کننده امنیت عربستان هستیم اما امروز حرف دیگری را مطرح می کنند، ادامه داد: امروز آمریکا می گوید که عربستان این میزان درآمد سرشار از نفت را که دارد ناشی از امنیتی است که ما برای آنها تامین کرده ایم و باید هزینه آن را بدهند، یعنی این دفعه نه تنها آمریکا تضمین امنیت به آنها نمی دهد بلکه می خواهد هزینه های تامین امنیت خود را هم از آنها بگیرد، بنابراین برخی عرب های منطقه به دنبال جایگزین امنیتی برای خود هستند.

کارشناس مسائل بین الملل افزود: در سطح بین المللی هم اتفاقی که در حال رخ دادن است این است که آمریکا با نوعی آشفتگی تصمیم گیری در سطح بین الملل مواجه است و علی رغم آنکه می خواهد نشان دهد همچنان ابرقدرت است اما دیگر این موضوع واقعیت ندارد و این را مخالفین و حتی متحدان کاخ سفید از مدت ها قبل می دانند.

انگلیس در قالب نو استعماری به منطقه می آید

رئیس اسبق دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت خارجه  ادامه داد: از طرفی آمریکا در سیاست های خود اعلام می کند که کاخ سفید توجهش را از آتلانتیک و خاورمیانه به سمت شرق چرخش خواهد داد هر چند که به نظر من این موضوع تحقق نمی یابد و این یعنی در خاورمیانه خلاء امنیتی وجود دارد و انگلیس تصورش این است که می تواند از طریق بازگشت به منطقه در قالب «نواستعماری» و پرکردن خلاء پشتیبانی امنیتی به دهه ۱۹۷۰ برگردد که در آن مقطع زمانی انگلیس دست بالای امنیتی در منطقه را داشت و آن تضمین امنیتی را که آمریکا به کشورهای عربی منطقه می داد را انگلستان بدهد.

موسوی با بیان اینکه انگلیسی ها بعد از قضایای «برگزیت» در اروپا به انزوا کشیده شدند و هر کس که در آنجا به انزوا کشیده شود یعنی در سطح بین المللی به گوشه ای رانده خواهد شد، اظهارکرد: انگلیسی ها می خواهند هم درآمد حاصل از صدور اسلحه خود را به عربستان و برخی دیگر کشورهای عرب منطقه داشته باشند و هم حرف هایی از قبیل آنچه که وزیر خارجه شان علیه سعودی ها مطرح کرده است را بزنند.

سفیر اسبق ایران در فنلاند افزود: این اظهارات نخست وزیر انگلیس در حد یک ایده است و اینکه چقدر توان اجرایی کردن این موضوع را داشته باشند، جای سوال دارد و من فکر می کنم که جنبه اعلامی این موضوع با جنبه اعمالی آن که تحقق و شدنی بودن این موضوع را نشان می دهد، تفاوت هایی خواهد داشت.

آمریکا با تمام قدرت ادعایی خودش در منطقه شکست خورده است

کارشناس مسائل بین الملل اظهارکرد: همه می دانند که قدرت نظامی آمریکا چندین برابر انگلیس است و از طرفی هم می بینیم که آمریکا در اجرای ایده خاورمیانه جدید خود با شکست مواجه شده، از جنگ غزه گرفته تا ۳۳ روزه لبنان، افغانستان و عراق کلاً شکست خورده است.

وی گفت: مقامات آمریکائی حرف هایی را علیه نظام سوریه در ابتدای بحران آن کشور مطرح کردند که به طور مثال نظام سوریه باید ساقط شود و بشار اسد دیگر بر سر کار نباشد و امروز اوباما که در حال ترک کاخ سفید و سپردن امور به دست ترامپ است، موضع دیگری را مطرح می کند مبنی بر اینکه رفتن اسد اولویت اصلی امریکا نیست که اینها نشان از شکست دیگری برای آمریکا در منطقه دارد، بنابراین وقتی که آمریکا با آن قدرت به ظاهر بالای خود وضعیتی این چنین دارد، دیگر تکلیف کشوری همچون انگلیس روشن است.

موسوی در پایان در پاسخ به این سوال که ایران چه اقدامی را باید در این خصوص انجام دهد، خاطرنشان کرد: داشتن تحلیل صحیح کمک می کند که ما در حد یک سری پاسخ های کلی و متناسب با آن اظهارات به آنها واکنش نشان دهیم، به طور مثال بگوییم که شما ظرفیتتان در همین حد است. اقدام نخست وزیر انگلیس یک «دیپلماسی عمومی» بود تا «دیپلماسی عملیاتی» و مقام معظم رهبری هم بهترین پاسخ ممکن را به آنها در همان سطح ادعایی خودشان مطرح کردند.

کد خبر 3855980

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha